Bernkastel-Kues

 

Bernkastel-Kuesin kaupunki sijaitsee lyhyehkön ajomatkan päässä Koblenzista, Keski-Moseliksi kutsutulla alueella. Nyt ollaan tosiaan Moselin sydämessä, sillä viinitarhoja on kaikkialla.

 

 

Lainaus thewinedoctor.com:sta:

”…here lies the longest uninterrupted stretch of high quality vineyards anywhere in Europe, running downriver from Bernkastel for a breathtaking five miles, a sloping sea of vines mirroring the adjacent river. There is no comparable sight in the world.”

Totisesti, tämä on Rieslingin ystävän Mekka. Kivenheiton päässä jokea pohjoisen suuntaan mentäessä sijaitsevat maineikkaat Graachin, Wehlenin ja Zeltingenin kylät, sekä etelässä hiukan pidemmällä Fritz Haagin tunnetuksi tekemä Brauneberg. Nättiä maisemaa on oksetukseen asti.

 

 

Näkyä on vaikea tuoda ilmi omilla kuvaustaidoillani, mutta monet viinipalstoista sijaitsevat aivan järkyttävän jyrkillä rinteillä. Mikäli joskus hetken mielijohteesta tarjoutuisin avuksi sadonkorjuuseen jonnekin päin maailmaa, Mosel ei todennäköisesti olisi mieleisin vaihtoehto.

 

 

Bernkastel on ainakin viinituristien suosiossa, mutta kaunis kaupunki/kylä oli mielestäni hyvinkin kotoisa ja viihtyisä paikka. Krääsäkauppojen osuus paikallisesta liiketoiminnasta ei tuntunut missään nimessä häiritsevän suurelta. Raflat ovat suurelta osin paikallisten pitämiä, myöhemmissä kohteissa vastaan tulevia italialaisravintoloita ei luojalle kiitos näkynyt.

 

 

”When Lyndon Johnson took over, he insisted on serving only US wine. No president since has publicly broken that tradition, although Nixon claimed in a 1990 interview that he also like drinking wines from Germany’s Bernkasteler Doctor in the White House”

 

 

Majoituksemme Bernkastelissa tapahtui hiljattain nimensä vaihtaneessa hotellissa. Rieslinghaus-nimellä nykyään kulkeva instituutio toimittaa hotellin lisäksi viinikaupan virkaa.

Kaupan valikoima on saatanallisen hyvä.

Egon Müller, JJ Prüm, Willi Schaefer, Fritz Haag, Clemens Busch, Heymann-Löwenstein, Reinhold Haart, Zilliken… Mikäli olet kiinnostunut Moselin viineistä, etsimäsi löytyy todennäköisesti täältä. Muilta alueilta tarjontaa löytyy vähemmän, mutta esimerkiksi Dönnhoff ja Keller olivat edustettuina. Uudempien vuosikertojen lisäksi kaupalla on hurja, sekalainen valikoima hyvinkin vanhoja vuosikertoja, joiden ostaminen vaatisi jo melkoista perehtymistä.

Seuraavalla viininhakumatkallani Rieslinghaus tulee olemaan kohteista viimeisiä. Tällä kertaa se oli matkan alkupäässä ja naiivisti ajattelin vastaavan tarjonnan tulevan vielä moneen kertaan vastaan. V*tulla päähän. Noh, sentään sain ostettua muutaman hassun pullon tästä Riesling-friikin paratiisista.

Hotellina lafka oli myöskin mainio, 75 eurolla irtosi todella moderni ja tyylikäs huone sekä aamiainen. Sijaintikin oli vertaansa vailla.

Muiden suomalaisturistien poissaolosta teen johtopäätöksen, että kyseessä ei ole suomalaisille järin tuttu kohde. Siksi koen asiakseni hehkuttaa myös onnistuneita raflavalintojamme.

