Pikaiset

Viime päivinä on taas tullut nautittua viinejä, joille ei syystä tai toisesta ole tarvetta omistaa omaa blogipostausta. Pääosin tämä tarkoittaa viinejä, joita en ole sortunut sen kummemmin analysoimaan, mutta samaan joukkoon mahtuvat myös viinit, joista en juuri välittänyt.

Itävallan kovimmasta tai toiseksi kovimmasta (riippuu keneltä kysyy) valkoviinirypäleestä, Grüner Veltlineristä, tuotetaan kaikkea huokeista arkiviineistä tyylikkäästi ikääntyviin huippuviineihin. Meinklang kuuluu niin hintansa kuin tyylinsäkin puolesta ensimmäiseen kategoriaan.

Vaikka viini tuleekin hippileiriltä, on se silti varsin mainio kevyemmän osaston yleisvalkkari, joka sopi serrano-mozzarella-lätyn kylkeen ihan kelvollisesti. Täydellisestä yhdistelmästä ei tarvi puhua, mutta Meinklang on silti hyvine happoineen raikas, tasapainoinen ja tarpeeksi mielenkiintoinen makumaailmaltaan miellyttämään nirppanokkaisempaakin viinisieppoa.

Laadukkaat jalohomeiset viinit sijoittuvat yleensä Alkossa hintaluokkaan 20 €-, joten alle 12 euron hinnalla odotukset eivät ole korkealla, mutta tuote on kuitenkin testattava. Kyseinen viini on 75 % Chenin Blanc – 25 % Weisser (!) Riesling -sekoitus, ja kuvauksen mukaan ”yli 60 % rypäleistä oli jalohomeisia”.

Neljän hengen jakaessa puolikkaan pullon ei yhteen lasiin kaadu paljoa viiniä. Lisäksi näistä todella makeista viineistä on vaikea olla pitämättä. Mojova pläjäys tutti frutti-hedelmää (ja jalohometta/hunajaa, you name it) ei voi maistua pahalta suussa. 9.6g/l hapot eivät kuitenkaan omassa suussani tuntuneet juurikaan. Esimerkiksi saksalaiset rieslingit osoittavat, että edes järkyttävän makean viinin ei tarvitse välttämättä maistua raskaalta, mutta tämä geneerisesti nimetty viini kuitenkin on jossain määrin raskas mielestäni. Hinta ja viinin nuori ikä huomioon ottaen kuitenkin ihan ok tahmea viini, kai.

13 euroa normikokoisesta pullosta Baroloa? Tallinnassa tämäkin on mahdollista. Jos jokin kuulostaa liian hyvältä…tai no, enpä tiedä kuulostaako se edes niin kauhean hyvältä. Ostin silti.

Väriltään viini on sentään asiaankuuluvan ohut, tumma tiilenpunainen. Kirsikan ja tervan hallitsema, mansikan ja toffeisen tammen värittämä tuoksu ei sekään ole luotaansa työntävän paha. Perinteisen nebbiolomaisesti maku on keskitäyteläinen ja melko kuiva. So far so good.

Rakenne ei kuitenkaan ole enää sitä, mitä toivoisi. Tanniineja on hiukan, mutta ne eivät millään ota kunnollista otetta paletista. Happoja on vielä heikommin ja viini maistuu kömpelöltä ja hiukan tunkkaiselta. Alussa ja keskivaiheilla on ihan semilaadukasta punaista hedelmää, mutta jälkimakuun saavuttaessa kokonaisuus hajoaa käsiin pahemman kerran.

Viinissä on kyllä useita nebbiolon tunnuspiirteitä, mutta rakenteellisesti (ja monilla muilla mittareilla) se jää todella pahasti jälkeen jo esimerkiksi Produttori del Barbarescon perus-nebbiolosta, saati sitten kunnollisista Baroloista. Kaikesta mollaamisesta huolimatta silti juotavissa oleva viini, jonka pahimmat virheet jäävät jossain määrin piiloon sapuskan kanssa nautittaessa.

Advertisements

2 thoughts on “Pikaiset

  1. Kas, mukavaa huomata että joku muukin on jotakuinkin 1:1 samaa mieltä noista kahdesta ensimmäisestä viinistä. Hämmentävintä oli tosiaan huomata, miten NLH:n hapot eivät tuntuneet juuri ollenkaan niiden runsaudesta huolimatta.

    Riva Leonen Barolo sen sijaan ei ole tullut vastaan, mutta saman talon Barbaresco vm. 2008 löytyi Punavuoresta, viiniravintola Latvasta, jossa se oli todella positiivinen yllätys nuoreksi Barbarescoksi. Siksi olisi mielenkiintoista päästä testaamaan tämä saman talon Barolo, mutta uusi vuosikerta voisi olla poikaa, jos tämä ’06 ei oikein tuntunut enää jaksavan.

    • Ensivaikutelma on tärkeä, itselläni ei tämän ensimmäisen kokemuksen jäljiltä kauheasti mielenkiintoa ole Riva Leonen muita tuotteita kohtaan. En laittaisi sen vikoja iän piikkii, enemmänkin kyse on tyylistä. Kyseessä on varsin massoja kosiskelevan tyylinen viini, missään nimessä ei voida puhua mistään puhtaasta nebbiolon ilmestymästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s