N.V. Marie-Noelle Ledru Champagne Grand Cru Brut

 

Kummalta sinä ostaisit mieluiten kuplajuomasi, herttaiselta rouvalta vasemmalla vai kylmäveriseltä bisnesmieheltä oikealla?

 

Marie-Noelle Ledru ei ole mikään keskiverto samppanjatuottaja. Talo, tai tässä tapauksessa rouva itse, omistaa vanhemmiltaan perimänä viisi hehtaaria tarhoja Ambonnayssa ja yhden Bouzyssa. Vain kahden työntekijän ja Frémousse-kissansa avustamana hän tekee lähes kaiken itse, vieläpä hyvin pitkälti käsin. Kovin moni tila esimerkiksi ei nykyään hoida samppanjapullojen tanssitusta manuaalisesti, mutta Ledrulla ei toki moiseen koneita löydy. Siinä sitä viininvalmistuksen romantiikkaa maailman voimakkaimmin brändätyllä viinialueella.

En voi tietenkään välttää tekemästä vertausta Moët & Chandoniin, talon yli tuhannen hehtaarin tarhaomistuksiin, 26 miljoonan pullon vuosituotantoon, massiiviseen markkinointikoneistoon sekä totaalisen teollistettuun tuotantoprosessiin. Lisäksi pyrin löytämään Bernard Arnault’sta mahdollisimman ilkeältä vaikuttavan kuvan.

 

 

MytiK DIAM: sano hyvästit mahdolliselle korkkivialle!

 

 

Kokeilussa oli tällä erää, tietysti, Ledrun valikoiman perustuote. En omaa juuri minkäänlaista tiukkaa faktaa tämän viinin taustoista, mutta veikkaan sen pohjautuvan 2009-vuosikertaan ja sisältävän Pinot Noiria ja Chardonnayta palttiarallaa suhteessa 85:15. Sokeria löytyy varmaankin vajaat 10 g/l. Näillä mennään!

Viinillä on melko tumma, jopa pronssimainen väri. Pienempiäkin kuplia on tullut vastaan.

Tuoksu on syvä, moniulotteinen ja villi. Vihreä omena, paahtoleipä ja pähkinät ovat perushuttua, mutta näiden lisäksi tuoksusta löytyy selkeä mäntymäinen aromi.

Viinillä on terävyydestä huolimatta runsaan kermainen kuohu, joka viipyilee suussa hyvän aikaa. Makuprofiili on hyvin pinotmainen: kypsän omena ja sitrushedelmä antavat kiltisti tilaa tummille marjoille. Monet arviot viinistä sanovat sen olevan kevyt taikka feminiininen. Omasta mielestäni se ei ole kumpaakaan. Sen sijaan se on mielestäni runsas ja hyvin viinimäinen, ja sen jälkimaku on erittäin pitkä. Happoja löytyy reilusti, joskaan ne eivät varsinaisesti hypi silmille.

Tällä hetkellä tarjolla ei ole juurikaan kehittyneempiä vivahteita ja viini maistuu nuorelta, jopa liian nuorelta, mutta tiukka rakenne ja runsas hedelmä lupailevat kypsytyspotentiaalia. Ilman sokerinlisäystä viini saattaisi maistua jopa liian ärhäkältä tällä erää, mutta tällä erää palaset ovat melko hyvässä harmoniassa. Faktat faktoina, en ole kovin suuri Pinot Noir-voittoisten samppanjoiden ystävä, etenkään jos/kun kyseessä ei ole tammikypsytetty viini, joten tämäkään viini ei tee minuun lähtemätöntä vaikutusta. Ei siinä kauheasti vikaa ole, mutta makuprofiili ei vetoa itseeni kovinkaan paljoa. Harmi sinänsä, viinin taustat tiedostaen olisin halunnut pitää tästä enemmän.

 

 

Olen myös ehtinyt fiilistelemään Alkon uusia jouluoluita.

Weltenburger Kloster Winter-Traum on todella riskejä välttävä saksalainen lager. Alkoholi ja humala ovat hyvin tavanomaisella tasolla ja joulumausteita saa hakea kissojen ja koirien kanssa. Hiilihappoja ja maltaisuutta tuntuu olevan hiukan normaalia enemmän. Kuitenkin tuotos häviää raikkaudessa tavallisille baijerilaisille saman tyylisuunnan oluille. Kyseessä on niin helposti unohdettava olut, että ihmettelen, kuinka muistin näinkin paljon siitä.

Mikkeller Happy Lovin’ Christmas on tyypillistä Mikkelleriä, eli tuntuvan voimakkaasta humaloinnista huolimatta erittäin raikas, miellyttävän hedelmäinen ja tasapainoinen olut. Alkoholi on integroitunut täydellisesti ja lopputulos on herkullinen ja helposti nautittava. Jopa avokki diggaili tätä. Niin ja etiketti on yksi parhaista ikinä, mistä maksaa helposti ainakin 2.23 €, eli loppupeleissä tämä maksaa vain 3 €. Halpaa kuin saippua!

Stallhagen Pilsner Christmas Edition on yksi huonoimmista oluista pitkään, pitkään aikaan. Överin leipämäinen ja tunkkainen, ei todellakaan miellyttävä. Jälkimaku on sanoinkuvaamattoman tympeä. Mielikuvat menevät Marsalkan suuntaan, joskin sen maistamisesta on jo aivan liian monta vuotta aikaa. Alkon kuvauksen termi ’raikas’ tuntuu täysin tuulesta temmatulta.

Advertisements

2 thoughts on “N.V. Marie-Noelle Ledru Champagne Grand Cru Brut

  1. Meillä kanssa Mikkeller valikoitui ostoskoriin Alkossa juuri mahtavan etiketin takia. Eikä makukaan ollut huono. Todella mukava pitkä maku ja taas yksi loistava Mikkellerin olut, jota varmasti ostetaan toistekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s