N.V. Gaston Chiquet Champagne Blanc de Blancs d’Aÿ Grand Cru

 

Koitin keksiä jotain nasevaa vertausta tämänkertaisen samppiksen erityispiirteen tiimoilta. Kaikki mieleen tulleet vaihtoehdot kuitenkin kuulostivat enemmän tai vähemmän spedeiltä, joten luovutin kunniallisesti.

Pointti on kuitenkin tämä: Aÿ’n kylä Vallée de la Marnessa on erittäin tunnettu yhtenä parhaista Pinot Noirin kasvualueista koko Champagnessa. Palttiarallaa kaikki tässä blogissa noteeratut ( ja usein myös raivokkaasti hehkutetut) blanc de blancs-samppanjat ja täten myös niin sanotut Chardonnayn spesialistituottajat taas ovat kotoisin hieman etelämmästä Côte de Blancsin alueelta. Nämä faktat tiedostaen nyt käsittelyssä oleva 100 % Chardonnay Aÿn kylästä on jo ajatuksen tasolla kova juttu kaltaiselleni kuplanörtille.

Ensimmäisen positiivinen visuaalinen havainto tuli tehtyä jo repiessä korkkia ulos. Pierre Petersin jälkeen ensimmäistä kertaa käteen tarttui Mytik Diamant-korkki, jonka pitäisi olla 100 % vapaa ns. korkkiviasta. Kahden pullon otannalla voin allekirjoittaa väitteen.

Viinillä on eloisa haaleankeltainen väri sekä tietysti paljon pikkuriikkisiä kuplia.

Tuoksu on selvää (avointa ja herkullista) kauraa ensisekunteilta. Mahdottoman freesi, syvä ja kompleksinen, tarjoillen sitrushedelmää, taikinaa, vaniljaa, kardemummaa ja simpukankuorta. Pointtina on ehdottomasti kehittyneet autolyyttiset aromit primäärisen hedelmän sijasta. Tämän viinin tuoksu on sitä sorttia, että pelkästään nopeasti nuuhkaisemalla tietää luvassa olevan jotain todella hyvää.

Mousse on vaikuttava: tiheä, intensiivinen ja alati laajeneva, sekä todella harvinaisen pitkäkestoinen. Syvästä mausta löytyy sitrusta, omenaa, paahtoleipää sekä mausteisuutta. Sokerin määrää ei tarvi miettiä; se on täydellinen. Omassa tyylilajissaan viini on varmasti runsainta osastoa, mutta rakenteen suhteen ei kompromisseja kuitenkaan ole tehty. Hapot ovat juuri niin pinkeät kuin chardonnaysamppikselta osaa odottaa ja toivoa. Täyteläisyydesta ja vivahteikkaasta makumaailmasta huolimatta viini on upeasti tasapainossa aina pitkäkestoista ja intensiivistä, todella fokusoitunutta jälkimakua myöten. Todella harva viini muodostaa näin saumattoman jatkumon niin ryhdin, konsentraation kuin aromiprofiilin osalta.

Côte de Blancsin 100 % Chardonnay-viineihin verrattuna tämä on siis yleistäen selkeästi runsaampi ja voimakkaampi viini, mutta silti tietyllä tapaa ilmava. Mineraalisuutta löytyy, mutta se on kovin eri tyylistä ja ei läheskään yhtä leimaavaa. Olin pelannut varman päälle ja varannut paahtoleivän päälle skagenmössöä, minkä kanssa viini toki toimi hienosti, mutta tätä nauttisi kyllä vaivattomasti sellaisenaankin ihan puhtaasti nautiskelutarkoituksessa. Kyseessä on yksi niistä spesiaaleista viineistä, joita juodessa jokainen siemaus on merkityksellinen. 25 euroa tästä nektarista on vitsi. Voin vaivatta todeta, etten ole ikinä juonut samalla rahalla näin hyvää viiniä.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s