Ensimmäisenä iltana Bernkastelissa eksyimme pitkälti Tripadvisorin avustuksella kenties epätyypilliseen, mutta mainioon raflaan nimeltä Rotisserie Royale. Palvelu oli kenties hitainta mitä olen elämäni aikana kokenut, mutta ehdottoman ystävällistä, ja ruuan laatu oli melko korkea. Vaikka kumpikaan meistä ei ollut kovin nälkäinen, päädyimme silti jostain syystä ottamaan viiden ruokalajin menut 40 eurolla tzibale. Tähän vaikutti suuresti, että 15 eurolla sai jokaisen annoksen rinnalle viiniparin, joiden rafla kuvasi vaatimattomasti olevan tasoa ’exquisite’. Mitä ruokiin tulee, annan kuvien puhua puolestaan.

 

 

Mikäli annokset näyttävät hyviltä, ne maistuivat vielä paremmilta. Kermaista sienisoppaa olisi litkinyt parin kattilan verran. Viiniparitukset eivät olleet ehkä aivan exquisite, kyseessä oli lähinnä QbA-tason viinejä, mutta ne kaikki maistuivat hyviltä ja eivät ainakaan taistelleet annoksien kanssa. Kuiva Rivaner oli kiva valinta sienisopan kanssa ja ankanrinnan kanssa nautittu punaviini, Adeneuer Cuvee JJ Ahrista, ei missään nimessä räjäyttänyt tajuntaa, mutta oli yhtä kaikki mielenkiintoinen. Heikkorakenteinen, mutta miellyttävän makuinen.

Erittäin hyvä rafla, jonka ruokaa oppi arvostamaan yhä enemmän vaeltaessa muualla Saksassa, missä tarjontaa ei välttämättä löytynyt raskaiden perinneruokien ulkopuolelta.

Tähän on hyvä lopettaa tällä erää, seuraavassa postauksessa pysytään vielä samassa lokaatiossa.

 

Advertisements

2 thoughts on “Bernkastel-Kues

 1. Pakko kommentoida, kun olin samoissa maisemissa juuri viime kuussa. Itseäni hämmästytti Bernkastel-Kuesissa nimenomaan se, miten paljon suomea kuuli kadulla, kun tietääkseni se ei ole mikään top 10 -matkakohde. Ehkä Ryanairin lennot Tampereelta läheiselle kentälle vaikuttavat asiaan. No, suomalaisia tai ei, turistien keski-ikä oli joka tapauksessa noin 30 vuotta meitä enemmän. Saman asian olen pannut merkille muissakin lomakohteissa, jotka meidän tapauksessamme tuppaavat keskittymään viiniin. Ehkä olemme henkisesti eläkeläisiä?

  Kehumasi putiikki on todella hyvä. Ilahduttavaa oli myös mahdollisuus maistella eri viinejä naurettavaan muutaman euron hintaan. Jotain ehkä tarttui mukaan meillekin. Mutta ethän vain missannut tätä: http://www.moselvinothek.de/icc/mv/nav/192/19208f84-c4a1-0217-c454-44108ada3b7d.htm
  Kellarissa pääsi maistelemaan maksua vastaan vapaasti kaikkia 130 Moselin viiniä. Ja sieltä se auton takakontti täyttyikin kivasti.

  • Hiukan myöhäisempi ajankohta saattoi olla iso tekijä siihen, että meidän reissumme aikana ei suomalaisia tullut vastaan. Tuo ikäjuttu taasen pitää kutinsa täysin, mutta se nyt ei niin järisyttävä yllätys ollut.

   Viinistä tykkäämisestä on vielä jonkin verran matkaa siihen, että haluaa tehdä matkoja viinikyliin, joissa iltaelämä loppuu siinä yhdentoista aikoihin. Henkinen ikä tuli kyllä omallakin kohdalla kyseenalaistettua useaan otteeseen 🙂

   Viinimuseo jäi väliin, itse asiassa emme edes käyneet Kuesin puolella kertaakaan. Pari päivää on aika lyhyt aika Bernkastelissa, mutta epäilemättä visiitti ei jäänyt viimeiseksi. Rieslinghausin kolmen euron viiden laatuviinin maistelussa oli kyllä value kohdillaan!

   Kiitti muuten kommentista, kiva kuulla muidenkin kokemuksia paikasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s