2009 Schloss Johannisberg Riesling Rotlack Kabinett Trocken

Aika ajoin kansainvälisessä viinimediassa ja/tai nettikeskusteluissa on vääntöä siitä, mikä alue tuottaa parhaita rieslingejä. Väittely on mielestäni sinänsä turhaa, koska loistavia rieslingejä tulee monelta suunnalta, tyylejä on monia, ja loppupeleissä paljon on kiinni tuottajasta.

Rheingaun rieslingit ovat kuitenkin kautta linjan olleet omaan makuuni kuivien rieslingien parempaa osastoa. Tällä kertaa kaapista ulostautui Berliinin lentokentältä ostettu, legendaarisen Schloss Johannisbergin Kabinett trocken. Kyseinen tila omaa lähes 300-vuotisen historian ja legendan mukaan juuri tällä tilalla syntyi ensimmäiset Spätlese-viinit.

Pullo maksoi lentokentällä 15 € ja siitä pyydetään tuottajan nettikaupassa jopa 18,50 €, eli kyseessä ei ole varsinaisesti halpa lajinsa edustaja.

En yleisesti löpise vinkkujen etiketeistä, mutta nyt on kyseessä poikkeus. Tämän viinin etiketti on mielestäni eeppisen hieno, tosin kuva ei ikävä kyllä tee sille oikeutta. Arvokas, yksityiskohtainen, kaunis.

Viini itsessään on väriltään melko tyypillisen vaaleankeltainen, ehkä keskivertoa syvempi tosin.

Elegantin hillitty tuoksu tarjoaa paljon: sitrushedelmää, anista, yrttisuolaa, hapahkoa vihreää omenaa ja hiukan hunajaa.

Keskitäyteläinen suutuntuma sisältää selkeän happorakenteen. Hedelmäistä konsentraatiota löytyy, mutta maku on intensiivinen ja höyhenen kepeä. Maussa on paljon raikasta, puhdasta sitrushedelmää, vihreää omenaa ja miellyttävää mineraalisuutta. Pitkä, hyvin kuiva maku on erittäin tasainen ja päättyy miellyttävän saumattomalla tavalla. Viini on erittäin tasapainoinen, keskittynyt ja ruokaystävällinen, puhdistaen suun tehokkaasti kuin Listerine konsanaan (ilman eroosion tunnetta).

Kyseessä on siis mainio voimakas ja kuiva riesling legendaariselta tuottajalta, ja jonkinmoinen muistutus siitä, että pitäisi ehdottomasti hankkia kaappiin lisää Rheingaun viinejä. Muistiinpanot viinistä oli otettu noin 24h korkkauksen jälkeen, ja viini maistui edelleen todella nuorelta. Epäilemättä ainakin lyhyemmän tähtäimen kypsyttelykamaa, mikäli vain olisi tarpeeksi pulloja saati kärsivällisyyttä odotella.

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s