Viinipullojen haalimisen ihanuus

Viiniharrastuksen suola on eittämättä erilaisten viinien nauttiminen erilaisissa yhteyksissä, ruuan kanssa tai ilman. Ympäristö, muut ihmiset ja mahdollinen purtava muodostavat yhdessä viinin kanssa kokemuksen. Eri tekijöistä riippuen kokemus voi olla kaikkea elämyksen ja pettymyksen väliltä.

Näistä erilaisista viininnauttimiskokemuksista kirjoitetaan paljon, useimmiten myös tässä blogissa. Huomattavasti vähemmälle huomiolle, varmasti syystäkin, on jäänyt kirjoitukset viinien ”keräilemisestä”, eli arkisemmin ostamisesta.  Toki viinipullon hankkiminen useimmiten tapahtuu ihan lähipäivien käyttötarpeen vuoksi, mutta siihen voi kuitenkin sisältyä niin paljon enemmän. Kaappiin hankittu kiehtova pullo viiniä voi lämmittää mieltä vuosikausia, antaen jollain tapaa vastinetta rahalle jo ennen korkkaamista.

Alkon uutuuksista löytyy aina aika ajoin viinejä, jotka herättävät kiinnostukseni. Useimmiten nämä viinit ovat eurooppalaisia, hinnaltaan 10-25 euroa ja tarkoitettu käytettäväksi lähivuosina. Ostan kiinnostavan viinin ja nautin sen todennäköisesti muutaman seuraavan kuukauden aikana sille oletettavasti sopivan ruuan kera. Olen ehkä luonut jossain määrin odotuksia eri medioiden arvostelujen pohjalta, mutta silti viinien nauttimiseen ei sisälly varsinaisesti suurempia tunteita.

Hiljattain kuitenkin Alkon uutuuksien joukossa oli tuote, joka pomppasi muiden joukosta esiin todella kovalla ryminällä. Alkon tyypillisen syksyisen Bordeaux-tarjonnan mukana oli tulossa pieni erä Médocin toiseen laatuluokkaan kuuluvaa viiniä nimeltä Château Léoville Barton.

Luen paljon ulkomaisia viiniblogeja ja lehdistä lähinnä Decanteria, joten en oikein millään voi välttyä vuotuisilta laajoilta Bordeaux-infopaketeilta. Näiden viinien hinnoittelu on kuitenkin sillä tasolla, että luen artikkeleita lähinnä kartuttaakseni tietojani, en löytääkseni ostovinkkejä. Léoville Barton kuitenkin on tullut viime vuosina tunnetuksi erityisesti jääräpäisen maltillisesta hinnoittelustaan, ja vaikka 2008 ei olekaan yleisesti ottaen kahden seuraavan vuoden tasolla Bordeaux’ssa, on tämän talon ykkösviini kerännyt hyviä arvioita tänäkin vuosikertana.

59,50 € on toki paljon rahaa viinistä, selkeästi enemmän kuin keskiverron viinipulloni hinta, mutta talon universaalin arvostuksen huomioon ottaen se ei tunnu pahalta, ja luku suhteutuu hyvin maailmanmarkkinahintoihin. Ei kestänyt kovin kauaa, että olin onnistunut puhumaan itseni ostamaan viinin, jota ei olisi syytä korkata ainakaan seuraavan seitsemän vuoden aikana.

Toki kaapistani löytyy muitakin kypsyttelyä vaativia viinejä ja eittämättä tulen ostamaan niitä lisää, jotta tämän edessä ei tarvi kumartaa kymmentä kertaa päivässä. Kuitenkin tiedän, että tulen saamaan aina silloin tällöin kiksejä siitä tiedosta, että kaapissa nököttää lähes Bordeaux’n eliittiin kuuluva klassinen punkero, jonka voin jonain kauniina päivänä nauttia hyvässä seurassa, jonkin yksinkertaisen liharuuan kera.

Money well spent.

Advertisements

18 thoughts on “Viinipullojen haalimisen ihanuus

 1. Pitäisiköhän sitä käydä hommaamassa pullo kellariin köllöttelemään. Sen verran tota on hypetetty. Ite tuli tässä just viime viikolla hommattua muutama kalliimpi pullo kellariin odottelemaan parempia päiviä – Pol Rogerin ja Drappierin Vintage 2002 Roset.

