2006 Arnaldo-Caprai Sagrantino di Montefalco Collepiano

 

Pitkästä aikaa Alko yllätti aidosti kiinnostavalla uutuudella. Sagrantino di Montefalco on viinityylinä kiehtonut aina siitä lähtien, kun Gary Vaynerchuk toi sen tietoisuuteeni videoblogissaan. Tähän asti ainoa kosketukseni näihin viineihin on kuitenkin viime kesän Toscanan reissulta. Kyseessä on yhä varsin UG viinityyli, johon ei Italian ulkopuolella juurikaan törmää muulloin kuin italialaisia nettikauppoja selatessa.

Nettikaupoista puheen ollen on ihmeteltävä ääneen Alkon hinnoittelua. Pullo lähtee jopa kympin halvemmalla A-marketista kuin suomalaisten suosimasta superiore.de-nettikaupasta! Monesti sanotaan laatuviinien olevan Alkossa edullisia, mutta tällä kertaa väittämä jopa pätee viiniin, joka ei kuulu Médocin ensimmäiseen kasvuluokkaan. Maagista.

Reilu ilmaaminen on selviö, mutta kaadoin kuitenkin lasiin ensimmäiset pisarat tätä syvää, tummanpunaista nestettä heti korkkaamisen jälkeen. Ensivaikutelma viinistä oli vaikuttava. Viinillä on upea tuoksu, joka vie mielikuvat melkoisen vahvasti Piemonteen päin puhtailla tervan ja orvokkien aromeilla. Intensiivinen kuiva hedelmäisyys on kuitenkin huomattavasti Nebbioloa tummempaa. Tuoksussa on myös Toscanaan viittaavaa nahkaa sekä astetta ranskalaisempaa lyijykynän täytettä. Varsinaista karkkia sieraimille!

Viiniä maistaessa käy nopeasti selville sen syvin olemus: rakenne. Konsentroituneen marjainen maku on aivan aluksi jopa kermainen, mutta hyvin pian iskeytyy paletille todella runsas tanniiniaalto. Parkkihapot todellakin valtaavat koko suun ja ottavat siitä voimakkaan otteen. Vastapainoa tanniineille on kuitenkin tarjolla. Makuprofiilia dominoivat kuiva tumma kirsikka ja karhunvatukka, mutta tarjolla on myös lakritsaa, mineraalisuutta sekä jossain määrin vaniljaa. Maku on hyvin intensiivinen ja suuntäytteisen runsas, kunnes tanniinit iskevät ja pistävät suun hyvin kuivaan suppuun.

Collepiano on kaikessa runsaudessaan sitä lajia, joka kärsii liian korkeasta lämpötilasta. 14,5 % holi on selkeästi havaittavissa huoneenlämmössä, joten temperointi on paikallaan. Parhaimmillaan kyseessä on varsin puhdashedelmäinen ja eloisa viini, vaikkakin pari tuntia korkkaamisen jälkeen loppumaussa alkoi tuntua hiukan ikävää metallisuutta. Vaikka en muista juoneeni näin tanniinista viiniä hetkeen, ei minulla saati avokilla ollut vaikeuksia nauttia sitä punertavien pihvien seurassa. Toisaalta kypsyttely varmasti tuottaa hedelmää, sillä tällä hetkellä viinillä on voimakkaiden tanniinien lisäksi myös jonkin verran ns. vauvarasvaa, joka hyvinkin mahdollisesti karisee pois iän myötä. Tyylillisesti viini on kuin steroideja napsinut Sangiovese, eli luulisi maistuvan Toscanan viinien ystäville.

Advertisements

4 thoughts on “2006 Arnaldo-Caprai Sagrantino di Montefalco Collepiano

  1. Tuli niin monesta tuutista niin lyhyen ajan sisällä hehkutusta sekä viinin tasosta että sen halvasta hinnasta, että itsehillintäni petti ja ryntäsin ostamaan oman pullon kaappiini. Kiitti vain. 😀

    • Eipä kestä! Itse ostan aika harkiten nykyään Alkosta, mutta tämän kohdalla tosiaankin tuhat asiaa puolsi kokeilemaan. Edes 94 Parker-pistettä eivät vähentäneet kiinnostusta viiniä kohtaan riittämiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s