Paluu arkeen

Viikko New Yorkissa oli hetkessä ohi. Tekemistä löytyy niin järjettömän paljon, että pelikassan salliessa kaupungissa viihtyisi paljon pidempäänkin. Toisaalta elimistö saattaisi nopeasti kuuluttaa terveellisemmän ruokavalion perään, jos reissu jatkuisi vielä.

Koska kyseessä oli avokin ensimmäinen reissu kaupunkiin, tuli suuri osa must-jutuista koettua. Brooklyn bridge, WTC:n rakennustyöt, Wall Street, Central park, Madison square garden, Macy’s jne jne. Erinäisistä nähtävyyksiä Central park on kieltämättä rentouttavimmasta päästä ja Salisbury-niminen hotellimme sijaitsikin passelisti kahden korttelin päässä puiston eteläpuolella, 57. kadulla lähellä Carnegie hallia. Pitkäjänteinen research varmisti sen, että kyseessä oli varmasti hintatasoon nähden kaupungin isoimmat huoneet omaava lafka. Myöskään bed bugseja ei näkynyt, joten kyseessä on ehdottomasti suositeltava hotla, mikäli sietää suihkun heikohkoa vedenpainetta.

New York on muiden asioiden ohella ruokailijan paratiisi. Mm. Google mapsin ja Trip advisorin avulla oli helppo luovia ravintoloiden suhteen. Ainoastaan yhdellä kertaa Trip advisorin ylistävät arvosanat johtivat heikkoon ravintolakokemukseen. Ruoka- ja viini-asiat ansaitsevat kuitenkin oman postauksensa.

Onni onnettomuudessa, lukuisten loukkaantumisien takia New York Knickerbockers oli joutunut tuomaan farmitiimistä aasialais-amerikkalaisen lakimiehen väliaikaiseksi takamieheksi. Tämän Jeremy Lin-nimisen jannun otteet olivat olleet siinä määrin vakuuttavia, että pohjamudissa ryöminyt tiimi oli lähtenyt yllättävään nousuun ja kaupungissa oli käynnissä, paikallisen lehtien sanoja lainaten, ilmiö nimeltä Linsanity (tai Linsane Asylum).

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että ottelussa sarjajumboa Sacramento Kingsiä vastaan koko Garden oli täysin tukossa. Epäilemättä jokainen aasialainen kaupungissa oli saapunut paikalle vakiokannattajien lisäksi. Fiilis oli näin ollen mahtava ja kokemus upea.

Ainoa latistava tekijä oli vastustajan huonous, sillä ottelu oli ratkennut jo viimeisen erän alussa. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt takanamme istunutta tosifania, joka huusi tauotta lukuun ottamatta hetkiä, jolloin selitti naispuoliselle seuralaiselleen koripallon sääntöjä. Joukkueen #1-fanin Spike Leen lisäksi paikalla olivat Al Gore, Whoopi Goldberg ja Mary J. Blige, joista jokainen sai vuorollaan naamansa screenille.

Kaupoissa kiertely on kaupunkimatkailun välttämätön paha. Itse en ole maailman pitkäjänteisin shoppailija, mutta tulihan noita kauppoja silti kierreltyä. WTC:n vieressä oleva Century 21-niminen merkkivaatteiden hautasmaa on shoppaushelvetti pahimmasta päästä, mutta kieltämättä miespuolinen turisti hakee paikasta suhteellisen vaivattomasti vinon pinon kalsareita, sukkia ja asusteita naurettavan halpaan hintaan.

Astetta tasokkaammassa muodossa on alennuskamaa tarjolla kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla Woodbury common outlets-ostarilla. 7 tuntia meni kyseisessä paikassa kuin siivillä, avokin mielestä. Itselläni oli motivaatio kaukana poissa ainakin tuntien 6 ja 7 aikana. Tulipahan päivitettyä Timberlandeja.

Kolmas saman osaston paikka, jossa tuli vietettyä liikaa aikaa, oli Macy’s-tavaratalo. Vinkkinä turisteille irtoaa 10 % alennus lähes kaikesta, kunhan tajuaa pyytää setelin visitor centeristä. Tavaratalo on aika jättimäinen paikka, jossa vessaa ja hissiä saa etsien ajokoirien kanssa. Kellarikerroksessa on onneksi miesparkki baarin muodossa.

Mahtavan vastapainon ihmishälinälle ja kaikelle kaupallisuudelle tuo Central park (kuva Rockefeller Centerin Top of the Rock:sta). Kesällä paikka on vielä viihtyisämpi, mutta perjantaina mittarin näyttäessä 12 astetta puistossa olisi voinut chillata aamusta iltaan. Nähtyäni kuvia siitä, miltä paikka on näyttänyt 1970-luvulla, on pakko nostaa hattua kaupungin päättäjille. Upeaa, että New Yorkin kaltaisen metropolin ytimeen on saatu paikka, jossa voi nauttia luonnosta ja suhteellisen raikkaasta hengitysilmasta.

Puiston kaakkoislaidalla sijaitsee muuten eläinpuisto, jonka laitimmaiset osat ovat näkyvillä puiston ulkopuolelle. Viikon intensiivisen kaupoissa ja muissa kohteissa kiertelyn jälkeen on aika hyvää terapiaa seurata sivusta lammasta, joka koittaa irrottaa pahvilaatikkoa päänsä ympäriltä.

Yksi matkan vähistä takaiskuista tuli JFK:n lentokentällä. Viiniharrastaja pyrkii aina mahdollisuuksien salliessa täydentämään kaappia, mutta koko terminaalista ei löytynyt yhtä ainoaa hinnan puolesta ostamisen arvoista viiniä.

Samppanjaosasto näytti seuraavalta: NV Piper-Heidsieck $55, NV Moët & Chandon $60, 2002 Veuve Clicquot $130. Seriously. Kuplattomista jäi mieleen blogissakin noteerattu Thunevin Mauvais Garçon $40 (Alkossa 19 €) ja Bründlmayerin GV Kamptaler Terrassen $25. Kallista.

Mukaan tarttui kuitenkin litran leka Tanquerayta hintaan $20 ja loput dollarit kuluivat lentokoneessa pulloon Larochen Les Vaillons Vieilles Vignes vuosikertaa 2006 (22 €). Pitää kaiketi tovi odotella tämän kohtuullisen ikäisen Chablis’n korkkausta, mikäli olisi sattunut paljonkin matkustelemaan. Toisaalta tuskinpa näin mainstreamin tuottajan viini mikään kaikista luonnollisin ja eläväisin on.

Reissusta riittäisi muutakin tarinaa, mutta rajansa kaikella. Sen verran voi vielä mainita, että ilahduttavasti kirjakaupat eivät ole vielä kokeneet levykauppojen kohtaloa, eli kadonneet kartalta. Barnes & Noblella viihtyy vaivattomasti tunteja, kiitos laajan valikoiman ja viihtyisän ilmapiirin. Käytävät ovat usein täynnä porukkaa istumassa lattialla kirja tai lehti kädessä. Käsittääkseni tämä on nimenomaan kaupan toiveiden mukaista. Kunpa Suomessakin.

Siinä kuitenkin kaikki tällä erää. Myöhemmin asiaa matkan ruuista ja juomista, rakas päiväkirja.

PS. Sinä joka päädyit blogiin etsimällä tietoa Pienzan ruokapaikoista: Latte di Luna.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s