2008 Castello di Monsanto Chianti Classico

Viinien tarjoilulämpötilat ovat mielestäni aivan liian vähälle huomiolle jäänyt asia. Ravintoloiden räikeimmistä kämmeistä on toki keskustelua aika ajoin, mutta aika harvoin puhutaan esimerkiksi punaviinin jäähdyttämisestä kotioloissa.

Useimmille on varmaankin selvää kevyempien punkkujen viilentäminen, mutta oma kokemus on ohjannut vielä enemmissä määrin kiinnittämään huomiota myös täyteläisempien punkkujen pieneen viilentämiseen. Oma makuaistini ottaa pahasti häiriötä alkoholisuudesta viinissä, joka usein tuppaa korostumaan, kun viinin lämpötila lähentelee nykyajan ~21°C sisälämpöä. Hetki viinikaapin ylähyllyllä tekeekin useasti ihmeitä, ja viinin nautittavuus kasvaa monesti merkittävästi.

Punkun viilentäminen tuli taas kerran kyseeseen, kun lasista löytyi halpis-Chianti Classicoa. 8,40 € ennen extra-kuluja (Internetissä, toki) on CC:lle sen verran matala hinta, että odotukset eivät ole aivan taivaissa. Tämä on toki hyvä ennakkoasetelma. Eipähän johda varsinaisiin pettymyksiin kovin usein.

Viini on väriltään tumma tiilenpunainen, ja päästää jonkin verran valoa lävitseen.

Houkutteleva, mutta aavistuksen epätyypillinen tuoksu vie Toscanan ulkopuolelle, kenties Riojan suuntaan. Siitä löytyy kirkasta punaista hedelmää, kuivaa paahteista tammea, aika runsaasti nahkaa ja hiukan pölyä.

Suu täyttyy ensin runsaasta punaisesta hedelmäistä, mutta nopeasti vallan ottaa tiukat, suuta kuivattavat hapot. Keskitäyteläisestä mausta löytyy paljon freesiä hapankirsikkaa, mutta myös kohtuullisen hyvin integroitunutta tammea. Harmillisesti loppumaku on muuta kokonaisuutta voimakkaampi ja melkoisen mausteinen, muttei kuitenkaan häiritsevän pahasti. Muutoin maussa on hyvä noste ja tasapaino.

Kokonaisuutena viini on laadukas, miellyttävän kuiva ja hapokas Chianti. Ongelmia kuitenkin ilmenee, jos viinin lämpötila pääsee nousemaan. Rakenne luhistuu, noste katoaa ja maku muuttuu raskaaksi, ja jälkimaussa alkaa tuntua alkoholi. Siellä 17 celsiusasteen hujakoilla viini on kuitenkin nautinnollista ruuan kanssa ja ilman, ja tarjoaa mainiota vastinetta rahalle.

Uskon tosin, että viini olisi ollut vielä parempi kevyemmällä tammituksella. Valmistajan nettisivujen (järkyttävä taustamusiikki ilman mute-nappia) mukaan  puolet viinistä on kypsynyt 12kk slavonialaisissa isoissa tammisammioissa, ja toinen puolisko 15kk kertaalleen käytetyissä 225 litran ranskalaisissa tynnyreissä. Jälkimmäinen on uskoakseni tuonut viiniin lähinnä sitä surullisen kuuluisaa mausteista tammisuutta, jonka voi bongata suurimmasta osasta uuden maailman punaviinejä.

Tämän hintaluokan ja tyylisuunnan tuotteen kohdalla on vaikea ymmärtää, miksi tämän kaltaista tammikypsytystä tuetaan. Kyseessä on kuitenkin nuorena juotava viini, jossa pääpainon tulisi olla puhtaassa hedelmäisyydessä, hapoissa ja linjakkuudessa. Näitä kaikkia viinistä löytyy, mutta tähän ei olla tyydytty vaan on koitettu tehdä muka jotain enemmän, ja lopputuloksena ollaan saatu vähemmän, mielestäni. Harmi sinänsä.

Advertisements

2 thoughts on “2008 Castello di Monsanto Chianti Classico

  1. Olen saman valitettavan tosiasian huomannut Chianti Classicon alueella, että nykyisiä vuosikertoja on tammitettu usein turhan rankalla kädellä. Punaviinien lämpötilasta yleensä pidän pulloa jääkaapissa 10-15 minuuttia ennen lasillisen kaatamista. Lasillisen vajuessa pullo odottelee pöydän nurkalla seuraavaa täyttöä ja uutta vierailua kylmiössä. Osa punaviineistä toimii tosin parhaiten huoneen lämmössä, joka selviää kokeilemalla.

    • Itsellä liika tammi on ollut toistaiseksi ongelmana lähinnä Riserva-viineissä, joka on kategoriana todella epätasainen. Normi Chianti Classicoissa useammin on sitten ollut ongelmana alueen ihanteeseen nähden liian konsentroitunut ja makea hedelmä, mutta silti suurin osa toimii aika hyvin. Sopii toivoa, että rodukkuus tulee vielä joskus vallitsevaksi trendiksi klassisilla viinialueilla! Lämpötilan suhteen ei tosiaan voi liikaa yleistää, fiilispohja rules.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s