2008 Riecine Chianti Classico

Ei ole mikään salaisuus, että Chianti Classico kuuluu allekirjoittaneen suosikki-viinityyleihin. Sangiovese yleisestikin uppoaa, mutta tässä kategoriassa erityisesti tuntuvat laatu ja hinta kohtaavan useimmiten hyvin. Lisäksi Chianti Classicoa tilatessa ravintolassa tietää jotakuinkin, mitä tuleman pitää.

Tämä ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita, että kaikki Chianti Classicot olisivat samasta puusta veistettyjä. Monesti ne eivät ole edes samasta metsästä peräisin. Appellaation sääntöjen mukaan Sangioveseä pitää löytyä vähintään 85 %. Siinä onkin sitten melkoinen ero, onko loput 15 prosenttia vaikkapa Merlot’a, tai sitten sitä samaa Sangioveseä. Lisäksi pakkaa sekoittaa kypsytyksessä käytetty astia. Neutraali tammisammio tuottaa hyvin erilaisen lopputuloksen kuin ensimmäistä kertaa käytössä oleva pieni tammitynnyri.

Monilla eri rypälesekoituksilla ja kypsytysratkaisuilla päästään hyvään tulokseen. Ihanteellisesti viini on kuitenkin kuiva, hapokas ja kirsikkainen. Liian dominoiva tammisuus on no-no, kuin myös häiritsevän makea hedelmäisyys. Tällä kertaa vuorossa oli vähemmän tunnettu tuottaja, joka tekee Chianti Classiconsa puhtaasti Sangiovesestä, kypsyttäen viiniä sekä uusissa, että vanhoissa tynnyreissä.

Viini on väriltään tummanpunainen, mutta melko ohut.

Tuoksu on syvä, kuiva ja herkullinen, tarjoten karhunvatukkaa, hapankirsikkaa, savua ja nahkaa.

Suutuntuma on keskitäyteläinen ja siitä löytyy todella tiukat hapot sekä pyöristyneet suuta kuivattavat tanniinit. Makuprofiili on hyvin tyypillinen: hapankirsikkaa, lakritsaa sekä mineraaleja. Tarjolla on paljon puhdasta, freesiä hedelmää todella tiukassa paketissa, joka ei todellakaan pyri ehdoin tahdoin miellyttämään juojaa. Viini on kautta linjan virtaviivaisen intensiivinen vailla raskauden häivää, aina hyvin kuivaan jälkimakuun asti.

Sangioveseen vasta tutustuva saattaisi hyvinkin pitää tätä viiniä pelkiltään maisteltuna ankaran makuisena, mikä on mielestäni hyvä asia. Rakenteellisesti viini on niin tanniinien kuin happojenkin osalta rautaa, ja vaikka hedelmä on kypsää ja sitä on runsaasti, se on tyylillisesti hyvin kuivaa. Viini on kuin luotu ruokapöytään: se puhdistaa rakenteensa ansiosta suun tehokkaasti, muttei maunsa puolesta jyrää hiukan kevyempiäkään (liha-)ruokia. Kokonaisuutena varsin tyylikäs Sangiovesen ilmentymä.

Advertisements

3 thoughts on “2008 Riecine Chianti Classico

  1. Jeah, classicot jyrää 🙂 Riecine pistettiin muuten taannoin lihoiksi veli-venäläisille. Saas nähä muuttuuko tyyli ja jos niin miten. Pienenä knoppiviilauksena 80% sangiovese on cc:ssa minimi 😉

  2. Ei Riecine ole ainoa venäläisten omistama tila Chianti Classicossa, Raddassa Montemaggio on itäisessä omistuksessa. Montemaggion tyyli on ehkä lähinnä Poggerinoa (lievää sukulaissuhdetta maullisesti myös Porta di Vertineen), kun taas Riecine on tunnettu tulppaanisista makuvivahteista. Se, että Riecine ei ole tunnettu täällä pohjoisessa, on kyllä lähinnä huvittavaa, sillä John Dunkleyn ja Gary Baumanin tilan omistusperiodit ovat osa anglosaksista Toscana-folklorea. Omasta mielestäni tyyli on lähinnä selkeytynyt viime vuosina, kun Maremman köynnöksistä luovuttiin. Tyyli on selkeästi enemmän burgundiin viittaava, kun aikaisemmin varsinkin La Gioia oli lähes Kaliforniaa. Sean, viinintekijä, on hyvä tyyppi, jolla on selkeästi suunnitelma tehdä vieläkin terroirvetoisempia viinejä. Suosittelen tilan seuraamista, venäläiskytköksistä huolimatta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s