2005 Ets Thunevin Mauvais Garçon (Bad Boy)

Paha poika, eli Bad Boy, assosioituu englanninkielessä moneen asiayhteyteen. Puff Daddyn levy-yhtiö, Will Smithin ja Martin Lawrencen leffasarja, ja 1980- ja 1990-lukujen vaihteen Detroit Pistons tulevat ensimmäisinä mieleen.

Ready to Die ja Life After Death uppoavat meikäläiselle hyvin, leffasarjan ensimmäinen osa on melko tiukka toimintapläjäys, ja NBA-koris on mielestäni televisioviihteen aatelia. Mutta miten toimii Ranskan viinialueista ehkä legendaarisimman – Bordeaux’n – punkku, jolle kyseinen nimi on myöskin myönnetty?

Pullo oli pysynyt omistuksessani jo ennätyksellisen pitkään. Hämärät muistikuvat viinin ostosta vievät vuoden 2008 joulukuulle, mutta saatan toki erehtyä. Viinikaappia en tällöin vielä omistanut, joten epätasaisista kypsyttelyolosuhteista johtuen arvailin viinin olevan jo hyvässä vaiheessa nauttimista varten. Cellartrackerista arvosteluita löytyi paljon, vaihdellen aina kevyestä ja pehmeästä ylikonsentroituneeseen tanniinipommiin. Oli aika muodostaa omat mielipiteet.

Viini on väriltään tyypillisen tummanpunainen, paljastaen vain hiukan rusehtavaa sävyä.

Tuoksu tuntuu muuttuvan jatkuvasti, väläytellen mm. multaa, nahkaa, lyijykynän täytettä, suklaata, mustaherukkaa ja tammea.

Suutuntuma on todella tuhti, ja sisältää runsaasti kypsiä tanniineja. Maussa löytyy paaaaljon tummaa marjaisuutta ja hiukan tammea, mutta hilloisuutta ei onneksi ole havaittavissa. Voisin vaikka vannoa myös mausta löytyvän hiukan suklaata. Lopussa tuntuu ikävästi alkoholin polte, joka ei häiritse liiaksi, mutta ei ole aivan mitätönkään valituksen aihe.

Viinistä löytyy kuitenkin hyvää, kuten voimakkaat tanniinit, jotka hyökkäävät omaan makuuni miellyttävästi jättäen kivasti kuivan suutuntuman. Lisäksi paksu marjaisuus ei ole mielestäni liian makeaa tyyliltään, vaikka tässä onkin vähän sellainen ”kuiva nuori portviini”-fiilis. Toistaiseksi se ei onneksi ole vielä kohdallani ehdoton nou-nou. Olkoonkin jossain määrin liian konsentroitunut ja alkoholinen, mutta kokonaisuutena silti positiivinen.

Ei nimi miestä pahenna, ja nyt kyseessä ei ainakaan ollut millään tapaa feminiininen viini. Ei missään nimessä meikäläisen makuaistille optimoitua tavaraa, muttei myöskään moderni punkku huonoimmasta päästä.

Sittemmin vinkun oston jälkeen olen oppinut varomaan yli 13,5 %-merkinnällä varustettuja viinejä, joten nykyään tälläinen viini ei ostoskoriini päätyisi. Eikä suotta, sillä kuten todettu kyllä se alkoholin polte tässäkin tuntui. Kaikissa korkea-alkoholisissa viineissä toki ei tunnu, mutta todennäköisyyksien mukaan pelaamalla jää pitkässä juoksussa voitolle, sanoo vanha pokerinpelaajien viisaus. Toisaalta myös väärin pelaamalla voi joskus voittaa.

 

Advertisements

4 thoughts on “2005 Ets Thunevin Mauvais Garçon (Bad Boy)

  1. Milläs perusteella valitset sit viinin, jos etiketissä lukee 14 % tai enemmän? Kuitenkin iso osa esim. Rhonen, Veneton tai Toscanan viineistä lukeutuu tohon luokkaan?

    • Venetoa ei juurikaan tuu juotua, perus Chianti Classicoissa taas löytyy paljonkin tavaraa alta 14 % ja useasti tuntuu matalamman alkoholin jossain määrin indikoivan tasapainosta, tai edes siitä ettei poltetta löydy. Montalcino ja Vino Nobilet on sitten tietty eri asia, tosin ekan rossoissa pyrin hakee matalempia lukemia. Rhônessa toki melkeen aina on alkoholi 14 %+, ja siellä prosentteihin ei paljon tuukaan tuijoteltua, tosin pohjoisen vinkuissa löytyy hyvinki ~13 volttisia. Bordeaux’ssa sitten taas voi mun mielestä vetää jonkinmoisia johtopäätöksiä alkoholiprosentista, vaikkakin kauttaaltaan prossat on kai menossa ylöspäin. Espanjassa taas ei tuu alkoholia katottua kauheesti Riojaa lukuunottamatta.

      En sano että systeemi on täydellinen, mutta kuhan toimin oman maun mukaisesti ja omien kokemuksien viisastamana =D Kuten joskus oon todennut blogissa, niin myös 15 % alkoholin vinkku voi olla balanssissa, mutta useimmiten ei mun makuun ole.

      • …Ja toki pitää todeta, että tuottaja painaa aina eniten vaa’assa. En toki jättäisi Fontodin tai muun hyväksi tietämäni tuottajan vinkkua hyllyyn yli 14% alkoholin takia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s