2009 Domaine des Terres Dorées (Jean-Paul Brun) Beaujolais l’Ancien le Buissy

Matala-alkoholisten punkkujen sarja jatkuu tällä erää 12-prosenttisen Beaujolais’n parissa. Mihinkään tilastotietoihin pohjaamatta todettakoon, että alueen viinit tuntuvat keränneen huimasti suosiota universaalia hehkutusta saaneen 2009-vuosikerran ja ymmärtääkseni melko samantasoisen 2010-vuosikerran myötä. Turboviinien ystäville nämä toki ovat liian ohuita ja riisuttuja, mutta juurikin Bourgognen Pinot noirien ystävät ovat ottaneet alueen viinit omakseen, ja Beaujolais’n Cru-viinejä kuuleekin nykyään verrattavan jo pohjoisempiin laatuviineihin.

Jean-Paul Brun ja hänen Terres Dorées-viinitilansa mainitaan useasti alueen parhaista tuottajista puhuttaessa. Oma lähestymistapani tilan tuotteisiin on varmaankin ollut normaalista poikkeava. Pitkään ainoa kosketuspintani tähän tuottajaan liittyi Blue Peterissä maistettuun Beaujolais blanciin sekä useaan pulloon blogissakin noteerattua Crémantia. Pidin molemmista, joten varsin hyvillä mielin päädyin vihdoin korkkaamaan yhden tuottajan Gamay-viineistä. Tuottajalla ei nettisivuja näytä olevan, mutta toisaalta löytyi tietoa, että tämänkertainen Beaujolais l’Ancien le Buissy 2009 on kahden nimeltä mainitsemattoman tarhan 70-vuotiaista köynnöksistä tuotettu, vanhoissa tammitynnyreissä kasvanut viini.

Viinien ulkonäkö ei yleensä ole itselleni missään määrin tärkeä tekijä, mutta tämä viini on mielestäni vaikuttavan näköinen. Väri on toki ohut, selkeästi läpinäkyvä, mutta poikkeuksellisen kauniilla tavalla todella voimakkaan tummanpunainen.

Parfyyminen tuoksu lähes hyökkää lasista, ollen hyvin avoin ja voimakas. Siitä löytyy pääasiassa tummaa marjaisuutta sekä hiukan rautaa ja pölyä.

Suutuntuma on voimakas: mausta löytyy aluksi todella paljon runsasta tummaa marjaa, joka sitten antaa hiukan tilaa selkeälle mineraalisuudelle ja lakritsalle, pysytellen kuitenkin mukana taustalla. Runsas hedelmäisyys on hyvin puhdasta ja raikasta. Viinissä on todella napakka rakenne, voimakkaat hapot ja kohtuulliset tanniinit tekevät lopetuksesta tiukan, jättäen puhtaan, mutta supistelevan tunteen suuhun. Kokonaisuus on tasapainoinen ja tasalaatuinen; maku muodostaa saumattoman jatkumon alusta loppuun.

Beaujolais’ksi l’Ancien on hyvin intensiivinen ja vakava. Viinin kylkeen oli pyöräytetty wienerschnitzelit, mutta se pärjäisi hyvin raskaammillekin ruuille. Laiskana miehenä en vaivautunut dekantoimaan, mikä olisi ehkä ollut hyödyllistä tässä yhteydessä. Viini keräsi lasissa jatkuvasti lisää painoa ja voimaa. Jälkimaku on runsaampi ja hedelmäisempi kuin edellisen postauksen Syrah’ssa, mutta silti aika tiukka. Mistään picnic-päivän Beaujolais’ta ei siis ole kyse, vaikka viini onkin hyvin raikas ja matalan alkoholin ansiosta helposti kulauteltavissa.

Ei auta muu kuin todeta, että vakuuttavaa jälkeä on Brun saanut aikaan tälläkin saralla. Tuskin l’Ancien on viini massojen makuun, mutta ainakin se on selkeästi runsaampi, intensiivisempi ja mielestäni helpommin lähestyttävä kuin hintaluokkansa Pinot noirit. Kovan luokan ruokaviini, joka tulee vielä paranemaan kypsyttelyllä.

Advertisements

2 thoughts on “2009 Domaine des Terres Dorées (Jean-Paul Brun) Beaujolais l’Ancien le Buissy

  1. Brun on mahtavaa! Mistä onnistuit saamaan tätä? Yksi syy, miksi Brun ei ole lainkaan samanlaista, kuin useimmat Beaujolais’t on, että hän ei käytä hiilihappokäymistä vaan vinfioi kuten nämä olisi Burgundia.

    • Vinatis toimitti suoraan kotiovelle, suosittelen. Hämärästi muistan itsekin samaiseen faktaan törmänneeni joskus, joskaan en kauheasti yleensä kiinnitä huomiota teknisiin asioihin. Riittää, että viini maistuu hyvältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s