2009 Fattoria di Fèlsina Berardenga Chianti Classico

 

Fattoria di Fèlsinan perustason Chianti Classico on paperilla omasta näkökulmastani täydellinen lajinsa edustaja: pienten satomäärien 100 % Sangiovese, jonka rypäleet ovat kasvaneet korkealla merenpinnasta katsottuna ja jonka kypsytyksessä ei ole käytetty uutta tammea. Kauniit sanat paperilla eivät toki aina materialisoidu, mutta ilokseni voin todeta, että tällä kertaa lopputulos ei pettänyt odotuksiani. Otin muistiinpanot talteen noin vuorokauden verran korkkaamisen jälkeen, joskaan tässä ajassa viini ei ollut muuttunut merkittävästi.

Viinillä on kaunis, voimakas tummanpunainen väri, joka on asiaankuuluvasti hiukan läpinäkyvä.

Hyvin tummasävytteinen tuoksu on niin ikään upea: kirsikkaa, tuhkaa, nahkaa ja erittäin miellyttävää suolaista lihaisuutta. Tältä Sangiovesen kuuluukin tuoksua! Poissaolollaan loistavat tammi, makeus ja muut kutsumattomat aromit.

Keskitäyteläisen ja täyteläisen välillä tasapainotteleva suutuntuma on pullollaan kaunista kuivaa kirsikkaa. Mehukkaan, freesin hedelmän alla piilee alueen laatuviineille tyypillinen tyylikäs mineraalisuus. Terhakkaat hapot takaavat viinille hyvän nosteen ja tekevät siitä erittäin eloisan. Keskivaiheilla kuvaan ilmestyvät kypsät tanniinit, jotka tekevät pitkästä jälkimausta äärimmäisen miellyttävällä tavalla kuivan ja hiukan bitterisen. Maku on todella puhdaspiirteinen ja tasapainoinen. 13 % alkoholi ei tunnu tippaakaan, tammeakaan en onnistu löytämään.

Uskallanpa melkein sanoa, että tämä viini on Sangiovesea puhtaimmillaan ja tyylikkäimmillään. Viinintekijä on selkeästi pyrkinyt luomaan mahdollisimman aidon ja rehellisen appellaationsa edustajan, onnistuen siinä hienosti. Viinissä mikään ei varsinaisesti hankaa itseäni vastakarvaan, ainoastaan jälkimaku voisi kaivata ihan pikkuisen lisää täytettä. Toisaalta vuosi tai pari kallellaan saattaa korjata senkin pienen kauneusvirheen. Muutoinkin kaikki merkit viittaavat siihen, että viini tulee kypsymään tyylikkäästi monia vuosia, mutta se on jo nyt erittäin nautittava. Runsas ja intensiivinen, mutta samalla mahdottoman raikas ja energinen. Ehdottomasti yksi parhaista ellei paras perustason Chianti Classico.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s