2007 Jerome Quiot Châteauneuf-du-Pape Les Combes d’ Arnevel

Faktat tiskiin heti kättelyssä: en ole Châteauneuf-du-Pape-fani. En ymmärrä kyseisten viinien universaalia suosiota. Todettakoon, että olen lähinnä juonut alueen halvempia, ns. entry level-viinejä. Kautta linjan viinit ovat mielestäni olleet raskaita ja alkoholisia, tyylillisesti Ranskan klassisista viinialueista parkerisoituneimpia. (Poikkeuksen muodostaa Grenachen sijaan Mourvedre-voittoinen ja alueen kalleimpiin kuuluva Beaucastel.)

Kaapissani kuitenkin oli viimeisen reilun puolentoista vuoden ajan maannut Siljalta ostettu alueen viini. Ostohetkellä en vielä ollut tullut kovin tutuksi näiden viinien kanssa, ja toisaalta sittemmin oma makuni viinien suhteen on muuttunut ja selkeytynyt kovasti. Rehellisesti sanottuna tämän viinin korkkaaminen ei houkutellut kauheasti.

WordPressin statistiikka-sivun mukaan aina säännöllisin väliajoin joku on päätynyt blogiini googlesta etsiessään tietoa tästä viinistä. Puhtaasti tästä syystä päätin korkata viinin karitsanpaistin kylkiäiseksi, vailla suuria odotuksia viinin osalta.

Paksu tummanpunainen väri päästää hiukan valoa lävitseen.

Tuoksusta löytyy luumua, mansikkaa, mausteita ja palanutta kumia.

Viini on täyteläinen ja kovin alkoholinen. Tylsähkö maku on täynnä pehmeää, hilloista tummaa marjaisuutta, kunnes koittaa vastenmielinen ja kitkerä alkoholinpoltteinen jälkimaku. Niin happoja kuin tanniinejakin on vähän. Viini on rakenteellisesti heikko ja hyvin epätasapainoinen.

Viini on itsessään niin heikko esitys, että en usko sen toimivan hyvin juuri minkään ruuan kanssa. Karitsan kanssa ainakin vesi osoittautui paremmaksi vaihtoehdoksi. Kyse on toki makuasioista. Siitäkin huolimatta olen kuitenkin kykeneväinen arvostamaan marjapommeja kuten em. Bad Boy tai Araldica Rive Barbera, jos viinistä löytyy tarpeeksi happoja ja ei täten ole raskas. JQCDPLCA on kuitenkin raskas ja vahvasti alkoholinen, joten en tiedä, mistä syistä tästä viinistä voisi pitää.

Advertisements

4 thoughts on “2007 Jerome Quiot Châteauneuf-du-Pape Les Combes d’ Arnevel

  1. Papessa on sama juttu kuin St-Josephissa – aluetta on laajennettu ja laajennettaan edelleen, koska kysyntä kasvaa. Mukaan mahtuu nykyään todella paljon kottaraisen tasoista vinkkua, johon vaan lyödään +15e hintaa, koska etiketissä lukee Châteauneuf-du-Pape. Ei kuitenkaan kannata vielä heittää hanskoja tiskiin Papen suhteen, koska kyllä niitä huippujakin löytyy ihan 30 eurollakin eli ei tarvitse aina maksaa Beaucastelin tai Vieux Telegraphen hintoja.

    • Joo näin olen ymmärtänyt homman olevan. Vähän samanlainen tapaus kuin Amarone. Ei ole onneksi tapana muodostaa kovin raskaita johtopäätöksiä liian pienen otannan perusteella, joten eiköhän noita pappejakin tule vielä kokeiltua, viimeistään kun joskus eteläisempään Ranskaan päätyy. Tai sitten nettikaupoista intensiivisen googlauksen perusteella…

  2. Pape ei ole minuakaan vielä lumonnut, mutta en ole antanut sille vielä kunnollista mahdollisuutta. Alkon valikoima on ainakin niin syvältä että en uskalla sen perusteella antaa lopullista tuomioita. Huikeita pisteitä alueen viinit hintaansa nähden ovat lehdistöltä saaneet viime vuosina, joten tarkoituksena on haalia näitä laadukkaampia, mutta silti edullisia tapauksia testiin. Uskoisinpa myös että 8-12 vuoden kypsyttely tekisi ihmeitä alueen tyylin ja rakenteen huomioon ottaen.

    • Kypsyttely tekee juu varmasti hyvää sellaisen viinin kohdalla, jossa löytyy rakennetta ja freesiä hedelmää ylikypsän sijaan, eli joka on jo nuorena tunnistettavissa laadukkaaksi. Näistä muutamista kokeilemistani useimmat eivät kyllä ole näitä merkkejä täyttäneet. Mutta totta toki, että ei pidä dumata koko aluetta muutaman hassun kokemuksen perusteella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s