Pääsiäisviikon syömingit & juomingit

Postaustahti on ollut melko heikkoa katseltavaa viime aikoina. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että taloudessamme olisi oltu kuivin suin. Päinvastoin, viime viikolla tuli totisesti ylitettyä jopa Ranskan hallituksen viininnauttimissuositukset useampaan otteeseen. Salaattidietin alkaessa onkin hyvä jakaa männäviikon kokemuksia.

Torstaina tuli taas kerran annettua mahdollisuus valkoiselle burgundille. Louis Jadot’n omistuksessa oleva J.A. Ferret on lähes parisataa vuotisen historian omaava Pouilly Fuissé-tuottaja, joka käsittääkseni edustaa alueen parempaa kastia. Huono viini ei ollut kyseessä, muttei myöskään millään tapaa järisyttävä kokemus.

Viinin tuoksu on hillitty ja ennen kaikkea tyypillinen. Sitrushedelmää, pähkinää, kermaa, murskattua kiveä ja hiukan tammea. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja tekstuuriltaan kermainen. Paletilla on taasen hyvässä tasapainossa samoja makuja tarjolla, eli sitrusta, mineraaleja ja pähkinää sekä lopussa hiukan mausteisuutta. Tammi tuntuu hiukan, mutta erittäin kaukana ollaan Kaliforniasta tai Ausseista, sillä toffeeta, vaniljaa tai mitään muutakaan makeaa ei viinistä löydy. Vaikka viini tuntuu varsin hoikalta, kaipaisi happorakenteelta napakampaa otetta.

Lohen, parsan ja hollandaisen kanssa viini hoitaa hommansa, mutta sellaisenaan siitä ei ole viihdyttäjäksi. Soufrandisen linjoilla mennään, eli kyseessä on hyvin (vaiko liian varman päälle?) tehty viini, joka ei sykähdytä millään tapaa. Sekä hedelmää että eloisuutta saisi olla enemmän, ja sikäli nettikaupan hinta 19,90 € tuntuu kovalta.

Lauantai-illan vieraamme toivat mukanaan itävaltalaista kuohuvaa aperitiiviksi. Haluan painottaa erityisesti tuota sanaa ’kuohuva’, koska vielä tiistai-aamuna jämien kaatuessa lavuaariin viinin hiilihapot olivat todella sähäkät. Pullo oli siis ollut 2,5 vuorokautta jääkaapissa ilman minkäänlaista korkkia saati pumppausta. Tässäpä kuohuviini niille, jotka eivät saa yhdellä tai kahdella juomiskerralla pulloa tyhjäksi! Jään ihmettelemään kuplien syntyperää…

Viini itsessään hoiti aperitiivin tehtävänsä hyvin, ollen hyvin kuiva ja hapokas. Niin kirpakan omenainen ja ruohoinen makuprofiili on tuoksua myöten, että Samppanjaksi tätä ei erehtyisi luulemaan ikipäivänä. Suussa maistuvat erityisesti kaikista vihrein omena ja pippuri, joten lajikeuskollisuudesta napsuu täydet pisteet. Hyvin puhdas ja selväpiirteinen viini on kyseessä, mutta kiitos Lansonmaisen aggressiivisen rakenteen riittää yksi lasi hyvin.

Naudan ulkofileen kumppaniksi kaivoin kaapista pari pulloa Riojaa. Alue ei ole muun Espanjan ohessa ollut suosiossa talossamme, mutta viinit palvelivat nyt hyvin tuoden edes jotain yhtenäisyyttä illan juomatarjontaan.

Heikoksi parjatun 2003-vuosikerran Montecillo Gran Reserva oli positiivisella tapaa yllätyksetön. Klassiseen Rioja-tyyliin tuoksussa oli runsaasti multaa, nahkaa ja tammea tyylikkäässä paketissa. Maku oli pitkälti samanlainen, mutta astetta hedelmäisempi. Runsas kirsikkaisuus toi mieleen Toscanan, joskin kokonaisuus oli alkuperälleen uskollisen rustiikkinen ja maanläheinen. Kenties vuosikerrasta johtuen viinissä on aika maltillinen tanniinirakenne ja se on helposti lähestyttävä ja miellyttävä. Runsas tammi on kuivempaa osastoa ja kokonaisuus on tasapainoinen ja freesi.

2004 Coto de Imaz Reserva taasen oli Montecillon jälkeen aika vaisu esitys. Jenkkitammi istuu kokonaisuuteen aika heikosti, tehden viinistä makean. Tummaa hedelmääkin on tarjolla, mutta rakenteellisesti kyseessä on varsinainen höyhensarjalainen. Toisaalta pullo meni tyhjäksi, eli juomakelvoton viini ei kuitenkaan ole.

Lettujen ja marjojen kaveriksi päätynyt Moselin Auslese oli täysosuma. Halvasta hinnastaan huolimatta sain täydet Mosel-fiksit tästä raikkaasta hedelmäpläjäyksestä. 95g/l jäännössokeria komppaa erittäin mojova hapokkuus, joka yhdessä matalan alkoholin kanssa tekee tästä täydellisen kuuman kesäpäivän picnic-viinin. Freesiä hedelmää löytyy runsaasti, mutta kokonaisuus on järisyttävän helposti nautittava ja pullo tyhjenee huomaamattomasti. Hieno esimerkki Rieslingistä, joka on jo tässä vaiheessa täydellisen nautittava, mutta tulee epäilemättä paranemaan.

Lopuksi maanantaina tuli vielä raahattua avokin vanhemmille karitsanpaistin kumppaniksi 2007 Nino Negri Valtellina Superiore Inferno Mazér. Kotimaisille CT-käyttäjille viini on maistunut huonosti, joten vaikka omat odotukseni eivät olleet korkealla, ajattelin sen mahdollisesti sopivan vanhemman kansan makuun paremmin. Ei sillä, että haluaisin dumpata kaappini vähemmän innostusta herättäviä viinejä jaettavaksi…

Matalat odotukset olivat kaiketi hyvästä, sillä suoraan korkkaamisen jälkeen kaadettuna ja huoneenlämpöä viileämpänä tarjottuna viini oli minusta ihan juotava. Tammea oli jossain määrin, mutta tiedostin kyllä silti juovani Nebbioloa. Makeaa tammipommimaista olemusta en tämän pienen otannan perusteella voi allekirjoittaa, mielestäni kirsikkaisessa viinissä oli jopa hiukan raikkautta ja pientä paletin puhdistus-efektiä havaittavissa. Tuhti viini tämä ei ole, mutta passeli karitsalle. CT-kommentit luovat mielikuvaa viinistä, joka saattaisi kokea romahduksen huoneenlämmössä saati kuumemmassa, mikä ei tunnu lainkaan mahdottomalta ajatukselta. Näissä olosuhteissa runsas lasillinen tuli kuitenkin kulauteltua helposti ilman irvistelyä.

3 thoughts on “Pääsiäisviikon syömingit & juomingit

  1. Meillä meni kans jälkkärin kanssa makeaa risukkaa: valksuklaamuffinssi mansikkakuorrutuksella osoittautui aivan nappijälkkäriksi 2010 Baron Heyl Rieslingin kanssa. Eihän sitä edes huomannut kun muki vaan tyhjeni karmivalla tahdilla.

    • Heylissähän näyttää olevan melkosen jymäkkä versio menossa, ei kai aikasemmin ollut ihan noin paljoa sokeria? Noiden saksalaisten drinkability on kyllä aivan omaa luokkaansa. Toisaalta Piesporterissakin on naurettavat 7,5 volttia, eli hyvillä mielinhän sitä tissuttelee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s