2008 La Chablisienne Chablis Grand Cru Les Preuses

Palauttaessani ennen aikojaan hapettunutta Brocard Montée de Tonnerre 2009:a onnistuin levelöimään itseäni pahemman kerran. Grand Cru Chablis ei istu arkiviinibudjettiini, mutta seuraavalla ajatuskululla sain järkeiltyä asian: ”Brocardista tulee takaisin 24 €, eli seuraavan portaan pullosta tarvitsee maksaa väliä vain kohtuulliset 14 €”.

Let’s dew it!

Viini on väriltään hailakan keltainen ja hiukan samea.

Tuoksu on aluksi kovin mykkä, mutta avautuu ajan myötä tarjoamaan sitrusta, mineraaleja sekä hiivaisuutta. Lisäksi siitä löytyy hiukan mausteita ja pähkinää, joista etenkin jälkimmäisen aromi tuntuu alati vahvistuvan.

Suutuntumaltaan viini on pyöreän täyteläinen. Mistään teräksisistä hapoista ei voi puhua, mutta pakko siellä konsentraation alla on jotain olla, koska runsas maku ei kuitenkaan ole raskas. Makumaailma on sinänsä mielenkiintoinen, että siitä on vaikea löytää mitään ilmiselvää saati dominoivaa vivahdetta. Harmonisesta kokonaisuudesta löytyy silti miellyttävää sitrusta, mineraaleja sekä pähkinää.

Viini on kypsynyt 20 kuukautta hiivasakkojen kanssa terästankeissa ja tammitynnyreissä, mutta tammea ei mausta löydy. Pitkän sakkakypsytyksen tuoma pähkinäisyys onkin se viinin omaleimaisin piirre runsaan suutuntuman ohella. Maku on tasapainoinen, pitkä ja tyylikkään herkullinen.

Pääosin kylä- ja jossain määrin Premier Cru-tason Chablis’ta juoneena on helppo todeta seuraava: Les Preuses on kovin erilaista tavaraa. Jos kahdessa ensin mainitussa esiin nousee useimmiten teräksinen hapokkuus, merelliset elementit ja raikas hedelmäisyys, on tässä viinissä enemmän kyse runsaudesta, syvyydestä ja kypsytyksen tuomista mauista.

Odotukset pelaavat aina jonkinlaista roolia ja Les Preuses osoittautuikin ennen kaikkea yllättäväksi, jopa opettavaiseksi kokemukseksi. Kun olin päässyt yli siitä, että viinissä ei ole toivomaani selkeän voimakasta hapokkuutta, aloin arvostamaan sen syvää ja harmonista makua, hienoa tasapainoa ja tyylikkään hillittyä luonnetta. Hyvä viini, joskin kovaan hintaan.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s