Pienet

Kiinnostavia uutuuksia Alkon puolikkaiden kuivien viinien osastolla? Jessöör! Itävaltalainen Rabl on näköjään viimeisen vuoden sisään penetroitunut voimakkaasti maamme viinimarkkinoille, sillä lafkan tuotteita on tätä nykyä meille tarjolla jo neljän tuotteen voimin. Mikäs siinä, jos talo tekee tämän Grünerin tasoisia viinejä.

Tuoksu on todella raikas, hedelmäinen ja parfyyminen. Sieraimissa tuntuu jopa miellyttävä pistos, kuin Anchormanissa ikään.

Freesi maku on erittäin eloisa. Vaaleaa raikasta hedelmää ja pientä kukkaisuutta on tarjolla runsaasti, mutta runsas hapokkuus tasapainottaa kokonaisuutta moitteettomasti. Tekstuuriltaan maku on hieman kermainen, mikä miellyttää itseäni kovasti. Jälkimaku on niin ikään miellyttävä, tasapainoinen ja kevyt.

Rabl on juotavuudeltaan huipputasoa. Helposti lähestyttävä toki, mutta näin hyvärakenteista ja tasapainoista viiniä ei mielestäni sovi vähätellä saati kutsua helpoksi. Ostin samantien toisen pullon talteen.

Pfalzilaisen viljelijäosuuskunnan perustason kuiva viini ei ehkä ole se kaikista kiinnostavin saksalainen riesling, mutta toki tämäkin piti kuudella eurolla kokeilla.

Hillityssä tuoksussa tuntuu päällimmäisenä aromina sitruksisuus, mutta siitä löytyy myös persikan kiveä ja jotain outoa, joka tuo jostain syystä vahvasti mieleeni guacamolen.

Suutuntuma on keskitäyteläinen ja siitä löytyy hyvät hapot. Kohtuullisen freesiä, hillittyä sitrushedelmää on tarjolla hyvin ja makumaailmaltaan viini sopii siian kanssa yksiin. Aluksi skarppi viini kuitenkin tuntuu menettävän fokustaan lämmetessään lasissa. Jääkaappikylmänä viini on tasapainoisen raikas ja huuhtoo kalaa hyvin kurkusta alas, mutta niin ikään lämpötilan noustessa lopussa alkaa tuntua alkoholisuutta ja tasapaino alkaa muutenkin järkkyä.

Aika keskinkertainen kuiva riesling on kyseessä loppupeleissä. Kylmänä kuitenkin hintansa väärti ja sikäli olemassaolonsa arvoinen. Rablin Grüner on kyllä huomattavasti parempi ostos, mikäli näiden kahden välille jonkinlaista vastakkainasettelua täytyy luoda.

Syöttäessäni Firefoxin oikean yläkulman Google-hakuun Léoville Poyferréä, ehdottaa toiminto tekstiä ”Léoville Poyferré or Barton 2008?”. Menin ja pistin kuitenkin paremmaksi, ja hankin Arkadiasta kaappiin lepäämaan Poyferrénkin, jotta hamassa tulevaisuudessa voin sitten vertailla näiden yhdestä samasta tilasta polveutuvien viinien 2008 vuosikertaa.

Kyseessä on Bartonin kanssa melkolailla samankaltaista arvostusta nauttiva tila, jonka hinnoittelu Alkossa on erittäin hyvä muuhun maailman suhteutettuna. Bartoniin verrattuna se on lukemani mukaan rehevämpi ja helpommin lähestyttävä, mutta laadullisesti samaa tasoa. Stay tuned, blogi palaa näiden osalta asiaan aikaisintaan 2018.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s