2004 Bersano Barolo Nirvasco

Loppukesästä 2009 tuli käytyä antoisa viinikeskustelu vanhemman naismyyjän kanssa Frankfurtin lentokentän alkoholi/kosmetiikka-putiikissa:

”Can you tell me anything about this wine?”

”It’s red.”

Ostospäätös oli tehty. Nykyään toki tiedän, että lentokenttien putiikkien viinivalikoimat ovat miinakenttä, jossa varsinaiset helmet ovat harvassa. Pari vuotta takaperin reilulla parilla kympillä tuli ostettua pullo puhtaasti siitä syystä, että etiketissä luki ’Barolo’. Uudehkon Decanterin mukaan kuitenkin kyseisellä alueella, jos jossain, on tuottaja kaikki kaikessa.

Jälkeenpäin luin Cellartrackerista paljon kehnoja arvioita, joiden perusteella odotukseni olivat matalalla. Ilman uskollista kumppania viinikarahvia olisin hyvinkin saattanut liittyä samaan joukkoon.

Ulkonäöltään viini on ruskeanpunainen ja hyvin ohut.

Tunnin ilmaamisen jälkeen maku on todella kevyt ja ohut. Maussa on hyvin vähän hehkutuksen tai edes mainitsemisen arvosta. Ruokaan mennyt Trifulakin vie voiton.

Kahden tunnin ilmaamisen jälkeen alkaa tapahtua. Nyt jopa runsas tuoksu tarjoaa tummahkoa kirsikkaa, tervaa ja nahkaa.

Keskitäyteläinen, ellei jopa täyteläinen maku sisältää napakat tanniinit ja kohtuulliset hapot. Mausta löytyy jo suuressa määrin punaista hedelmää sekä aika kivaa lakritsaa. Hetki hetkeltä viini kerää lisää lihaa luidensa päälle, ja hedelmäisyys alkaa olla jo varsin mehukasta. Lopetus ei ole täysin puhdas, mutta tanniinien hyökkäys jättää miellyttävän kuivan mutta mehukkaan suutuntuman, joka viipyilee suhteellisen pitkään.

23.50 € hintaan viini ei ole mikään ainutlaatuinen löytö, mutta ei missään nimessä huonokaan ostos. Kyseessä ei ole erityisen elegantti Barolo – poissa ovat parfyymisyys ja neilikka – mutta ei myöskään täysi rimanalitus, jota Cellartrackerin monet arviot väittävät sen olevan. Aluksi epäilin viinin olevan joko elinkaarensa ehtoopuolella tai rehellisesti todella huono, mutta ennen pitkää lasista löytyi täysin pätevä astetta tuhdimpi Nebbiolo, joka futasi hyvin lihapadan kanssa ja toimi myös sellaisenaan tanniineja pelkäämättömälle.

Tunnin ilmaamisen jälkeen olin valmis lyttäämään vinkun ja postaamaan kirjoituksen varoituksena lentokenttäshoppaajille. Onnekseni mielipiteeni muuttui lopulta rankasti. Ei ehkä kaikista puhtainta Barolo-kokemusta hakeville, mutta kohtuullinen ostos dekanteria käyttäville, kärsivällisille voimakkaiden ja hyvärakenteisten punkkujen ystäville.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s