2006 Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaillons Vieilles Vignes

Viini on väriltään yllättävän runsaan keltainen Chablis’ksi, tuoden enemmänkin mieleen tammisen viinin.

Ikävä kyllä sitä tammea löytyykin tuoksusta, joskaan se ei ole tyyliltään makeaa tai voista, vaan kuivaa keltaista puuta. Tuoksusta löytyy kuitenkin myös aika runsasta, jopa astetta vivahteikkaampaa hedelmää, mistä voi eritellä ainakin omenan ja kiwin aromit.

Suutuntuma on keskitäyteläinen, mutta melko runsas. ”Aika heikosti happoja”, kuuluu avokin ensimmäinen kommentti. Totta, viinissä ei oikein tunnu olevan minkäänlaisia happoja, mutta silti se ei, kumma kyllä, tunnu raskaalta. Happojen puute kuitenkin ilmenee siinä, että viini maistuu toivottoman elottomalta ja heikkorakenteiselta. Kateissa on myöskin Chablis’n tunnusomaisin piirre mineraalisuus, minkä takia tätä olisi hyvin vaikea sijoittaa omaan kategoriaansa ilman etikettiä. Maun alkupuolelta löytyy kohtuullisen miellyttävää omenaa ja sitrushedelmää, mutta pähkinäinen jälkimaku on varsin lattea, ja ehkä jopa hiukan karkea alkoholisella ja mausteisella tavalla.

Elottomuutensa takia vaikuttaa pahasti siltä, että viini on jo elinkaarensa ehtoopuolella. Varmastikin 1er cru-luokitellun Chablis’n tulisi kuitenkin säilyä freesinä edes reilut viisi vuotta, mikä pistää epäilemään, onko viini koskaan edes ollut mistään kotoisin. Viinipullon säilytyshistorialla voi spekuloida, mutta jotenkin en tunne tarvetta olla niin reilu tätä viiniä kohtaan.

Edellinen maistamani Larochen Chablis oli sekin hapokkuuden osalta todella väsynyt tapaus, mutta sentään sitä ei oltu piesty täydellisen malolaktisen käymisen lisäksi vielä tammikypsyttelyllä. Tätä viiniä juodessa tuli vahvasti mieleen Soufrandisen Pouilly-Fuissé, joskin Soufrandisesta löytyy edes jonkinlaiset hapot. Kaiken kaikkiaan Les Vaillons on todella heikko esitys ja erittäin heikko valinta Finnairilta lentokonekauppansa valkkariksi. Toki Laroche on tunnettu tuottaja ja Chablis itsessään brändi, mutta viinin laadulle ei nähtävästi ole paljoa painoarvoa laitettu. Äänestän tästedes jaloillani ainakin tuottajan osalta.

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s