N.V. Veuve Fourny & Fils Champagne Extra Brut Cuvée ”R”

 

Lauantai-iltana tuli blinien seuraksi korkattua samppanjaa, tällä kertaa jo tutuksi tulleen leskirouva Fournyn ja poikien astetta hienompi cuvée. ’R’ nimessä viittaa edesmenneeseen perheen isään, Rogeriin, ja viini onkin kunnianosoitus hänelle. Vaikka rypäleet tulevat yksinomaan Vertus’sta, ei tämä viini ole puhdas Chardonnay. Isukin mieltymysten mukaisesti sekaan on laitettu hiukan Pinot Noiria, jonka tarkka määrä on arvoitus, mutta uskottavimmat lähteet puhuvat 10 % osuudesta. Eräällä saitilla puhuttiin myös Pinot Meunierin käytöstä, mutta tuottaja itse mainitsee vain em. jalomman tumman lajikkeen. Voi toki olla, että viinin eri ”vuosikertojen” välillä on eroja.

Aina kahteen mainitsemattomaan vuosikertaan perustuva viini on käynyt (villihiivoilla) tammitynnyreissä ja kypsynyt neljän vuoden ajan hiivasakkojen kanssa. Sokeria löytyy ainoastaan 3 grammaa litraa kohden.

Suoraan korkkaamisen jälkeen viini tuoksuu siltä kuin lasissa olisi murskattua, täydellisen kypsää vihreää omenaa. Pikkuhiljaa tuoksusta alkaa kuitenkin löytyä myös pullataikinaa, mineraaleja, sitrushedelmää sekä alati voimistuvaa tammea.

Kuohu on vaikuttava: voimakas, tiheä, täysin suuntäytteinen sekä äärimmäisen pitkäkestoinen. Tehokas ja viimeistelty kuin saksalainen auto konsanaan! Muutoin viinin suutuntuma on runsaan konsentroitunut, jopa hiukan kermainen, ja mausta löytyy freesiä vihreää omenaa, sitrushedelmää, hiivaa, mausteita ja aavistus tammea. Kuohua mukaillen viini on tiivistettynä tiukka ja voimakas, ja sen jälkimaku tuntuu jatkuvan loputtomiin. Omenan vetäytyessä taka-alalle nousevat ”valkoinen burgundi kuplilla”-vibat esiin.

Neljän vuoden kypsytyksestä huolimatta makuprofiilissa ei ole kovin paljoa kehittyneitä vivahteita. Voimakkaan rakenteen takia kyseessä ei ole tällä hetkellä erityisen hedonistinen samppanja, joku voisi pitää sitä jopa liian aggressiivisena suoraan korkkauksen jäljiltä. Ilmaantuminen ja lämpeneminen auttaa, ja viini muuttuu merkittävästi lasissa. Missään vaiheessa ei ole epäilystä absoluuttisesta korkeasta laadusta.

Cellartrackerissa konsensus tuntuu olevan, että tämä samppanja on kypsyttelyn arvoinen, mihin minun on helppo yhtyä. Matalasta sokerinlisäyksestä huolimatta viinistä löytyy makua todella paljon, paketti vain on tällä erää aivan järisyttävän tiukka. Samppanjan kypsyttelyä harrastaville tässä voisikin olla aika potentiaalinen kohde. Ruotsin monopolista viini näyttää irtoavan 319 kruunun hintaan.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s