2006 Jacopo Biondi-Santi Sassoalloro Toscana IGT

Tykkäsin Meccasta yökerhona. Nimen- ja omistajanvaihdoksen jälkeen paikan bättre folk-lukema vaikuttaa kuitenkin nousseen jo erittäin lähelle 99 %:aa ja yläkerran ennen viihtyisä lounge on nyt todella pahasti tukkeutunut tusinadisco, mihin pääsystä pitää erikseen pulittaa 5 euron porrasmaksu. Kenties kaikkein huvittavinta on katsoa näitä Espoon rantojen asukkeja litkimässä puvuissaan talon punaviinia, Viña Maipo Cabernet sauvignonia.

Se siitä off-topic-avautumisesta, harvemmin tässä nykyään tulee edes baarissa käytyä. Jatkossa kuitenkin todennäköisesti jossain muualla.

On olemassa huipputuottajien viinejä ja on olemassa huipputuottajien muita viinejä. Biondi Santin Brunellot luetaan Montalcinon eliittiin. Yllätyksettömästi nämä viinit ovat kalliita. Montalcinon Tenuta Greppo-tilan tuotannon lisäksi tällä tuottajalla kuitenkin on muita rautoja tulessa, kuten lähempänä rannikkoa Scansanossa sijaitseva Castello di Montepò.

Nettikaupasta irtosi 15 eurolla tämän Scansanon tuotantolaitoksen Sassoalloro, 100 % Sangiovese Grossosta eli Brunellossakin käytetystä Sangiovesen kloonista tehty punkero. Lafkan nettisivut olivat totuttuun tapaan järkyttävät kaikkine taustamusiikkeineen. Nettisivukonsultille olisi epäilemättä hyvin työsarkaa tarjolla Italian viiniskenessä. Annetaan silti viinille mahdollisuus.

Viini on väriltään synkkä ja paksu tummanpunainen.

Tuoksu on hillityllä tavalla miellyttävä ja kuiva, tarjoten tummaa kirsikkaa, hiukan kaakaota, suolalihaa, tervaa ja savua.

Suutuntuma on täyteläinen ja intensiivinen, mutta samalla miellyttävän kevyt. Mausta irtoaa kuivaa tummaa kirsikkaa, kuivaa tammea ja lakritsaa. Mehevää hedelmää on runsaasti kevyen mineraalisuuden sävyttämänä, tosin tammi tuntuu pitävän hedelmän aisoissa jossain määrin.. Rakenteellisesti viini on tiukka kuin taitoluistelija. Täydellisessä tasapainossa olevassa maussa ei ole havaittavissa pienintäkään vihjettä 14 % alkoholista. Tanniinit kuivattavat suuta lopussa vain hiukan ja viini on todella helposti nautittavissa, kompaten kuitenkin myös naudanpihviä todella hyvin.

Sassoalloro on teknisesti virheetön, todella hyvin tehty viini. Tässä, tai edes selkeästi korkeammassa hintaluokassa ei varmasti löydä ”laadukkaampaa” viiniä edes ajokoirien kanssa. Kaikessa teknisessä täydellisyydessään viini jää kuitenkin jossain määrin persoonattomaksi esitykseksi. Vaikka viini on oikein nautinnollinen niin ruuan kanssa kuin sellaisenaan, ei siinä ole sellaista särmää, mikä tekisi kokemuksesta mieleenpainuvan.

Kaikesta itkusta huolimatta voisin silti suositella Sassoalloroa ruokapöytään Toscanan viinien ystävälle. Vaikka viini itsessään ei herätä tunteita, ei se tarkoita, etteikö sillä voisi kuitenkin mainiosti huuhdella alas monenmoisia ruuan murusia. Rakenne on kunnossa ja maku on miellyttävän kuiva, joten laaja skaala appeita toimii varmasti Sassoalloron kanssa. Viinissä ei kahden päivän aikana avaamisen jälkeen tapahtunut minkäänlaista muutosta, niin hyvässä kuin pahassa. Kestävyyttä löytyy, kypsytyspotentiaalista en olisi niinkään varma. Etenkin, kun Viinipirulla oli viinistä kovin samanlaisia mietteitä jo puolitoista vuotta sitten.

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s