 2. Se on siinä ja siinä, onko pulloja enää saatavilla. Koko maahan tais tulla vain reilu sata pulloa. Pol Roger sai aika huimat arvostelut uusimmassa Decanterissa, ainoastaan C Heidsieck ja Krug meni edelle. Itseltä löytyy kaapista varsinaisista kypsyttelysamppanjoista ainoastaan 1999 Clos des Goisses, jonka omistaminen on todella tuskaista. Jatkuvasti tulee vastaan ylistäviä arvosteluja, joissa kuitenkin todetaan viinin parhaiden päivien olevan vielä todella kaukana edessä. Tarttis palkkaa joku hypnotisoimaan mut ja unohtamaan toi pullo ~10 vuodeksi.

   • Jeah 🙂 Kieltämättä noilla vinatiksen hinnoilla voiskin suht kivuttomasti täyttää kaappia käyttösamppanjoilla. Mutta itseasiassa Goissesin korkkaaminen ei varsinaisesti himota, vaan lähinnä vaivaa epätietoisuus siitä koska korkata. Ostohetkellä ajattelin jotain vuotta 2015, mutta sekin on alkanut tuntua aikaiselta. En yllättyis jos odotukset ois korkkaamiseen mennessä noussut niin epärealistisiks, että jonkinasteinen pettymys on taattu.

 3. Tosiaankin ku tolta kantilta kelaa, niin aivan varmasti monen muunkin pullolla noin voi päästä käymään. Mulla on kaks Trintignantin 2010 Châteauneuf-du-Papea, jotka on siellä ainakin 10 vuotta vielä. Odotukset on todella korkealla jo nyt, mut kun odotukset kerää korkoa vuosi vuodelta ni voi käydä hassusti.

  • Totta. Ainoa ratkaisu asiaan varmaan on rehellisesti täyttää kaappi (/kaapit/kellari ennen pitkää) pitkäikäisillä laatuviineillä, niin ei tarvitse antaa liikaa painoarvoa yksittäisille pulloille 🙂

 4. Mulla on tänä syksynä karannut varastoon haaliminen täysin käsistä. Eikä vähiten Alkon suosiollisella Bdx 2008 hinnoittelulla. Toisaalta kaappiin mahtuu vielä hyvin viinejä korkattavaksi seuraavan 5-15 vuoden ajalle. Käyttöviinejä siellä majailee kuitenkin käytännössä vain muutama laatikko kerrallaan. Leoville Bartonia ei eksynyt kotikonnun myymälään, mutta saattaisin tänään käydä kysäisemässä vieläkö jostain maan kolkasta saisi yhden kotikellariin. St. Julienia kun ei siellä vielä majaile ainuttakaan, tilanne on korjattava ennemmin tai myöhemmin (mieluummin ennemmin).

  • Mitäs 2008 porvoolaisista on päätynyt kaappiin? Beychevelle olisi käsittääkseni aika klassinen, kohtuullisen hyvä ostos St. Julienista, mutta toisaalta hintaero paljon suurempaa arvostusta nauttivaan Bartoniin oli mitätön. Noiden pienien erien viinien kanssa saa kyllä olla skarppina. Jännä nähdä millasta tarjontaa Alkossa tulee olemaan tulevien kahden huippuvuosikerran osalta. Bartonin kaltaisia isoja nimiä tuskin tulee saamaan lähellekään näin alhaiseen hintaan…

   • Kaapissa odottelee Pétrus, Mouton Rothschild, Palmer, Valandraud, Angélus, Trotanoy ja Pichon Baron. Paikallinen myyjä lupasi yrittää etsiä vielä pullon Léoville Bartonia. Vuodet 2009 ja 2010 eivät ole itselleni yhtä mielenkiintoisia kohteita, koska epäilisin niiden tarvitsevan huomattavasti enemmän kypsymisaikaa. 2008 sen sijaan saattaisi olla juomakelpoista akselilla 5-10 vuotta. Toki jos hyviä diilejä tulee vastaan myös 09 ja 10 kiinnostavat.

 5. Nojuu kieltämättä et liioitellut, ja arpaonneakin on näköjään löytynyt 🙂 2008 kyllä tosiaankin on juojan eikä sijoittajan vuosikerta. 2009 ja 2010 ovat ymmärtääkseni keskenäänkin aika erilaisia vuosikertoja. Siinä missä molemmat tarjoavat pitkää ikää, ovat 2009:t konsentroituneempia, vähemmän hapokkaita ja huomattavasti nopeammin juotavissa, kun taas 2010:t klassisen elegantteja ja tasapainoisia, mutta tanniinisia ja pitkää odottelua vaativia. Epäilemättä molempien kohdalla kuitenkin hinnat saavuttavat uusia sfäärejä.

