2007 Fontodi Chianti Classico

En tiedä paljoa, mutta tiedän mistä pidän.

Ylläoleva lause on toki aina pätevä, mutta viinien suhteen oma maku voi muuttua varsin nopeasti ja radikaalisti. Lämmöllä muistelen ei niin kovin kaukaista aikaa, kun lempiviineihini kuului sellaisia tuotteita kuin Norton Privada, Château Ste. Michelle Syrah ja Zenato Ripassa. Tuskin sylkisin nytkään lasiin, mutta kovasti ovat mieltymykseni muuttuneet noista ajoista.

Käännekohta oli aikoinaan pihvin huuhteleminen alas Brolio Chianti Classicolla, minkä jälkeen illan kakkosviiniksi varattu Famiglia Bianchi Malbec ei vain toiminut. Brolion tiukkojen happojen ja mielistelemättömän kuivan, puhtaan hedelmän jälkeen Malbec maistui keinotekoiselta ja mehumaiselta, ja kaiken konsentraationsa takia raskaalta.

Tästä loppupäätelmä ei ole, että yhtäkkiä olisin lakannut pitämästä Malbeceista tai että Brolio olisi edes erityisen loistava viini, mutta nyt ensimmäistä kertaa olin kokenut jotain täysin erilaista. Viinien välinen kontrasti oli vähintäänkin silmät avaava.

Sen koommin olenkin maistellut kaikki Alkon normaalivalikoiman Chianti Classicot läpi, ja pyrkinyt maistelemaan uusia aina tilanteen salliessa niin ravintoloissa kuin muutenkin matkustellessa. Chianti Classico on mielestäni loistava ravintolaviini, koska äärimmäisen ruokaystävällisyytensä takia se toimii todella laajan skaalan kanssa erilaisia ruokia, ja hinnoittelukin on usein kohtuullista.

Parhaista perustason Chianti Classicoista puhuttaessa nimi Fontodi nousee usein esiin. Kesällä kyseinen viini oli tullut raiskattua arezzolaisessa ravintolassa liian tulisen pastan avulla, mutta nyt oli tullut aika antaa viinille uusi, reilu mahdollisuus.

Viini on väriltään tumman sinipunainen ja hiukan samea.

Tuoksusta irtoaa tummaa kirsikkaa, savua ja hiukan nahkaa.

Maku yllättää alussa runsaan pehmeällä, jopa samettisella tekstuurillaan. Maussa on runsaasti kuivaa tummaa kirsikkaa ja jonkin verran mineraalisuutta. Aromimaailma ei ehkä ole kaikista monipuolisin, mutta maussa on silti tietynlaista syvyyttä. Suutuntuma on täyteläinen, mutta sitä kannattelee vaivattomasti napakka kokonaisuuteen sopiva hapokkuus ja lempeät tanniinit, jotka jättävät miellyttävän kuivan jälkimaun, joka jatkuu pitkään. Kokonaisuutena viini on mehukas, tasapainoinen ja erittäin hyvärakenteinen, ja huutaa ruokaa seurakseen.

Fontodin rehevä hedelmäisyys on ehkä hiukan liian runsasta vastatakseni kaikista askeettisinta ihannettani, mutta kyseessä on kuitenkin tyylipuhdas, astetta aristokraattisempi Chianti Classico. Konsentraatiota toki on keskivertoa enemmän, mutta rakenteen ollessa kunnossa ei asia juurikaan haittaa. 14,5 % alkoholi ei nosta missään vaiheessa sekään päätään. Erittäin hyvä Chianti Classico vähän runsaammille, hienostelemattomille liharuuille.

Advertisements

2 thoughts on “2007 Fontodi Chianti Classico

  1. Itselläni viini harrastus joskus aikoinaan alkoi nimenomaan Chianteista, ja niihin olen yllättäen päätynyt, muutaman erinomaisen kokemuksen siivittämänä, taas viimeaikoina uudestaan, monipuolisempaa viini kategoriaa saa hakemalla hakea..

    • Näin on näreet, tosin pakkohan se on silti jatkuvasti hakea kokemuksia myös muista kategorioista. Toisaalta Chianteihin ja muihin toscanalaisiin on aina yhtä mukava palata – kuin näkisi vanhan ystävän pitkän ajan jälkeen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s