2008 Isole e Olena Chianti Classico

Pääsiäisen mässäilyjen jäljiltä olimme avokin kanssa yhtä mieltä siitä, että väliaikaisesti kevyempi ruokavalio (lue: salaatti-illalliset) voisi olla toimiva ratkaisu. Sama koski myös viiniä. Valehtelematta suussani tuntui siltä kuin sisäpinnoista olisi kulunut 25-30 % pitkän viikonlopun aikana. Outoa sinänsä, että kyllä sitä nyt ennenkin on tullut vastaavaa harrastettua ilman sen kummallisempia seuraamuksia.

Lauantaiksi teki sitten mieli oikeaa ruokaa ja kunnollista viiniä. Edellisestä ”puhtaasta” Sangiovese-kokemuksesta oli aikaa, joten Chianti Classico tuntui hyvältä idealta. Valitettavasti hyvä suunnitelma paperilla ei aina tuota moitteetonta lopputulosta.

Isole e Olena Chianti Classico 2008:n suhteen voi olla jo huolissaan ilman ensimmäistäkään nuuhkaisua. Alkoholia löytyy korkeat 14,5 prosenttia ja viinillä on melko tumma ja syvä väri.

Tuoksusta löytyvät tutut ja toivotut tumma kirsikka ja pöly/tuhka, mutta sitä värittää myös kovin epämiellyttävä aromi. Tätä makeaa, lääkemäistä tuoksua on kuvailtu Cellartrackerissa mm. myskimäiseksi ja kemialliseksi. Oli mitä oli, en pidä siitä lainkaan. Lisäksi tuoksussa on vadelmaa, joka ei myöskään tunnu oikealta Chianti Classicossa, mutta jossa ei sinänsä ole mitään vikaa.

Suutuntuma on keskitäyteläinen. Tyypillinen hyvä happorakenne antaa runkoa ja nostetta. Makuprofiili on ikävän makeahko ja alkoholin värittämä. Mausta löytyy kirsikkaa, vadelmaa, lakritsaa sekä miellyttävää mineraalisuutta, mutta hedelmä on tyylillisesti kovin tummaa ollakseen Sangiovesesta lähtöisin. Keskivaiheilla mausta löytyy miellyttävän raikasta hedelmää, mutta lopetus on kovin aggressiivinen.

Jälleen kerran ruuan kanssa nautittuna viini toimi ihan kohtuullisesti. Sellaisenaan ”nautittuna” virheet, kuten alkoholisuus, korostuvat  kuitenkin selkeästi. Tiivistettynä maku on epätasapainossa ja hajanainen, ja hedelmä ei vain maistu puhtaalta.Viini on heikko esitys sekä tyylillisesti, että laadullisesti.

Kyseessä on pahemman luokan pettymys, koska Isole e Olena on hinnoiteltu pitkälti samaan sarjaan oikeasti hyvien perus-Classicojen kanssa. Hintaluokassaan melkeinpä mikä tahansa kilpailija on parempi ostos ja esimerkiksi Fontodi, Querciabella ja Riecine ovat kuin eri planeetalta. Jätän kuitenkin auki mahdollisuuden, että kyseessä olisi vain täydellisen epäonnistunut vuosikerta. Mikäli jollain lukijalla on kokemuksia tästä tai muista tämän viinin vuosikerroista, ovat mielipiteet tervetulleita.

 

Advertisements

2 thoughts on “2008 Isole e Olena Chianti Classico

  1. Mulla käy monesti sama tilanne kun Chianti Classicoon on sekoitettu vieraita lajikkeita kuten tämän tuottajan kohdalla Syrahia. Monesti etenkin nuorena nämä viinit eivät vastaa odotuksia klassisesta makuprofiilista.

    • Jaa on vai? Lafkalla ei taida olla nettisivuja ja en jaksanut etsiä teknisiä tietoja muualta, joten jäi hämärän peittoon viinin koostumus. Sinänsä selittää kyllä erikoista makumaailmaa. Todella vaikea kuitenkin uskoa, että ainakaan tästä yksilöstä edes kypsyttelyllä saisi miellyttävää viiniä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s