2005 Ca’ del Bosco Franciacorta Satén

Useita kertoja asiaa harkittuani päädyin viimein nappaamaan hyllystä pullon tätä Alkon tällä hetkellä kalleinta kuohuviiniä, jonka etiketissä ei lue ’Champagne’. Aiemmat kokemukseni Franciacortan kanssa ovat pääasiallisesti olleet hyviä ja samppanjoissa olen usein syttynyt Chardonnay-painotteisista blendeistä, joten ratkaisu oli sinänsä aika ilmeinen.

Satén on tavallaan Franciacortalle, mitä blanc de blancs on samppanjalle. Sallitut rypälelajikkeet ovat Chardonnay ja Pinot Bianco, joista jälkimmäisen osuus ei saa ylittää puolta sekoituksesta. Hauskana knoppina Pinot Blancin käyttö on sallittua myös samppanjassa, mutta blanc de blancs-samppanjan täytyy olla 100 % Chardonnay.

Viini on väriltään melko runsaan keltainen.

Lempeän houkutteleva tuoksu tarjoaa kypsää sitruunaa, omenaa, mineraaleja ja runsaasti pullataikinaa. Melko peruskamaa samppanjoiden puolelta siis.

Terävä, paksu kuohu täyttää suun ja pysyttelee koossa kiitettävän pitkään. Tämän jälkeen suutuntuma on erittäin kuiva, muttei missään nimessä ohut tai aggressiivinen, vaan hyvinkin runsas. Mausta löytyy pitkälti samoja vivahteita kuin tuoksusta, eli sitrusta, pullaa ja mineraaleja. Erittäin tiukat – eli suomeksi hyvät – hapot kannattelevat viiniä jälkimakuun, jossa homma lähtee hanskasta. Ajatuksia on jossain määrin vaikea purkaa sanoiksi, mutta tässä kohtaa hyvin puhtaan ja harmonisen makuinen viini alkaa maistua parempien termien puutteessa epäpuhtaalta.

Lohen ja hollandaise-kastikkeen kumppanina jälkimaku ei nouse lainkaan esiin, ja skumppa itse asiassa toimii tässä yhteydessä erittäin hyvin. Tämä ei sinänsä yllätä, koska 8 kuukautta tammessa kypsyneen, suhteellisen pitkän sur lien läpikäyneen Chardonnay-voittoisen kuohuvan makuprofiili menee jo paperilla hyvin yksiin voisen hollandaisen kanssa.

Nappiin mennyt ruokaparitus oli iso plussa, koska oudon jälkimaun takia en saanut Boscosta suuria kiksejä sellaisenaan. Pientä epäilystä oli ja on yhä viinin jonkinasteisesta viallisuudesta, mutta sen toimiessa niin hyvin ruokapöydässä ei jälkkäriksi jäänyt enää kovin isoja lasillisia.

Advertisements

2 thoughts on “2005 Ca’ del Bosco Franciacorta Satén

    • Juu kyllä omienkin kokemusten perusteella Cuvée Prestige on näistä kahdesta etenkin hinta huomioonottaen se selkeästi parempi ostos, vaikka ensimmäinen pullo CP:ta olikin todella sulkeutunut. Saténissakin oli kyllä paljon hyvää, harmi sinänsä, että vastenmielinen jälkimaku veti kokonaisuutta alas huolella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s