2011 Domaine Tempier Bandol Rosé

 

Rosé.

Ähhhh.

Turha kategoria, jos kuplivia ei oteta huomioon. Tokihan jotain Mateusta tinttaa helteellä jääkylmänä siinä missä mitä tahansa muuta jääkylmää juomaa, mutta edes jossain määrin vakavasti otettavista viineistä puhuttaessa sivuutan tämän tyylin nopeasti.

Miksi sitten maksaa 20 euroa pullosta tätä kalpeaa lohenpunaista nestettä?

Doh, Tempier sattuu kuulumaan Bandolin legendaarisimpiin tiloihin ja Bandol, kuten Provence yleisestikin, tunnetaan yhtenä parhaista rosé-viinin tuotantoalueista. Jos tämän alueen kovimpiin kuuluvan tuottajan rosé ei säväytä, niin minun on todellakin parempi olla ilman. Korkki auki ja vinkkua lasiin!

Silmät kiinni tuoksutellessa voisin aluksi vannoa, että lasissa on Sauvignon blancia. Jonkun muun tarjoamana ja silmien ollessa auki voisin vannoa, että lasissa on punaviinilla värjättyä Sauvignon blancia. Nopeasti tämä karviaisen voimakas aromi kuitenkin hiipuu ja tekee tilaa kauniin puhtaalle, snadisti parfyymiselle persikan tuoksulle, jota sävyttää punaiset marjat sekä vesimeloni.

Suussa makumaailma tarjoaa kuivan, tasaisemman sekoituksen punaisia marjoja, persikkaa ja sitrushedelmiä. Todella harvinaislaatuisen puhdasta ja freesiä hedelmää on tarjolla, mitään karkkimaista ei mausta löydy. Hyvä hapokkuus auttaa pelittämään Nizzan salaatin kanssa mainiosti. Suutuntuma on raikas ja eloisa, paitsi.

Jälkimaun polte on sitä luokkaa, että etiketin 13,5 % alkoholipitoisuus saattaa hyvinkin olla alakanttiin. Tämä siitäkin huolimatta, että nautimme viiniä jääkaappikylmänä. Ruokaillessa ongelma ei juurikaan korostu, mutta ilman ruokaa jokaisen siemauksen jälkeen uhkaa kasvoille tulla pieni irvistyksen poikanen, mikä väistämättä rokottaa kuvitteellisia pisteitä rankasti.

Harmi sinänsä, koska jälkimakua lukuunottamatta diggailen tätä vinkkua ihan kunnolla. Erityisesti sen herkullinen persikan vivahde on jotain upeaa, ja tuoksu on myöskin kautta linjan mahtava. Jos alkoholin poltetta ei olisi, vinkku olisi varmasti hintansa väärti(!).

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s