2007 Castello di Ama Chianti Classico

 

29.50 € tuntuu ajatuksen tasolla kalliilta hinnalta Chianti Classico normalesta kaupasta ostettuna. Toisaalta jos viinillä olisi IGT Toscana-luokitus ja hieno a- tai o-kirjaimeen päättyvä yksiosainen nimi, olisivat vertailukohdat jossain aivan muualla ja hintaa ei tulisi edes mietittyä. Jännä maailma.

Pullo korkattiin perjantaina pihvien kumppaniksi ja toimi siinä roolissa moitteettomasti. Rakenteellista tiukkuutta ja sulkeutuneisuutta oli kuitenkin havaittavissa, joten osa viinistä jäi jääkaappiin kehittymään. Pari päivää myöhemmin palasin astialle.

Viinillä on kaunis, voimakas tummanpunainen väri, joka taittaa hiukan ruskeaan ja päästää jonkin verran valoa läpi.

Tuoksu muistuttaa yllättäen rusinaisuudessaan portviiniä, joskin tarjoilee myös tyypillisiä tummaa kirsikkaa, tuhkaa ja nahkaa. Tuoksu on hieno sekoitus syvää, runsasta hedelmää sekä suolaisempia vivahteita. Portviinimäisyys on toki epätavallista, mutta siitäkin huolimatta tai juuri sen ansiosta on tuoksu erittäin kiehtova.

Suussa viini ei onneksi ole mikään konsentraatiopommi, joskaan ei mikään höyhensarjalainenkaan. Erittäin kuiva ja hyvin harmoninen makuprofiili muodostuu täydellisen kypsästä ja mehukkaasta tummasta kirsikasta, luumusta ja mullasta sekä hienoisesta lakritsan vivahteesta. Silkkiset tanniinit ja lempeät mutta tuntuvat hapot puhdistavat ja kuivattavat paletin, jättäen hyvin freesin fiiliksen suuhun. Jälkimaku on fantastisen pitkä.

Tuoksu kenties antaisi olettaa viinin olevan överin pehmeä, makea tai raskas, mutta se ei onneksi ole mitään näistä. Sen sijaan se on tasapainoinen, eloisa ja hyvin kirkashedelmäinen, ja loistava ruokajuoma. Tällä erää tosin erinäiset hapot ovat hellittäneet siinä määrin, että tätä nauttii vaivatta jo sellaisenaankin.

Selkeästikin viini on rakennettu pitkäikäiseksi, sillä kahden vuorokauden jälkeen sen rakenne on yhä moitteettomasti kasassa ja hedelmä hyvin vivahteikasta ja freesiä. Kyseessä on toki hyvin tummasävytteinen ja voimakas viini, mutta silti se tarjoaa jopa kaltaiselleni pääosin askeettisemman Sangiovesen fanille todella paljon innostuksen aihetta. Tässä vaiheessa olen valmis rankkaamaan Castello di Aman yhdeksi Chianti Classico-suosikeistani ja helposti hintansa arvoiseksi, kunhan sille vain antaa kylliksi aikaa joko kellarissa tai dekanterissa.

Advertisements

One thought on “2007 Castello di Ama Chianti Classico

  1. Päivitysilmoitus: 1996 Castello di Ama Chianti Classico – Rypäleistä viis!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s