2010 Schieferkopf Riesling

 

 

Tässä se nyt on! Michel Chapoutier’n riesling Alsacesta nimittäin. Tarina kertoo, että rypäleet ovat kotoisin yhdeltä ainoalta viiden hehtaarin tarhalta Bernardvilléssä. 380 metrin korkeudella merenpinnasta mitattuna sijaitsevalla tarhalla viljellään viiniä biodynaamisten (no shit…) oppien mukaisesti, toistaiseksi ilman sertifikaattia. Maaperän mainitaan olevan pitkälti sinistä liuskekiveä. Tavoitteena on tehdä täysin kuivia viinejä, jotka ilmentävät terroiriaan. Näinhän se menee nykypäivänä.

Tällä rieslingillä on onneksi ihan tavallisen haalea väri. Yeah.

Tuoksussa on tarjolla vahvat Chablis/BdB-vibat. Suolainen, sähäkän sitruksinen aromimaailma sisältää huomattavaa mineraalisuutta ja hiivaisuutta.

Tuottajan pyrkimysten mukaisesti maku on rutikuiva, hedelmän ollessa kuitenkin selkeästi lajityypin kypsempää osastoa. Ilmeistä keltaista omenaa ja greippiä on tarjolla, mutta olennaisin asia tässä viinissä on sen huomattavan kivinen makumaailma. Kirjaimellisesti, tämän viinin juominen muistuttaa erehdyttävästi kivien imeskelyä. Hyvällä tavalla tosin.

Onhan näin tuntuvan hapokas, rutikuiva ja korostetun kivisen makunen viini vähän ankara juojaa kohtaan, mutta ihan Zind-Humbrechtin tasolla ei kuitenkin olla. Hedelmäisyys komppaa happoja siinä määrin, että tasapainoisen rajoissa pysytään ja kyllähän tällä kaiken kaikkiaan ihan hyvä fokus on, mistään rutikuivasta, överin konsentroituneesta Mosel-rieslingistä ei ole kyse. Omalla kohdallani happamuus toimii, joten diggailen tästäkin viinistä hillitysti. Ilman ruokaa ei ole nautintoa tarjolla, mutta mitä siitä. Hyvä vain, ettei herra Chapoutier ole uudella reviirillään lähtenyt tekemään liian keskivertoa, massoja kosiskelevaa viiniä.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s