Viime aikoina olen juonut…

 

Blogi on taas pitänyt hiukan toivottua pidempään taukoa. Jälleen syypää ei ole ollut minkään sortin tipattomuus, vaan lähinnä mainion aurinkoiset kelit, jotka eivät ole innostaneet viettämään aikaa tietokoneen äärellä.

Männäviikolla tuli testattua Nauvon venerannan ravintola L’Escale. Tämä hienolla paikalla sijaitseva rafla osoittautui jossain määrin pettymykseksi, sillä sinänsä hyviä juttuja sisältävältä viinilistalta ei autoilevalle ollut juuri mitään kunnollista tarjolla. Muutamasta hassusta laseittain myytävästä viinistä alsacelainen Leipp-Leininger Riesling osoittautui kyllä hyväksi kumppaniksi bouillabaisselle ja ahvenelle, mutta avokin oli tyydyttävä pihvinsä (sukupuoliroolit sekaisin, eh?) kanssa  todella vaatimattomaan Fontavin-kottaraiseen.

Toisaalta toiveiden vastaisesti lähes läpikypsäksi vedetyssä pihvissäkään ei juuri ollut kehumista. Itse nauttimani paistettua ahventa voikastikkeessa oli toisaalta herkullinen annos, samoin molempien alkuun nauttima bouillabaisse. Myös palvelu oli jopa harvinaisen ystävällistä.

 

 

Jo on aikoihin eletty, sillä tämän viinin myötä tulimme nauttineeksi alle viikon sisään kahdesti Soavea, ei tosin nimellisesti. Toisaalta alueesta ja koostumuksesta huolimatta tämä 90% Garganega – 10 % Chardonnay -blendi on melkoisen erilainen kuin aiempi Suavia Soave Classico.

Siinä missä Suavia tuoksuu raikkaalta ja runsaan hedelmäiseltä, on Capitel Foscarinon tuoksu greipeistä ja persikoista huolimatta varsin vetäytynyt ja sisältää selkeitä sakkakypsytyksen luomia aromeja, kuten pähkinää ja hiivaa.

Uskoisin Capitel Foscarinon käyneen läpi malolaktisen käymisen (Suavia ei ole), koska sen keskitäyteläinen suutuntuma on varsin leveä, jopa öljyinen. Raikas maku on alkuun niin ikään hiivaisen sitruksinen, mutta muuttuu loppua kohden hyvinkin manteliseksi. Näitä makuja mukaillen viini on aluksi ujon tuntuinen, mutta voimistuu loppua kohden merkittävästi. Vaikka kyseessä on rutikuiva, suhteellisen hyvät hapot omaava viini, se on runsautensa ansiosta helposti lähestyttävä ja nautinnollinen.

Ensimmäiset siemaukset viinistä eivät välttämättä vakuuta – avokki tyrmäsi sen tylysti kutsumalla halvan makuiseksi – mutta pikkuhiljaa viini voittaa juojansa puolelleen herkkyydellään, hienostuneisuudellaan ja virheettömyydellään. Capitel Foscarino on varsin hillitty, ruokaystävällinen Soave, joka ehkä fiksustikin ei kanna alueensa nimeä.

 

 

Pitkän tauon jälkeen uskaltauduin korkkaamaan Rosso di Montalcinon. Hyvää tässä viinissä oli se, että se vaikuttaa melko spoofuloimattomalta. Huonoa siinä oli se, että se ei siltikään ole erityisen hyvä lajinsa edustaja.

Lupaavasti Ginestretolla on voimakkaan tummanpunainen, mutta melkoisen ohut väri. Lempeän kuiva tuoksu on melkoisen perinteinen, tarjoten tummaa kirsikkaa, tuhkaa sekä hiukan multaa. Näiden lisäksi siitä ikävä kyllä löytyy myös jonkinlainen kemiallinen polttoainetta muistuttava virhearomi, joka tosin ei onneksi dominoi liikaa.

Paletilla viini on keskitäyteläinen ja runsaan hapokas, kuten asiaan kuuluu. Makuprofiilia dominoi lähes yksinomaan sinänsä miellyttävä kuiva tumma kirsikka. Tanniininen viini ei mielestäni ole, joskin jälkimaku on silti kuiva ja kireähkö, sekä jossain määrin epätoivottavan mausteinen/lämmin.

Kuulostaako pahalta? Niin tai näin, Ginestreto toimii silti pihvin kaverina todella hyvin. Ainoastaan ilman ruokaa maisteltuna sen virheet ovat selkeästi havaittavissa ja latistavat kokemusta jossain määrin. Rodukkuudessa kuitenkin löytyy ja täten viini lunastaa paikkansa ruokapöydässä.

Advertisements

2 thoughts on “Viime aikoina olen juonut…

  1. Muistan itse kun ekaa viiniä ostin alkosta oli se Anselmi San Vincenzo ja ostan sitä vieläkin tykkään itse kovasti!! Täytyy vielä kehua bloggin pitäjää että uhraudut meidän muiden viinin rakastajien edessä uhmaten krapulaa ja päänsärkyä ! Heh no vakavasti mutta todella yksi suosikki blogini on tämä !!

    • Kiitos kauniista sanoista! Aika ajoin tulee kyseenalaistettua samojen adjektiivien toisto kerta toisen jälkeen, joten on kiva kuulla edes jonkun saavan jutuista jotain irti. Ja kohtuukäytön rajoissa pyritään toki harrastamaan 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s