2009 Domaine Cady Coteaux du Layon St. Aubin Les Varennes

Pitkästä aikaa tuli korkattua jälkkäriviini ja samanaikaisesti tehtyä uusi aluevaltaus. Coteaux du Layonin appellaatio Loiressa tuottaa yksinomaan makeita Chenin blanc-viinejä. Tämä pullo tulee Saint-Aubinin kommuunista ja vielä tarkemmin Les Varennes-nimiseltä tarhalta. Makeat viinit useimmiten kestävät hyvin säilytystä ja Layonin viinit eivät muodosta asiaan poikkeusta. Päädyimme kuitenkin korkkaamaan tämän nuoren viinin viime lauantaina, koska kaapistani ei yksinkertaisesti löydy useita makeita viinejä ja jonkinmoinen kaveri oli juustoille saatava.

Viiniä availlessa en ollut tietoinen sen makeudesta, tosin tarkoista luvuista en ole kärryillä vieläkään. Sen verran makeutta viinistä kuitenkin löytyy, että lasillinen per naama oli täysin riittävä annostus sillä erää. Lasillisten  jälkeen pullo survottiin jääkaappiin, missä se vietti seuraavat viisi vuorokautta koskemattomana. Yllätyksekseni viini ei ollut jääkaapissa juurikaan muuttunut.

Tuoksu on hyvin puhdas ja hienovarainen. Selkeimmät aromit ovat eksoottinen hedelmäisyys ja vaalea kukkaisuus. Vahvin tuoksusta tuleva mielleyhtymä on ehdottomasti päärynänmakuinen Lipsi-mehujää! Erityisen makea tuoksu ei kuitenkaan ole ja lopussa on selkeää mausteisuutta, jopa pippurisuutta.

Maku sen sijaan on makea ja vaikka sitä ei ehkä voi raskaaksi kutsua, se ei missään nimessä ole kevyimmästäkään päästä. Happoja löytyy, mutta ne pysyttelevät selkeästi taka-alalla tuoden viinille rakennetta. Myös maku on hienovarainen, mutta siitä löytyy silti miellyttävää ”viileää” hunajaisuutta sekä lopussa kypsää ananasta. Makuprofiili on pääosin hyvin harmoninen ja tyylikäs.

Viinin sisältämä jäännössokeri on tosiaan hämärän peitossa, mutta suutuntuman – erityisesti jälkimaun – perusteella veikkaisin sitä olevan vähintään 150g/l. Tällainen selkeä makeus ei juuri ole mieleeni, sillä näin makealla viinillä pitäisi olla järjettömän paljon happoja ja/tai erittäin matala alkoholi, jotta se maistuisi vielä raikkaalta ja olisi helposti juotavissa.

Pidän viinistä siitä, että siinä ei ole liian selkeitä hallitsevia makuja ja se on puhdas ja vivahteikas. Toisaalta vaikka kyseessä on erittäin hyvin tehdyn oloinen ja ei missään nimessä maailman raskain jälkkäriviini, on se kuitenkin omaan makuuni liian tahmea; sitä ei tee mieli juoda paria siemausta enempää, koska jälkimausta on raikkaus kateissa. Hinta (~13-14 € Ranskassa) huomioon ottaen Les Varennes ei kylläkään ole ihan huono ostos niille, jotka eivät välttämättä himoitse Moselin makeiden Rieslingien eloisuutta ja uskomatonta keveyttä.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s