2010 Azienda Agricola Giordano Sirch Colli Orientali del Friuli Tocai Friulano

Blogi on ollut tovin tauolla johtuen heron syysflunssasta. Kipeänä ei kovin viini maita, mutta virikkeitä on tullut haettua muunmuassa television laatuohjelmista kuten ’Leijonan luola Kanada, ’Neljän tähden illallinen’ ja ’Arvostele mun illallinen’.

Etäisesti viihdyttäviä ohjelmia kaikki, mutta kahden viimeisen kohdalla en voi olla miettimättä yhtä asiaa. Suurin osa illan isännistä tarjoaa ruokien kanssa viinejä, kuten kuuluukin, mutta viineille ei ohjelmissa anneta minkäänlaista näkyvyyttä satunnaista etiketin vilautusta lukuunottamatta. Kuitenkin voisi kuvitella, että viinit voivat parhaimmillaan nostaa ruokailukokemusta monella pykälällä, ja toki huonoimmillaan vaikuttaa kokonaisarvosanaan negatiivisesti.

Voihan se toki olla, että katsojamassoja ei viinien esille nostaminen sittenkään kauheasti kiinnosta, ja itselläkin aiheutti pientä facepalmia Kristian Meurmanin ”näin tunnistat sauvignon blancin”-tietoisku, mutta sainpahan jaettua kaksi senttiäni asian tiimoilta. Nyt voinkin jakaa sen ainoan viinikokemuksen viimeisen viikon ajalta…

Jälleen kerran tuli sorruttua kokeilemaan eksoottista italialaista alkuperäislajikeviiniä. En muista ihan heti puhdasta Friulanoa maistaneeni, joten vertailukohdat ovat vähissä.

Tuoksu tarjoaa vesimelonia, sitrusta, hiivaa sekä jotain suolaista, kenties pistaasia. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja hiukan öljyinen, sisältäen kohtuulliset hapot. Makuprofiilissa löytyy vesimelonia ja kaiketi mantelia, eli taas ollaan kaukana massaviineistä. Maun loppuosassa tuntuu alkoholi harmillisen paljon. Tämä häiriö oli kylläkin kadonnut maistaessani viiniä kaksi päivää avaamisen jälkeen, mutta niin olivat hapotkin…

Viini ei ole mielestäni varsinaisesti huono jossain määrin tuntuvaa alkoholia lukuunottamatta, mutta en silti saa siitä juuri minkäänlaisia kiksejä. Maku ei ole raikas eikä siinä ole minkään sortin herkullisuus-ulottuvuutta. Happojakin kaipaisin enemmän. Oikean ruuan kanssa viinityylin hienoudet saattaisivat aueta, mutta en oikein osaa kuvitella minkä ruuan kylkeen viini erityisesti sopisi. Mitähän friulinhot mahtavat paikan päällä syödä?

Paha lähteä tuomitsemaan viiniä, jota ei täysin koe ymmärtävänsä, saati sitten lajiketta yhden esimerkin perusteella. Pakko kai vain tyytyä toteamaan, että ei auta muu kuin jatkaa koko elämän kestävää tutkimusmatkaa Italian valkoviinien kartoittamattomilla mailla…

Advertisements

2 thoughts on “2010 Azienda Agricola Giordano Sirch Colli Orientali del Friuli Tocai Friulano

  1. Obscuret Italialaiset valkkarit on aiheuttanu mullekkin päänvaivaa. Ne on mielenkiintoisia ja erittäin houkuttelevia, mutta monesti jääneet vähän pettymyksiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s