 6. Arpaonni suosi huippujen osalta vallan mukavasti. Ehkäpä pyöreitä vuosia odottelemaan ne. Mouton Rothschildia ja Trotanoyta on tallessa useampi pullollinen.

  Ostin futuureina 09 vuosikerrasta laatikollisen edullisemman pään (10-25€) tuotantoa. Uskoisin että ovat hyvin juotavissa jo nuorella iällä peruskäyttöön. 10 vuosikerrasta valikoitui ainoastaan kolme pullollista Margaux’n Malescot St. Exuperya kun futuurihinnat ovat niin pilvissä tai pitäisi ostaa vähintään 6-12 kerralla. Näiden saapumista saa odotella syksyyn 2012 ja 2013.

  • Joku vois olla vihainen tosta Moutonien haalimisesta, mutta toisaalta kaikki keinot sallitaan…:) Tota futuurikaupan järkevyyttähän on viime aikoina kyseenalaistettu, kun huippuviinien hypetys vie koko alueen hintatasoa reilusti ylöspäin, vaikka kysyntää ei voi mitenkään olla riittävästi. Ennen pitkää joitain viinejä voi sitten löytää kauppojen hyllyiltä (ei Alkosta) futuurihintoja halvemmalla. Toinen huomion arvoinen asia on se, että saman viinin jo kypsiä vuosikertoja hyviltäkin vuosilta voi löytää tuoreiden vuosikertojen hinnalla, tai halvemmalla. Mutta joo, viini on viiniä.

   • Myös täällä on tapana ostaa yleensä kypsempää tavaraa, mutta pieni keräilyinto on päässyt näköjään tänä syksynä iskemään. Toisaalta juuri näiden tilojen viinit ovat olleet erittäin houkuttelevia vuonna 2008, varsinkin Palmer josta yleensä saa pulittaa pitkälti kolmatta sataa euroa. Lisäksi vuosikerta vaikuttaisi olevan erittäin onnistunut. 2009 ja 2010 peilattuina kypsempien viinien hintaan ja pitkään kypsyttelyyn eivät ole yhtä houkutteleva yhtälö. Mutta katsotaan mihin hinnat asettuvat jahka niitä tulee tarjolle monopolin valikoimiin. Ennalta käsin epäilisin hintojen olevan suhteessa kovemmat verrattuna 2008.

   • Nyt pääsin iteki hallimaan pulloja kun tänä aamuna tuli Arkadian alkoon Vieux Château Certan 2008 myyntiin. Nyt niitä odottelee itellä ja kaverilla muutamia pulloja korkkaamista. Ehkä ensi vuoden alussa jo yksi auki laadun tarkistusta varten ja loput sitten odottamaan parempia päiviä 🙂

 7. Ei paha! Tolla hinnoittelulla tuskin ehtivät loput pullot kauaa pölyttyä hyllyllä. Eli Ville hopihopi viinakauppaan 🙂 Koomista, että vaikka kyseisen viinin 2008 vuosikerran arvostelut ovat kautta linjan todella kovia, on hinta silti murto-osa kahden tulevan vuosikerran primeur-hinnoista.

  • No tosiaankin! Ja mitä oon ymmärtäny niin Pomerolissa 2009 ja 2010 ei ollut ihan niin hyvä vuosi kuin 2008. Hieman vilpoisempi vuosi sopii Merlotille paremmin jolloin alkoholitaso ei nouse liian korkeaksi – niin ei sunkaan nokkaan kävisi se ilkeesti 😀
   Villellä on vähä huono asuinpaikka siinä mielessä noi tuli vain Arkadiaan eikä sinne kehä III:n takapajuloihin 😀

   • No juu ei kyllä kuulosta hyvältä 15 % Bordeaux-viinit, millaisia on kuulemmat luvassa kahdelta seuraavalta vuodelta. Epäilemättä jenkkikriitikot on asiasta eri mieltä. Tällä erää en kyllä jatka Bdx-kilpavarustelua, koska tulevalle kesälle on suunnitteilla jos jonkinmoista euroopparoadtrippailua, johon epäilemättä sisältyy jossain määrin pullokeräilyä. Mutta Villen toki kannattaa laittaa prioriteetit kuntoon ja suunnata samantien kohti pääkallopaikkaa vaikka joululahjojen hankkimisen varjolla…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s