2010 Vincent Gaudry Sancerre La Tournebride

Yksi ensimmäisiä selkeästi mieleenpainuvia valkkarikokemuksiani oli aikoinaan Sancerre, nautittuna sen klassistakin klassisemman ja kliseistäkin kliseisemmän vuohenjuuston kera. Vastaavanlaisen kombinaation olen sittemmin toistanut erilaisina variaatioina useasti. Myös vaaleiden kalojen kanssa Sancerre on osoittautunut takuuvarmaksi valinnaksi, ja etenkin ravintoloissa tähän Loiren sauvignon blanc-klassikkoon on tullut turvauduttua usein.

Kotioloissa Sancerre on ollut suhteellisen harvoin nähty vieras, ehkä lähinnä siksi, että pidän sitä jonkinmoisena täsmäaseena. Siinä missä rieslingit ovat varsinaisia jokapaikan höyliä, ei Loiren sauvignon blanc tavallisesti yhdisty lähellekään yhtä sujuvasti erilaisten ruokien kanssa. Nyt kuitenkin näköpiiriin osui paljon hehkutusta saanut biodynaaminen Sancerre, joka oli pakko ottaa testiin. Lautaselta löytyi broilerin lisäksi toki myös vuohenjuustoa.

Varsin yllätyksettömässä vaalean kellertävän värisessä nesteessä on hyvää hapokkuutta indikoivia pieniä kuplia.

Tuoksu on herkullinen, puhdas ja runsas, tarjoten valkoherukkaa, sitruunaa ja ruohoa, sekä jopa hunajan vivahteen.

Makuprofiilista löytyy sitruunaa, yrttejä ja miellyttävää mineraalisuutta. Suutuntuma on yllättävän runsas, jopa hiukan öljyinen, ottaen huomioon, mistä viini on kotoisin. Taustalla kuitenkin jyllää hyvä happorakenne, joka tosin ei ole mitenkään erityisen napakka Loiren standardeilla. Heti korkkaamisen jälkeen maun loppuosassa tuntuu alkoholi hiukan, mutta tästä päästään eroon pienellä ilmaamisella. Kokonaisuutena maku on raikas ja puhdas ja viini on oikein nautinnollinen.

Kyseessä on erittäin laadukas loirelainen sauvignon blanc, joka ei ole liian haasteellinen kenellekään. Itse kuitenkin kaipaisin hiukan aggressiivisempaa hapokkuutta, joka pakottaisi ottamaan ruokaa kylkeen. Toisaalta makuprofiili tuo lähinnä hiukan mieleen Rheingaun kuivat rieslingit, eli jostain uuden maailman kissanpissaisesta, yliampuvasta sauvignon blanc-karikatyyristä ollaan myöskin todella kaukana. Eli Tournebride ei ehkä täysin vastaa omaa ihannettani Sancerresta, mutta eipä tästä silti voi olla tykkäämättä. Kaikki oikeat osat löytyvät ja ovat keskenään hienosti tasapainossa.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s