2009 Umani Ronchi Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Casal di Serra

Jättimäisestä kantarelliämpäristä oli vielä noin kolmannes jäljellä. Kantarellikastike alkoi olla jo aika nähty juttu, minkäänlainen piiraskyhäelmä ei napannut, joten looginen vaihtoehto oli tehdä risotto. Viinin suhteen vaihtelua oli tullut kaipailtua jo aiemmin, joten kohti Italia-hyllyä vei tie. Uutuuksia oli tullut jopa kolmen pullon verran, mutta lopulta triosta valikoitui arvalla Verdicchio-rypäleestä tuotettu valkkari.

”Maistuu oudolta, dekantoi.”

Avokin sana on laki, joten hyvin poikkeuksellisesti kaadoin vinkun dekanteriin, ja iskin dekanterin parvekkeelle, koska ei mahtunut jääkaappiin. Ennen ruuanlaittoa tuli vielä ulkoiltua , joten viini sai palttiarallaa 2h hengittelyaikaa ennen nauttimista. Maussa en juurikaan huomannut muutosta.

Suhteellisen syvä keltainen väri.

Tuoksu on…pääosin ranskalaisista lajikkeista tehtyjä viinejä nauttineelle vaikeasti kuvailtavissa. Ennen kaikkea hillitty, mutta ajokoirien kanssa etsien löytyi hunajamelonia, heinää ja persikkaa.

Suutuntuma on intensiivinen ja runsas, sisältäen erittäin toimivan happorakenteen. Makumaailma ei ole eläväisimmästä päästä, ja raikas, kypsä hedelmäisyys ei todellakaan ole läsnä. Maku on kuiva, puhdas ja tasapainoinen. Mineraalisuutta on sentään tunnistettavissa, mutta muuten jään hiljaiseksi.

Kyseessä on viini joka ei maistu oikein miltään tunnistettavalta aromilta, muttei silti ole huono. Kantarellirisoton kanssa ehdottomasti passeli kumppani, huuhtoen suun hyvin sulasta juustosta. Kyseessä on  myöskin viini, joka saa kyseenalaistamaan oman makuaistin ja lähinnä sen rajoitukset. Toisaalta edes valmistajan sivuilla ei viinin kuvauksesta löydy yhtäkään adjektiivia, joka kuvaisi viinin makua. Rakennetta toki kuvataan senkin edestä.

Hyvä tapaus demonstroimaan, miksi viinin makumaailman kuvaileminen ei ole läheskään yhtä oleellinen asia kuin viinin suutuntuman ja rakenteen kuvaileminen. Myöskin hyvä esimerkki siitä, miten turhia pisteet ovat, kun ei tätä oikein voi kovin moneen mainstream-rypälelajikkeen viiniin verrata. Suosittelen ennakkoluulottomalle runsaamman ruuan kumppaniksi, vaan ei ruokapöydän tärkeimmäksi ohjelmanumeroksi.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s