2009 M. Chapoutier Crozes-Hermitage Petite Ruche

 

Ranskan jokapaikan höylä Chapoutier on tullut jo monen tuotteen kautta tutuksi, mutta puhdasta Syrah’ta ei ole aiemmin tullut testattua. Nyt oli aika tulla asiaan muutos. Tämä Crozes-Hermitage-appellaation viini on Chapoutierin sopimusviljelijätuotantoa, eli taaskaan ei ole kyse minkään sortin luomuviinistä.

Tumma, syvänpunainen viini hurmaa tuoksullaan. Tarjolla on kypsää tummaa kirsikkaa, karhunvatukkaa, multaa sekä pohjoisen Rhônen klassista suolaisen lihan aromia.

Suussa maistuu aluksi kypsä, mehukas marjaisuus. Lähes räjähtävän, makeahkon tumman kirsikan jälkeen ilmaantuvat lempeät, hiukan suuta kuivattavat tanniinit, jotka johtavat kuivaan, upeaan jälkimakuun, jota hyvässä mielessä dominoi näiden seutujen viineiltä aina toivottavissa oleva lajikkeen oma mausteisuus. Hillityt, mutta selkeät tanniinit istuvat kokonaisuuteen täydellisesti ja mehevä marjaisuus antaa tyylikkäästi pikkuhiljaa enemmän ja enemmän tilaa mausteisuudelle. Maku on kautta linjan hyvin freesi ja viini on erittäin helposti nautittava.

Viini kehittyy ja kasvaa avaamisen jälkeen selkeästi, mutta on loppupeleissä silti melko simppeli. Tässä ei kuitenkaan ole mitään pahaa, sillä viini on erittäin huokeasti hinnoiteltu (10,50 €) ja äärimmäisen alue- ja lajikeuskollinen. Tammea ei ole käytetty valmistuksessa lainkaan, minkä johdosta viinin hedelmä on erittäin puhdasta ja kirkasta. Alkoholia löytyy kohtuulliset 13 % ja se on täydellisesti integroitunut viiniin. Viinissä on paljon mistä pitää, mutta parasta siinä on se, että se ei yritä olla mitään suurta. Se maistuu juuri siltä, miltä odottaisi talon viinin maistuvan paikan päällä bistrossa.

Advertisements

5 thoughts on “2009 M. Chapoutier Crozes-Hermitage Petite Ruche

  1. Pitäis päästä maistaa tää ja sit se single vineyard Crozes vierekkäin, kun se single on kypsytetty sementtitankeissa ja tod.näk. paremmalta palstaltakin. Tälläne pieni knoppitieto tosta tammen käytöstä – tiesitkö et Chapoutierilla käytettiin viel 90-luvulla tammitynnyreiden sijasta kastanjatynnyreitä.

    • Enpähän tiennyt! Nopea googlailu paljasti tosin, että tyypillinen sisäpinnoilta päällystetty kastanjatynnyri vastais enemmän sementtiastiaa kuin tammitynnyria. Chapoutierin negociant-viinit on kyllä kautta linjan sen verran laadukkaita, että ehdottomasti kiinnostais lafkan ”oma” tuotanto myös.

      • Suosittelen siinä tapauksessa iskua tain l’Hermitageen ja visiittiä Chapoutierin myymälään. Koko linjasto maistettavana poisluekien tietty kalleimmat Hermitaget.

  2. Eteläisempi Ranska pitää kyllä pakosti joskus testata, mutta käydään nyt ensiks kuitenkin Riesling-alueilla pyörimässä. Eiköhän Alsacen kaupoista tartu mukaan jonkin verran muidenkin alueiden vinkkuja. Chapoutierhan muuten häärää Alsacessakin nykyään, ettei kaupittelis muitakin viinejään siellä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s