2010 Domäne Wachau Neuburger Federspiel Terrassen

En ole erityisen innokas tutustumaan ”eksoottisiin” rypälelajikkeisiin. Etenkin Italian natiivilajikkeisiin tutustuessa on tullut vastaan huomattavan paljon viinejä, jotka ovat makumaailmaltaan vain liian outoja, jotta niistä osaisi kunnolla nauttia. Usein erikoisista lajikkeista tehdyt viinit tulevat myös erikoisilta alueilta, joihin ei ole minkäänlaista aiempaa kosketuspintaa.

Viimeisen vuoden tai kahden aikana olen kuitenkin oppinut laittamaan huomattavasti enemmän painoarvoa alueelle ja tuottajalle. Pidän rhônelaisesta Syrah’sta, mutta Ranskan ulkopuolisten alueisten Syrah’t ja Shirazit harvemmin sytyttävät. Pidän Chardonnayn eri ilmestymistä silloin, kun ne tulevat Bourgognesta, mutta en juuri muulloin. Pakko siis todeta, että rypälelajike ei ole viinissä minulle kovin olennainen asia.

Olinkin innoissani, kun A-valinnan uutuuksien joukossa oli tutunnäköinen viini. Tuottaja on kovaksi tiedetty Domäne Wachau ja alue samainen Wachau, mutta rypäle paikallinen alkuperäislajike Neuburger. Tuottaja, alue ja matala alkoholi innostivat tarttumaan pulloon epäröimättä.

Viinin tuoksu on raikas ja hiukan kirpeä, ja siitä löytyy hillittyä trooppista hedelmäisyyttä, hiukan hunajaa sekä takaetiketissä mainostettua, rypäleelle kuulemma tyypillistä pähkinää. Tuoksu ei juurikaan muistuta mitään valtavirtalajikeviiniä, mutta on ehdottomasti miellyttävä, joskaan ei erityisen voimakas.

Suutuntuma on – etenkin matala alkoholiprosentti huomioon ottaen – miellyttävän runsaan hedelmäinen ja se sisältää varsin voimakkaat hapot. Trooppinen hedelmäisyys leimaa erityisesti maun alku- ja keskivaiheita, jälkimaun ollessa hillitympi. Jälkimaussa tuntuu miellyttävää, kevyttä sitrushedelmää sekä pähkinää. Outo kombo, mutta toimii. Kiitos hyvien happojen ja matalan alkoholin viini on runsaudesta huolimatta erittäin virtaviivainen ja nautinnollinen esitys.

Rakenteellisesti viini muistuttaa hyvinkin paljon alueensa kuivia Rieslingejä, mutta makuprofiili tuntuu olevan enemmän sukua vaikkapa pohjoisen Italian valkkareille, kuten aiemmin blogissa noteeratulle Friulanolle. Tässä viinissä on kuitenkin enemmän hedelmää, ja ennen kaikkea se on kevyt ja raikas, mikä tekee siitä huomattavasti miellyttävämmän ja helpommin ymmärrettävän. Etenkin kaltaiselleni Riesling-fanaatikolle kyseessä on mainio viini.

Advertisements

6 thoughts on “2010 Domäne Wachau Neuburger Federspiel Terrassen

  1. Kappas pitkästä aikaa oikeasti kiinnostava valkoviiniuutuus joka oli mennyt itseltä täysin ohi. D. Wachau on vakuuttanut aikaisemmin Riesling tarjonnallaan joten laitetaan testiin lähiaikoina.

    • No se onkin sitten eri asia, milloin se loppupeleissä tulee korkattua. Toisaalta paria näinkin nuorta Barbarescoa maistaneena uskoisin kyllä, että ilmattuna ja ruuan parissa voi hyvinkin olla juotavissa.

  2. Joo ruoan kanssa toimii hyvinkin Nebbiolot jo nuoremmalla iällä. Itselläni on tuo kypsytyshomma ongelmallinen kun kaappi pursuu täynnä ja keittiön puolellakin on jo tilapäissäilytyksessä aivan liikaa korkkaamattomia käyttöviinejä. Oi tätä valinnan vaikeutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s