2008 Johanneshof Reinisch St. Laurent Vom Steinfeld

Vähän niin kuin nimimerkki Migen blogin nimi kertoo, vitut rypäleistä.

Itävalta on jo pitkään sekoittanut pakkaa loistavilla rieslingeillään ja grüner veltlinereillään. Harvemmat valkkarit tarjoavat samanlaista pelivaraa ruokayhdistelmien ja kypsytyspotentiaalin suhteen kuin kyseiset viinit. Myös muutamat zweigeltit ovat osoittautuneet loistaviksi, hyvin hinnoitelluiksi vaihtoehdoiksi pinot noirille tai gamaylle, kun on ollut tarvetta kevyemmälle punkulle.

Nyt haaviin tarttui kuitenkin allekirjoittaneelle täysin uusin lajike, kun Alkon valikoiman uudempaa osastoa edustava St. Laurent-rypäleestä tehty viini päätyi ostoskoriin. Noin 17 € hinta on tuntemattomalle lajikkeelle sen verran korkea hinta, että harvemmin tulee kokeiltua ilman vahvoja suosituksia. Hehkutusta kuitenkin löytyi monelta keskenään erilaiselta taholta, joten olin pakotettu ottamaan askeleen kohti pimeyttä.

Tumman sinipunainen väri päästää suhteellisen paljon valoa lävitseen.

Miellyttävän hillitty tuoksu tarjoaa luumua, tummaa kirsikkaa, pippuria, hiiltä ja hiukan kuivaa puuta.

Keskitäyteläinen suutuntuma on erittäin kepeä, sisältäen napakat hapot. Makuprofiilissa löytyy raikasta, mutta runsasta tummaa marjaisuutta ja kirsikkaa. Maku on kuiva, mutta freesi, fokusoitunut ja äärimmäisen tasapainoinen. Erittäin kovan luokan juotavuus tuo mieleen Beaujolais’n, mutta kyseessä on kuitenkin keskimääräistä bojoa voimakkaampi ja tummasävytteisempi juoma.

Suhteellisen kevyt viini toimii loistavasti naudan sisäpaistin kanssa. Mainion hapokkuuden ansiosta vinkulla on suun puhdistava vaikutus. Vaikka viini on oikein hyvää sellaisenaankin, on kyseessä omaan makuuni ennen kaikkea ihanteellinen ruokajuoma. Ei tuo itseään liikaa esiin, muttei katoa voimakkaamman ruuan allekaan. Omassa hintaluokassaan kevyempien punkkujen parhaimmistoa, ei tosin sillä että tämä niin kauhean kevyt olisi. Minkäänlaista tammisuutta, hilloisuutta tai alkoholin poltetta ei vain satu löytymään, ja rakennetta riittäisi kyllä kannattelemaan huomattavasti raskaampaakin lastia.

PS. Samalta lafkalta tuli Alkoon hiljattain toinenkin viini, kaikille tutuista Zierfandler- ja Rotgipfler-lajikkeista tehty Gumpoldskirchner Tradition. Viinistä pyydetään Alkossa 20,90 €, tuottajan nettikaupassa taas 7,40 €.

WTF?

Advertisements

One thought on “2008 Johanneshof Reinisch St. Laurent Vom Steinfeld

  1. Ei niistä rypäleistä tartte välittää – kunhan on prossia pullossa niin hyvin menee 😀 Aika huima toi hintaero. Tollasta ei oo nähty varmaan ikinä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s