2010 Reinhold Haart Piesporter Goldtröpfchen Riesling Kabinett Erste Lage

 

Saksa-Ranska-road tripin odottaessa enää muutaman viikon päässä on nyt viimeinen hetki aloittaa matkakohteiden tuotoksiin tutustuminen. Lukuisien Mosel trockeneiden jälkeen on vihdoinkin aika korkata jotain kunnollisempaa, eli ”oikeaa” Kabinett rieslingiä Piesportin kylästä, varsin hyväksi haukutulta tuottajalta.

2010 vuosikerran ollessa tunnettu todella korkeista happolukemista tämänkin tason viinin soisi kypsyvän pidempään, mutta erittäin rajallisen säilömistilan puitteissa keskityn lähinnä punkkujen kypsyttelyyn. Keissi olisi kai tehtävissä, että tälläinen Riesling saattaisi jopa elää pidempään kuin alahyllyjen St. Julienit, Bandolit ja Gassacit. Siitä ei kuitenkaan ole epäilystä, mikä näistä juo nuorella iällä parhaiten.

Saati tuoksuu.

Viinin nokka on huumaava: upean raikas ja sieraimissa pistelevä tuoksu pursuaa kypsän omenan, ananaksen, persikan kiven, hiivasakan, voikukan ja simpukan kuorien aromeita. Tämä makean ja kirpeän kombinaatio on jotain uskomattoman herkullista ja houkuttelevaa.

Suuntuntuma ei jää tuoksusta jälkeen. Runsas konsentraatio yhdistyy hienosti voimakkaisiin suun puhdistaviin happoihin. Kypsän ja erittäin puhtaan hedelmän täytteinen viini on selkeästä jäännössokerista huolimatta yllättävänkin kuivan tuntuinen. Kypsän omenan, karviaisen, valkoisen kukkaisuuden ja kivisen mineraalisuuden värittämä maku on lopussa juuri sopivan kirpeä. Erittäin konsentroituneesta, rehevästä hedelmästä huolimatta viini on matalan alkoholin ansiosta täydellisessä tasapainossa ja aina pitkää jälkimakua myöten todella tasainen elämys.

En tiedä tarkoista lukemista, mutta jossain päin Internetsiä mainittiin aiemman vuosikerran sisältävän 65 grammaa jäännössokeria litraa kohden. Tämä vuosikerta voi hyvin liikkua lähimaastossa, mutta voimakkaiden happojen ja mineraalisuuden ansiosta viini ei tosiaan ole kovin makea, ja kohtuullisella kypsyttelyllä makeuden tuntu saattaa hyvinkin kadota lähes olemattomiin. Tällä erää makeus korostui grillatulla broilerin varustetun salaatin kanssa nautittuna, mikä ei kyllä juurikaan häirinnyt.

Viinin nauttiminen ilman minkäänlaista syötävää ei yleensä ole ominta alaani – olut toimii paremmin janojuomana – mutta tämä vinkku lähentelee täydellisyyttä janonsammuttajana. Kirpeä loppumaku ja voimakkaat hapot jättävät kerrassaan mahtavan freesin fiiliksen ja lasi tyhjenee hävyttömän nopeasti. Mieletöntä, että Moselista irtoaa 15 eurolla näin maagisen hieno viini. Rima on nostettu korkealle tulevia moselilaisia varten.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s