2011 Mayer am Pfarrplatz Wiener Gemischter Satz

Muusikoiden joukosta on löytynyt viininystäviä jo ennen Jay-Z:tä

 

Wuuhaa, uusia itävaltalaisia. Maa on tunnetusti lyönyt läpi niin omalla kuin massojenkin kohdalla Rieslingistä ja GrüVeestä (Sauvignon blanc on itselleni ollut lähinnä kuriositeetti) tuotetuilla lajikeviineillä, mutta viime aikoina on tarjolla ollut myös eksoottisempia ja vähemmän eksoottisempiä sekoitteita.

Decanterin viimekuinen Itävalta-liite tietää kertoa Wiener Gemischter Satzin olevan Wienin alueen perinteinen valkoinen viinityyli, jossa eri lajikkeet ovat kasvaneet samalla pläntillä ja ne on myös viiniytetty yhdessä. Kyse ei ole mistään halpissekoitteesta vaan viineihin käytetään alueen parhaimpien tarhojen rypäleitä. Kovasti on siis ainakin paperilla samanlaista meininkiä kuin Marcel Deissin viineissä.

Tässä tapauksessa kuitenkin koostumus on selvillä: 30 % GV, 28 % Riesling, 12 % Zierfandler ja 9 % Rotgipfler. Melkoinen sekamelska siis.

Haaleankeltaisessa nesteessä on jonkin verran pieniä kuplia, mikä ei ole kauhean tavatonta erittäin nuorelle, hapokkaista lajikkeista tuotetulle viinille.

Tuoksu on raikas ja erittäin syvä, aiheuttaen sen ah niin miellyttävän piston sieraimissa. Aromeista irtoaa greippiä, omenaa, voikukkaa ja hiukan pähkinää.

Suutuntuma on runsas, jopa öljyinen, ja vaikka happoja selkeästi on, jäävät ne konsentraation alle piileskelemään. Makumaailma on hyvinkin paljon tuoksun mukainen, joskin siinä on myös selkeä jokin, joka vahvasti tuo mieleen kiniinin. Pitkä jälkimaku on hyvinkin bitterinen, liioittelematta tuntuu lähes siltä kuin teetä joisi. Itse en teetä juurikaan juo, joten jälkimaku ei minua miellytä, mutta en tiedä miellyttäisikö teeharrastajiakaan.

Alkon kuvaus ei kerro mahdollisesta sakkakypsytyksestä, mutta viinin makumaailma on hyvinkin tiivistettävissä näihin sanoihin: hiivaisen hedelmäinen, vaalean kukkainen ja kiniininen. Mielenkiintoisia elementtejä siis löytyy, mutta ei juuri niitä asioita, joilla Itävallan Grünerit ja Rieslingit ovat itseni vakuuttaneet. Siksi tämä viini meneekin auttamatta sarjaan ’viinit, joita en oikein ymmärrä’. Se on kyllä puhdas, runsaanmakuinen, omaperäinen ja kiinnostava, mutta en ihan heti keksi tälle ihanteellista ruokaparia. Vähänkin mausteisempi makkara ainakin sai viinin maistumaan niin imelältä, että vesi oli sillä erää huomattavasti parempi ruokajuoma.

Advertisements

6 thoughts on “2011 Mayer am Pfarrplatz Wiener Gemischter Satz

 1. Tuohan sangen kesy vielä gemischteriksi – niissähän voi helposti olla parikymmentäkin eri lajiketta ja suhteista ei ole tietoakaan. Vin-Vin’ssä oli vielä kuukausi sitten yksi muksiva gemischter. Kävittekö jo Euroopassa hamstraamassa viiniä?

  • Oolrait, varmaankin lajikkeiden merkitys silti olematon jo näinkin maltillisessa sopassa. Jos oot enemmänkin maistellut näitä niin osaatko yhtään avata onko kyseessä oikeesti mielenkiintoinen viinityyli vai enemmänkin kuriositeetti Itävallan viinikartalla? Varmaankin näin väljillä säädöksillä skaalaa löytyy todella paljon ja liika yleistäminen on aika turhaa?

   Elokuun puolenvälin paikkeilla starttaa moottori vasta eli vielä on hyvin aikaa tehdä kaappiin tilaa. Ois kyllä pieni laatikko tulossa Vinatikselta lähiaikoina, mutta taitaa olla muutama pullo taas hajonnu matkalla…

   • Jokaista gemischteriä mitä oon maistanu ni oon digannu! Kyl gemischteris pitää olla ainaki 10 lajiketta, muuten on ihan perusblendi kyseessä 😀 Onko muuten Bokasperin pape silloin myös gemischter?

    Mut noissa on jotenki niin upea hedelmä ja yleensä vielä hapotkin kohdillaan. Mä sanoisin, kyl et mielenkiintoinen viinityyli.

 2. Kaippa olennaista on se, että lajikkeet ei oo missään vaiheessa prosessia erillään toisistaan. Luulis että Papessa nesteiden blendailu on aika isossa roolissa.

  Itsellä vähän tökki tässä vinkussa bitterisyyden lisäks hapokkuus sinänsä, ettei se ollut lajikeviinien tapaan rapsakka, kunnolla vettä kielelle tuova. Varmaankin haen taas kerran jotain, jonka ei edes pitäis olla siellä. Jos päädyt testaamaan niin kerro ihmeessä mitä tykkäsit!

   • Pitäis käydä, en oo koko paikkaan eksyny vielä vaikka ohi kävelly useita kertoja. Äärimmäisen harvoin tulee vaan käytyä missään lasillisella terdejä lukuunottamatta, mutta ehkä sitä joku päivä sais revittyä ittensä puoliväkisin 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s