Melko kaupallista pyhyyttä

Guigal ja Drouhin kuuluvat eittämättä Ranskan tunnetuimpiin tuottajiin. Itse asiassa miellän lafkat päässäni hyvinkin samantyylisiksi taloiksi: molemmat ostavat rypäleitä/viinejä sopimusviljelijöiltä ja kumpikin on tunnettu luotettavana toimijana. Kummankin huisin laajat portfoliot kattavat viinejä aina alueiden perustuotteista satojen eurojen tarhaviineihin asti.

Näiden kaltaisten suurien tuottajien viineissä on hyvät ja huonot puolensa. Viinit ovat yleenä aina teknisesti hyvin tehtyjä, halvoissakaan hintaluokissa ei tule vastaan yleensä täysin kuraa tavaraa, mutta toisaalta tajunnanräjäyttävät kokemukset on varattu yksinomaa ikonisien tarhojen sekä hintalappujen tuotoksille. Pientuottajilta ostaessa on kuitenkin aina olemassa teoreettinen mahdollisuus saada halvalla hyvän tarhan nuorten köynnösten tavaraa, mutta näiden jätti-négociantien kohdalla tästä ei todennäköisesti ole pelkoa.

Saatavuus on kuitenkin Guigalin ja Drouhin kaltaisten nimien kohdalla omaa luokkaansa, joten hyvien hintojen osuessa kohdalle näihin tarttuu helposti.

 

 

Puhdas ja raikas, jopa chablismainen tuoksu on varsin miellyttävä. Simppeli makumaailma sisältää sitruunaa, simpukankuoria sekä hiukan savuisia ja pähkinäisiä vivahteita.

Paletilla makujen kirjo on erittäin paljon tuoksun kaltainen, joskin huomattavasti hillitympi. Hillitty muttuu maun keskivaiheilla ohueen, jopa vetiseen, kunnes jälkimaussa on taas läsnä sitrushedelmää ja hieman maanläheisempää aromia. Paikoin ohuesta mausta huolimatta viinillä on kohtuullinen konsentraatio, ts. paino, sekä matala, mutta tällä erää riittävä hapokkuus.

Viini on puhdas ja vailla varsinaisia virheitä, mutta jopa puuduttavan tylsä. Jääkaappikylmänä tämä neutraali neste toimii lämpimän päivän janojuomana siinä missä Vinho verde, mutta matala hapokkuus ei kyllä kestä mitään edes hiukan rasvaisempaa tai rotevampaa ruokaa. Ei kai tämä kauhean kauas jää Kermit Lynchin määritelmästä alueen viineistä, mutta se kenties kertoo jotain, että kolmannes viinistä jäi juomatta. Ehkä paikan päällä nautittuna maistuisi paremmin…

 

 

Eläväinen, runsaan tummanpunainen väri, joka päästää vain hiukan valoa lävitseen.

Kiehtova, tyypillisen savuinen ja lihaisa tuoksu tarjoaa runsaasti luumua, tummaa kirsikkaa ja rautaa, sekä häivähdyksen orvokkia. Ei epäilystäkään, nyt ollaan Pohjois-Rhônessa. Ensimetreiltä asti viinin tuoksu on avoin ja voimakas, ja erittäin hyvä.

Suussa maistuu ensimmäiseksi runsaan mehukas tumma marja. Nopeasti maku kuitenkin muuttuu radikaalisti: kauniin hapan, lähes suolainen kirsikka ja mausteisuus valtaa paletin ja kantaa hamaan loppuun asti. Jos alun mehukas tumma hedelmä on ehkä toivottua pehmeempää, on happojen hyökättyä kyseessä hyvinkin puhdas ja nautinnollinen aito Syrah. Viinillä on happojen tuoma mainio noste sekä tiukat, suuta kuivattavat tanniinit. Pitkähkö jälkimaku on hyvinkin freesi ja tasainen.

Tätä maistellessa hyvinkin pian Dominique Pironin Côte du Py’n jälkeen on helppo huomata yhtäläisyydet P. Rhônen Syrah’n ja Cru Beaujolais’n välillä. Guigalin maineesta kansainvälisen tyylisten viinien tuottajana huolimatta tämä Jooseppi on erittäin hyvärakenteinen, keskitäyteläinen ja selkeä alueensa edustaja. Varmasti ollaan kaukana kaikista puristisimmista alueen tuotoksista, mutta lämpimän vuoden viiniksi tämä on hyvinkin tasapainoinen ja ainakaan itse en mausta onnistu tammea löytämään (16kk käytetyissä tynnyreissä!). Loistava kumppani entrecôtelle nyt, mutta laadukkaasta hedelmästä ja hyvästä rakenteesta päätellen saattaisi sisältää parin vuoden kypsyttelypotentiaalinkin.

Ainoa ongelma tämän viinin kohdalla oli se, että tätä juotua oli vastikaan suuhygienistin käsittelemät leegoni lähes pikimustat. Tokihan meillä harvoin tulee juotua kovin paksuja viinejä, mutta enpähän muista Rhônen Syrah’n omanneen näin voimakasta väriä ennen. Ettei vain olisi väriaineita päässyt livahtamaan tynnyriin…

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s