Quack-quack

 

 

En ole Hullujen päivien ystävä. Jos kuitenkin poikkean paikalle ja päädyn jotain ostamaan, on kyseessä useimmiten lentoliput tai ruoka. Näin myös tällä kertaa. Tämmöistä 1350 gramman säilykeankkapurkkia olin katsellut aiemmin etäisen kiinnostuneesti, mutta nyt päätin vihdoin painaa liipasimesta. Purkkia hipelöidessäni hienostorouva tuli viereen lastaamaan useamman kappaleen kärryihinsä ja kertoi hyvänmakuisten koipien lisäksi purkissa olevan paljon ankanrasvaa, joka on vertaansa vailla paistohommissa.

Neljän koiven lisäksi metalliastiasta tosiaan löytyi aivan jäätävä määrä syntisen tuoksuista rasvaa. Wikipedia paljasti Confit de Canardin klassisen lisukkeen olevan pommes de terre à la sarladaise, ankanrasvassa paistettuja ohuita perunasiivuja sekä valkosipulia, joten tällä kertaa lauantai-illan tarjoilut syntyivät äärimmäisen pienellä vaivalla. Helppoudestaan huolimatta safka oli myös oikein hyvää, joskin suolaista. Koivet eivät näyttäneet kovin isoilta, mutta vahvasti hiilaripitoisen lisukkeen kanssa massut olivat nopeasti täynnä ja toiset koivet jäivät seuraavalle päivälle.

 

 

Jep, sunnuntai-illan ähkyt saavutettiin jenkkihenkisissä sandwich-meisingeissä. Ainoana takaiskuna Dijon oli päässyt kuin varkain loppumaan, mitä kompensoin runsaalla määrällä majoneesia.

 

 

Myös viinipulloja tuli korkattua. Ankan kyytipojaksi valikoitui Alkon taannoinen halpis-Barbaresco, jonka arvioin parin tunnin dekantoinnilla olevan valmista kauraa. 17 euron (Suomessa) Barbarescolta ei voi liikoja odottaa, eikä tosiaan mitään kovin kummoista elämystä ollut tälläkään kertaa tarjolla.

Kyseessä on kuitenkin onneksi erittäin rehellisen tuntuinen nebbiolo. Voimakkaan punaisesta mutta hyvin ohuesta väristä alkaen viini tarjoaa autenttisia fiiliksiä. Myskimäinen tuoksu on pidättyväinen, hiukan vihainen jopa, tarjoten kuivaa kirsikkaa, orvokkeja, multaa ja tervaa. Keveydestään huolimatta viinin suutuntumassa on mehevää lihaisuutta. Varsin askeettisissa tunnelmissa mennään maun osalta; tarjolla on lähinnä kirkasta ja freesiä, mutta kovin kuivaa ja hapanta punaista hedelmää. Silkkiset tanniinit työskentelevät varsin huomaamattomasti, jättäen miellyttävän puhtaan, kepeän ja kuivan suutuntuman.

Ihan ok nebbiolo tämä on. Ei herätä sellaisenaan suuria tunteita, mutta toimi suolaisen ankan kanssa ihan buenosti.

 

 

Em. ”Barbaresco” ei tosiaan ollut se kaikista kiehtovin seurusteluviini ruuan jälkeen, mutta onni onnessa olin varautunut tähän puolen litran lekalla Etelä-Ranskan vastinetta portviinille. Eikä ollut huonompi veto!

Jo tuoksu on todella hurmaava: upean samettinen sekoitus luumua, rusinaa, tuhkaa ja mausteita. Maku on huomattavan makea, muttei lainkaan raskas tai millään tapaa överi. Alussa makua dominoi kypsä tumma hedelmä, joka loppua kohden muuttuu kuivemmaksi, jopa rusinoituneeksi. Suklaata, taatelia ja viikunaa on myös tarjolla. 16 % alkoholi ei omaan suuhuni tunnu lainkaan, mutta sen sijaan lopusta löytyy miellyttävän kuivattavia tanniineja.

Makeudestaan huolimatta viini onnistuu hyvien happojen ansiosta olemaan eloisa ja raikas. Jälkiruokaviinien hintojen lähtiessä nopeasti käsistä Sardane tarjoaa melkoisen tasapainoisen ja monimuotoisen paketin todella kohtuullisella hinnalla. Sitä litkii mielellään ihan sellaisenaan, mutta epäilemättä suklaa jossain muodossa voisi olla hyvä yhdistelmä. Varsin mainio talvikauden lohtujuoma.

 

2 thoughts on “Quack-quack

  1. Me saatiin maistaa Sardanea käsintehtyjen valkosuklaakonvehtien kanssa jälkiruokana viimeisissä kaveriporukan viini-illassa. Täytyy kyllä sanoa, että maistui todella hyvältä ja vielä paremmalta suklaaseen yhdistettynä.

    • En epäile! Eguisheimissa tuli eteen Mauryn alueen hyvin samanhenkinen viini, joka yhdessä suklaafondantin kanssa muodosti yhden parhaista jälkkäri-jälkkäriviinikomboista, mitä omalle kohdalle on sattunut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s