2009 Vincent Carême Vouvray Tendre

Aina viimekesäisen Juuri-vierailun jälkeen Loiren Chenin blanc, erityisesti Vouvray, on ollut itselleni viinityypeistä kiehtovimpia. Alkon tarjonnan ollessa olematon apuun tulivat onneksi nettikaupat, jotka nekään eivät varsinaisesti pullistele kyseisen kategorian tuotteita.

Vouvraylainen tuottaja Vincent Carême on thewinedoctor.com-sivuston Chris Kissackin mukaan tuntematon helmi, jonka koko tuotantoa leimaa harvinaisen korkea laatu. Tämä kyseinen luomuna viljelty demi-sec pullote irtosi ennen postikuluja hintaan 12,90 €, mikä on selkeästi vähemmän kuin alueen johtavan tähden, Domaine Huet’n vastaavien viinien hinnat. Käymisprosessissa luotetaan luonnonhiivoihin ja sulfiitteja lisätään vain välttämättömissä määrin.

Ennakko-odotuksille on siis perusteita, vaan täyttyivätkö ne? Totta munassa.

Kalpeankeltaisen viinin tuoksu on aivan mieletön: jatkuvasti muuttuva, vivahteikas, moniulotteinen ja -kerroksinen ja aivan rehellisen herkullinen. Näin käsittömästä aromien kirjosta yksittäisen vivahteiden hakeminen tuntuu toissijaiselta, mutta etsivä löytää ainakin valkoisia kukkia, hunajaa, vaniljaa, heinää, päärynää, palanutta sokeria, kiveä sekä suun kostuttavaa sweet&sour-hedelmää.

Suussa viini on nuorekas ja tiukka, sekä hyvin intensiivinen ja voimakas. Suutuntuma on öljyinen, mehevä ja runsas. Voimakkaat hapot tukevat kokonaisuutta hyvin. Maku on erittäin mineraalinen, minkä lisäksi siitä löytyy vaaleaa hedelmää ja kukkaisuutta. Tämän sortin viineissä monesti todetaan maistuvan kvitteni, ja epäilemättä se tässäkin viinissä maistuu, vaikka en itse ole koskaan kvitteniä puraissutkaan. Maussa on pientä kirpeyttä, mutta se on kuitenkin hedelmäisen mehukas. 20 gramman jäännössokeri on helposti havaittavissa, mutta se tuntuu lähes välttämättömältä, jotta viini ei maistuisi kovalta tai aggressiiviselta (á la Huet Le Mont sec). Pitkässä jälkimaussa tuntuu hiukan alkoholin lämpö, mutta ei järin häiritsevästi. Voi veljet.

Lasiin on tällä kertaa päätynyt melkoisen moniulotteinen, konsentroitunut ja voimakas viini, joka on samalla erittäin fokusoitunut ja tasapainoinen. Niin nautinnollinen kuin Tendre onkin nyt, rakenne lupailee ainakin vuosikymmenen mittaista kypsyttelypotentiaalia. Ostan lisää, sinunkin kannattaisi.

Advertisements

12 thoughts on “2009 Vincent Carême Vouvray Tendre

  • Vinatis.com! Oon huono hankkimaan useita pulloja samaa viiniä kypsyttelyä varten, mutta tän kohdalla tuli sellanen fiilis, että oikeasti pitää ostaa puoli keissiä lisää hautumaan.

 1. Nonii! On olluki mielessä tuolta tilaaminen, joten pitää varmaan laittaa kohta tilaus menee. Siellä oli muutama ihan mielenkiintoinen pullo mikä pitäisi saada, kuten esim. Bandolia, mitä ei oikein tuppaa täältä Suomesta saamaan.

  • Voi peijakas ku oisin noi Bandolit noteerannu vähä aikasemmin. Justiinsa viime viikolla sain luettua Kermit Lynchin Adventures on the wine route:n ja sen hengessä ois kyllä ollut lähes pakko tilaa Tempieriä. Noh, nappasinpas sentää pullollisen Montusta rikkoutuneella etiketillä hintaan 14,50 € 🙂

   • Ite oon himoinnu kans noita jo jonkun aikaa. Pitää siis laittaa tilaus vetämään. Eikä tuota sun Vouvrayta näht kannata sivuuttaa

 2. Nää on mielenkiintoisia viinejä ja mikä parasta hinnoittelu on joskus enemmän kuin kohdallaan. Laitoin tilaukseen Nicolas Jolyn Coulee de Serrantia ja odotan mielenkiinnolla että pääsen maistamaan. Chenin Blancit tosiaan kestävät kypsytystä ja paranevat vanhetessaan.

  • Jep! Coulee de Serrant tosin taitaa kuulua alueen selkeästi kalliimpiin viineihin, mutta epäilemättä olis hieno päästä maistamaan. Kuuleman mukaan aika villi viini on kyseessä.

   • ”As for snails, these are most troublesome during the spring when they would feed on the new shoots, and a portable chicken coop is brought into the vineyard to deal with this scourge. Other pests require more bizarre treatments. Joly’s response to an infestation of rabbits was to burn a rabbit skin each year, the time of the burning determined by the alignment of the planets. The rabbits never returned – they obviously knew what was good for them.”

    Ei herranjestas 🙂

 3. On muuten hyvä kirja toi Kermit Lynchin Adventures! Siitä tulee jano. Eikä ainoastaan mielenkiintoinen, vaan myös hyvin kirjoitettu.

  • Ehdottomasti! Sinänsä jo todella hienosti kuvaa ihmisiä, alueita ja viinejä, mutta kirja on erityisen kiehtova, kun siinä kuvattuja ilmiöitä ja Lynchin ajatuksia tarkastelee nykypäivän näkökulmasta. Moni asia on varmasti mennyt kirjan ajoista huonompaan suuntaan, mutta tuskinpa Lynch nykypäivänä enää kirjoittaisi seuraavaa lausetta: ”Beaujolais has everything a wine-loving tourist could desire except good wine” 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s