2009 Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo

Piemonten ylpeys Nebbiolo on harmillisen epäsuosittu rypäle Suomessa. Lajike toki profiloituu vahvasti konnossöörien suosimiin Baroloon, Barbarescoon ja Gajan palstaviineihin ja on tunnettu niin tiukoista hinnoistaan kuin tanniineistaankin, mutta siitä tehdään myös arkeen sopivia käyttöviinejä, jotka eivät vaadi vuosien kypsyttelyä tai paksua lompakkoa.

Alueen arvokkaammissa esimerkeissä näkyy paljon modernisoitumisen merkkejä etenkin uuden tammen käytön lisääntymisenä. Puristit toki pitävät puhtaista perinteisistä versioista, mutta sentään osaavan viinintekijän käsissä modernikin viini voi olla kaikessa epätyypillisyydessään hyvin tehty. Alueen halvoissa perusviineissä vähemmän on kuitenkin kaiketi poikkeuksetta enemmän. Jos viini on helposti tunnistettavissa alueensa ja rypälelajikkeensa lopputulokseksi ja maistuu mutkattoman hyvältä, se on onnistunut.

Viiniosuuskuntien eliittiin kuuluva Produttori del Barbaresco tuottaa yllätyksettömästi nebbiolosta viinejä Barbarescon alueella. Portfolioon kuuluu yhdeksän yhden palstan Riserva-viiniä, perus-Barbaresco, sekä Langhe Nebbiolo DOC. Myös viimeiseksi mainitun rypäleet ovat periaatteessa Barbaresco-materiaalia, mutta köynnösten nuoren iän, astetta heikomman laadun ja/tai aikaisemman julkaisuajankohdan takia viini myydään pykälää alemmalla luokituksella. Viiniä on mahdollista löytää parhaimmillaan jopa alle kymmenen euron hintaan, jolloin tarjolla on etenkin hyvinä vuosikertoina puhtaita nebbiolo-elämyksiä pienellä rahalla.

Viini on väriltään erittäin ohuen tummanpunainen.

Noin tunnin ilmaamisen jäljiltä tuoksu on herkullinen, intensiivinen ja ennen kaikkea nebbiolomainen, tarjoten kirsikkaa, mansikkaa, neilikkaa, tervaa ja hiukan kuivaa tammea.

Keskitäyteläistä suutuntumaa tukevat rotevat, mutta kulmistaan pyöristyneet tanniinit. Makuun on pakattu paljon freesiä punaista marjaa. Lisäksi löytyy pientä mineraalisuutta ja tervaa. Maku on hyvällä tapaa konsentroitunut ja intensiivinen, mutta vailla raskauden häivääkään. Nebbiololle tyypillinen 14 % alkoholi ei paista läpi missään kohtaa, vaan tanniinien hellittäessä loppumaku on jopa silkkinen.

Viini on erittäin puhtaan makuinen, muttei liian hiotun tuntuinen oppikirjaesimerkki nebbiolosta. Tanniinit ovat omaan makuuni mukavan napakat, ja eivät edes näin aikaisessa vaiheessa ole millään tapaa este viinistä nauttimiselle. Maku ei ole kovin tuhti, vaan viini on ennenkaikkea vahva ja herkkä samanaikaisesti. Tällä kertaa lautaselta löytyi naudanpaistia, joka olisi pitänyt hiukan tuhdimmasta viinistä, mutta en malta odottaa viinin yhdistämistä seuraavalla kerralla vaikkapa lihapyöryköihin ja tomaattikastikkeeseen. Grana padanon kanssa viini muodosti mainion liiton.

Feudi di San Gregorion Rubraton lailla tässä on oivallinen esimerkki todella laadukkaasta italialaisesta arkiviinistä, joka edustaa aluettaan ja rypälettään ylpeästi välittämättä kansainvälisistä trendeistä. Lisäksi puolet pienemmällä rahamäärällä kyseessä on huomattavasti parempi viini kuin jokin aika sitten nauttimani Bersano Barolo Nirvasco. Kannattaisi vissiin pikkuhiljaa opetella olemaan kumartamatta viinille pelkästään alueluokituksen takia.

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s