2009 Domaine Yves Cuilleron St. Joseph Les Pierres Seches

Tämä viini valikoitui kaappiini joitain kuukausia takaperin umpimähkään puhtaasti alueen nimen takia. Sen jälkeen Yves Cuilleronin nimi on tullut vastaan eri yhteyksissä hyvinkin positiivisessa valossa. Jannu tuottaa astetta modernimman sorttisia viinejä useilla pohjoisen Rhônen alueilla ja on erityisesti tunnettu yhtenä parhaista Condrieu-tuottajista. Käsittääkseni tilan viljely ja tuotanto on hyvin luonnonläheistä ja kaikenlaista käpälöintiä vältetään, mutta minkäänlaista luomulätkää tai leppäkertun kuvia ei ole luvassa etiketteihin nyt tai tulevaisuudessa.

Viinin alkoholitilavuus ansaitsee maininnan. 12,5 % alkoholia Syrah’ssa!?! Jep, yhtä paljon kuin keskimäärin Beaujolais’ssa tai viileän alueen kuivassa valkkarissa. Varmasti viini on sitten aivan litkua?

Viini on väriltään hyvin tummanpuhuvan punainen, päästäen kuitenkin jonkin verran valoa läpi.

Suolainen, herkullinen tuoksu herättää mielenkiinnon välittömästi: tummaa kirsikkaa, kiveä, pekonia sekä eksoottisia mausteita kuten kanelia. Vaikka viini on viettänyt 18 kuukautta pienissä tynnyreissä, ei tammea ole havaittavissa.

Suutuntuma on runsas muttei läski. Tarjolla on runsasta, freesiä vadelmaa ja mansikkaa sekä punaista kirsikkaa ja mineraalisuutta. Puhdas maku on kypsästä hedelmästä huolimatta miellyttävän kuiva ja selkeän happorakenteen ansiosta viini on painoton ja eloisa. Jälkimakuun siirryttäessä runsas marjaisuus jättäytyy taka-alalle ja kuiva kirsikka alkaa dominoimaan. Makumaailma siirtyy tällä erää jopa hiukan suolaisen puolelle ja maku huipentuu ärhäkkään tiukkaan lopetukseen. Tammea ei ole havaittavissa.

Les Pierres Seches on mainio viini. Suoraan korkkaamisen jälkeen se on huomattavan kireä, mutta vietettyään tunnin dekanterissa se on jo varsin nautittava, etenkin ruuan kanssa. Virtaviivaisen rakenteen, puhtaan hedelmän ja hyvien happojen ansiosta se on äärimmäisen ruokaystävällinen viini. Tyylillisesti liikutaan selkeästi lähempänä Cru Beaujolais’ta kuin Shirazia.

Kaikki palaset ovat mielestäni kohdallaan, viini on vain huomattavan nuori. Muutaman vuoden kypsytyksellä lopetus uskoakseni muuttuu lempeämmäksi ja integroituu paremmin muuhun kokonaisuuteen, ja makuun ilmestyy kehittyneempiä vivahteita. Tällä erää viini ei ole erityisen hedonistinen pelkiltään, mutta uskoisin siihenkin tulevan muutoksen kypsyttelyllä. Erittäin mielenkiintoinen pullote on kuitenkin kyseessä ja se inspiroi tutustumaan tuottajaan paremmin.

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s