N.V. Charles Heidsieck Champagne Brut Réserve

 

Charles Heidsieck keräsi edesmenneellä Mis en cave-merkinnällä varustetulla vakiosamppanjallaan rutkasti suosiota harrastajien ja kriitikoiden keskuudessa. Jokainen erä nimettiin sen pullotusvuoden mukaan, vihjaten viinin perustuvan siis edellisvuoden satoon. Tämä informaatio mahdollisti viinin optimaalisen nauttimisikkunan arvioimisen kotikäytössä ja toki myös parempiin vuosikertoihin pohjaavien erien preferoimisen.

Mis en cave ei kuitenkaan ollut hitti massojen keskuudessa – korkea laatu ei tosiaan itsessään takaa suurta suosiota – joten talo päätti luopua käytännöstä ja alkoi myymään samaa viiniä geneerisellä Brut Réserve-nimellä. Talo on kuitenkin esimerkillisesti maininnut takaetiketissä kyseisen erän sakanpoistoajankohdan, minkä pohjalta voi esittää valistuneen arvauksen viinin päävuosikerrasta.

Mistä päästäänkin tähän hetkeen ja tämänkertaiseen pulloon. Kyseisestä pullosta ei nimittäin löydy ajokoirienkaan kanssa minkään sortin merkintää, lukuunottamatta eränumeroa (L111730). Uusi käytäntö? Puutteellinen takaetiketti? Kuka tietää, mutta totisesti toivon jälkimmäistä. Mikä tärkeintä, laatu on kuitenkin edelleen korkea.

Tuoksu on raikas, herkkä ja herkullinen. Se on aluksi sekoitus hedelmäisiä (omppua ja sitrusta), leivottuja (paahtoleipä) ja merellisiä (mineraaleja) aromeja. Ajan mittaa tuoksu kuitenkin muuttuu voimakkaammaksi ja tummemmaksi, jopa marjaiseksi.

Kuohu on terävä, runsas ja hienostunut, ja pysyy koossa melkoisen pitkään. Makuprofiili on täynnä freesiä hedelmää, mutta siitä löytyy myös kehittyneempiä vivahteita, kuten paahtoleipää. Aluksi makua dominoi hyvin kypsä omena, mutta myös maussa alkaa ajan mittaa tuntua tummaa hedelmää, viitaten tummien lajikkeiden suureen osuuteen blendissä. Suutuntuma on tuhti ja lempeä, mutta siinä on erittäin hyvä fokus.

Viini kehittyy merkittävästi lasissa, muuttuen yhä runsaammaksi ja tasapainoisemmaksi. Raskas se ei kuitenkaan ole missään vaiheessa. Sokerin määrä tuntui aluksi omaan makuuni korkeahkolta, mutta viinin kehittyessä ja integroituessa ongelma katosi täysin. Käänteisesti sama koskee hapokkuutta, joka aluksi tuntui matalalta, mutta ikään kuin voimistui sitten. Loppupeleissä käsillä on hyvin puhdas ja tasapainoinen samppanja, joka sopii passelisti niin ruokapöytään, nautiskeluun kuin kellariin kypsymään. Vakiosamppanjoiden laajassa kirjossa makuja on toki monia, mutta sen lisäksi, että Charles Heidsieck osuu tyylillisesti hyvin omaan makuuni, on se myös äärimmäisen korkealaatuinen.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s