2010 Domaine Laroche Chablis (La Jouchère)

Chardonnay on mahtava rypälelajike. Tammen kanssa tai ilman, siitä tehdään parhaimmillaan upeita viinejä. Olennaista on, että viinistä löytyy teräksinen happorakenne ja tarpeeksi kypsää, mutta ei liian runsasta tai makeaa hedelmää. Myös mineraalinen vivahde on paremmille viineille ominainen ja tärkeä piirre. Chardonnayta tulee kuitenkin juotua varsin harvoin. Miksi?

Suurimman osan ajasta kaikki ehdot eivät täyty. Yleisin tapaus on, että viini on raiskattu uudesta amerikkalaisesta tammesta tehdyllä tynnyrillä tai tammilastuilla, tehden viinistä voilta maistuvan raskaan möykyn . Jos tammi onkin jätetty pois kuvioista, on aivan liian moni Chardonnay runsaan, jopa trooppisen hedelmäinen, ja vailla kunnon rakennetta tai raikkautta. Tällöin viini voisi olla tehty mistä tahansa rypäleestä. Jos etenkin uudesta maailmasta tulee vastaan Chardonnay, jossa tammea on käytetty taidolla tai suosiolla jätetty kokonaan käyttämättä, happorakenne on hyvä ja hedelmä tarpeeksi hillittyä, on hinta yleensä kohtuuttoman korkea.

Surullisen kuuluisa ABC-asennoituminen tätä rypälettä kohtaan tarkoittaakin yleensä sitä, että kyseinen henkilö ei halua juoda valkoviiniä, joka maistuu kermatoffeelta. Täysin epäloogisesti tämä sulkee pois esimerkiksi useimmat Chablis’t, joissa tammea ei pahemmin vastaan tule, vaan tarjolla on usein mineraalisen puhdaspiirteinen viini, jonka ruokaystävällisyys on huippuluokkaa. Tämä pitää kutinsa etenkin ylempien luokitusten viineissä, mutta myös village-tasolla on löydettävissä mainioita esimerkkejä. Tällä kertaa kokeilussa oli todella suuren tuottajan pullote.

Vinkku on väriltään tylsän vaaleankeltainen.

Hillitystä tuoksusta irtoo hakemalla omenaa ja mineraaleja.

Suutuntuma on suhteellisen runsas ja öljymäinen. Mausta irtoaa puhdasta omenaa, sitrushedelmää sekä mineraalisuutta. Lopussa tuntuu hiukan alkoholin lämmitys, ennen harmillisen vetistä jälkimakua. Happorakenne tuottaa pettymyksen, koska vaikka happoja löytyy tuntuvat ne todella pehmeiltä, vihjaten ei-toivotusta malolaktisesta käymisestä. Viinin maut eivät ole kovin selkeitä, vaan kokonaisuus on kovin ympäripyöreä ja mitäänsanomaton.

La Jouchère maistuu todella vahvasti siltä, että siitä on koitettu tehdä mahdollisimman helposti lähestyttävä. Viini kaipaisi ryhtiä, nostetta sekä eläväisempää virettä. Tokihan tätä siemailee niin sellaisenaan kuin kalankin kanssa, mutta 17 euron hinta huomioiden viini jättää kyllä melkoisen kylmäksi. Hedelmäisyys ei ole erityisen freesiä ja heikot hapot eivät puhdista palettia.

Parin viime vuoden maistelujen perusteella Alkon perus-Chabliksista paras on mielestäni Marouettes, joka on myös joukon halvin. Miellän Chablis’t ennen kaikkea ruokaviineiksi, ja oletan löytäväni lasista jopa brutaalin tiukat hapot, jotka pehmenevät leikatessaan ruokaa ja tukevat näin ateriaa. Viinistä viiniin-saittia tutkaillessani juurikin hyvillä hapoilla loistaneet Marouettes ja Moreau ovat saaneet muita alhaisemmat kaksi tähteä. Sanotaan, että viiniarvosteluja lukiessa on tärkeää osata tulkita arvosteluja oikein, ja tällä erää päädyn seuraavaan johtopäätökseen: omaan makuuni hyvä perus-Chablis ei menesty sokkomaistelussa.

Advertisements

3 thoughts on “2010 Domaine Laroche Chablis (La Jouchère)

    • Jeh, homma oli vesitetty niin pahasti lajin debyytissä valtakunnallisella kanavalla. 5+ ottelun sijasta näytettiin pelkkä main event, jota edelsi puoli tuntia naurettavaa hypeä, haastateltiin ottelijoiden äitejä yms. Itse matsi päättyi noin minuutin sisään alkamisesta, kun Junior Dos Santos tyrmäsi käytännössä yhdellä iskulla Cain Velasquezin, jota oli ensimmäisen puolen tunnin aikana useaan otteeseen hehkutettu käytännössä voittamattomaksi. Ottelun jälkeen toki oli taas kymmeniä minuutteja hedelmätöntä jossittelua. Aika selkeä, eikö? =D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s