2009 Dr. Pauly-Bergweiler Bernkasteler Badstube am Doctorberg Riesling Spätlese trocken

En saa erityisiä kiksejä heikkojen viinien lyttäämisestä. Jos moisesta vaivaudun blogissa mainitsemaan, teen sen yleensä lyhyesti kirjoittamalla samalla muista hiljattain maistamistani viineistä.

Tämänkertainen viini oli kuitenkin niin kovin extreme tapaus, että päätin omistaa sille kokonaisen blogimerkinnän. Viinien harrastamisen hienouksiin kuuluu mielestäni se, että huonokin viini voi herättää kysymyksiä ja ajatuksia, tarjoten täten edes jossain muodossa kiinnostavan kokemuksen.

DPBBBADRST on väriltään haalean hopeinen ja siinä on paljon pieniä hapokkuutta indikoivia kuplia. Viinin tuoksu on erittäin voimakas ja aromaattinen, tarjoten raikasta hedelmää, hiukan paahtoleipää sekä hunajaa. Kaikki tämä jää kuitenkin toissijaiseksi, koska tuoksua dominoi täydellisesti erittäin rikkinen aromi. Tämä epämiellyttävä haju tekee viinistä ensimmäisenä päivänä täysin juomakelvottoman.

Toisena päivänä rikki on lähes täysin kadonnut. Tuoksu on edelleen voimakas, mutta kertaluokkaa miellyttävämpi. Siitä löytyy puhtaita ja raikkaita hedelmäisiä, kukkaisia ja mineraalisia aromeja. Makuprofiili mukailee samaa linjaa, mutta suutuntumaltaan viini on kirpeän kuiva ja brutaalin hapokas. Sekä konsentraatiota että rakennetta löytyy, mutta tasapainoa ei juurikaan. Erittäin aggressiivisen lopetuksen takia makuelämys jää kauas miellyttävästä.

Kolmantena päivänä tuoksu on täysin vapaa rikistä ja muuttunut aiempaa hillitymmäksi. Siihen on ilmestynyt hienovarainen voinen vivahde, joka on varsin tervetullut. Suutuntuma on edelleen hapokas ja jopa hapan, mutta se on rauhoittunut edellisestä päivästä ja nyt voidaan jo puhua edes jossain määrin tasapainosta. Lopetus on edelleen ärhäkkä, mutta viini on kuitenkin jo nautittavissa ruuan kanssa, joskaan ei ilman. Mikä tahansa Alkon 10 €+ Rieslingeistä veisi kyllä tässäkin vaiheessa pidemmän korren.

Kuten totesin, viini synnyttää ajatuksia ja kysymyksiä. En usko, että tästä viinistä tulisi kypsyttelemällä erityisen hyvää, etenkään, koska se on suljettu kierrokorkilla. Pysyn edelleen skeptisenä kierrekorkkisen viinin kypsyttelyn suhteen, muutamia lähes muuttumattomana pysyneitä 10v+ -ikäisiä uuden maailman viinejä maistaneena. Toisaalta viinin hapokkuus on sitä luokkaa, että mikään määrä hedelmää tuskin säilyisi viinissä sitä pidempään.

En tiedä, kuinka kauan kierrekorkkeja on Moselin viineissä harrastettu, mutta jotenkin tämä viini haiskahtaa jonkinlaiselta epäonnistuneelta kokeilulta. Toisaalta ensimmäisen päivän rikkikatastrofista huolimattakin viini on erittäin heikko, hyvin epätasapainoinen esitys. Kieltämättä olisi mielenkiintoista kuulla viinintekijän ajatuksia tästä viinistä ja sen nauttimisikkunasta.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s