2008 Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Gobelsburger Steinsetz

Outoja hetkiä koettiin taannoin, kun lautaselle oli tuleman lohta kanttarellikastikkeella (kiitos mama sienistä), ja juomatoiveena oli puhtaasti terveen vaihtelun hengessä tiukka ABR (r=riesling). Kello näytti neljää minuuttia vaille Alkon sulkemisaika, joten oli turvautuminen viinikaappiin, jonka sisältöä valkoisten osalta iso-R dominoi rautaisella otteella.

Ennen pitkää silmiini osui itävaltalaisen eturivin tuottajan Schloss Gobelsburgin tarha-grüner. Taannoisen Laurenz V:n ”muscadetgrünerin” jäljiltä oli jäänyt jotain hampaankoloon, joten kaiken logiikan mukaan tässä olisi nyt niin sanottu varma nakki. Viini, joka on kerännyt tasaisesti pelkkää ylistystä niin kansainvälisessä viinimediassa, Viinistä viiniin-kirjassa kuin harrastelijoidenkin keskuudessa.

Lisäksi tämän viinin ohella ainoa valkoinen ei-riesling kaapissa oli tilausvalikoiman taannoinen vuosimallia -88 oleva kuriositeetti Moldovasta, joka edelleen odottaa korkkaamista. Kerrankin viini, joka ei kaipaa kypsyttelyä, ja yhtäkkiä meikäläiseltä tuntuu löytyvän rutkasti kärsivällisyyttä olla korkkaamatta… Ironisesti kyseessä on muuten täysi vastakohta tälle Gobelsburgille, jota oli alunperin tarkoitus säilytellä kaapissa iät ja ajat, ja joka nyt tuli korkattua huomattavasti aiottua aiemmin. On se elämä sitten hassua välillä.

Keltainen väri on samea vihjaillen tekemättä jääneestä suodatuksesta, mistä kyllä kertovat pullon pohjalta löytyneet sakkahiukkasetkin.

Miellyttävä hedelmäinen tuoksu tarjoaa sitruunaa, vihreää omppua ja mineraalisuutta.

Suutuntuma on runsas, voimakas, ja taustalla jylläävät napakat hapovat tuntuvat jopa pirskahtelevan hiukan. Makuprofiilista löytyy raikasta sitruunaa ja valkoista kukkaisuutta. Makuaistini ei löydä rypäleen tyypillistä pippurisuutta, muttei toisaalta myös Laurenz V:n kermaisuuttakaan. Loppumaku on pitkä ja puhdas. Tuhdissa maussa on huomattavasti enemmän kuin mitä osaan sanoilla ilmaista, mutta kokonaisuus on hyvin balanssissa, joskin ehkä hiukan hermostuneella tavalla. Viini tuntuu ja maistuu nuorelta.

Viini ei ole pelkiltään varsinaisesti mikään hedonistinen kokemus, mutta pelaa ruuan kanssa hyvin yhteen. Tosin kanttarellikastike itsessään oli niin maistuvaa, että jätti erinomaisuudessaan viinin kakkossijalle.

Mukaillen yleisiä asenteita, mitä tulee viinin arkijuomiseen, pullosta jäi (kerrankin) jotain seuraavalle päivälle. Vuorokaudessa ei järin suuria muutoksia ollut viinille tapahtunut, mutta kokonaisuutena maku tuntui hiukan rennommalta ja herkullisemmalta, ja olin jopa aistivinani loppumaussa pientä häivähdystä tammesta. Maku oli kuitenkin edelleen tiukahko ja nuorekas, joten valmistajan lupaukset kovan luokan kypsytyspotentiaalista todennäköisesti pitävät paikkansa.

Rakenteellisesti kyseessä on varsinainen monsteri, mutta viini on kuitenkin varsin helposti nautittavissa. Hinta oli vajaassa puolessatoista vuodessa noussut eurolla, mutta on edelleen varsin kohtuullinen. Kiinnostava kypsyttelykohde, mutta jotta pidempi kypsyttely olisi omalla kohdalla mahdollista, pitäisi kaappia täyttää rutkasti valkkareilla, joiden rypälelajike ei ole riesling. Vaan mistäpä löytyisi edes muutamia moisia omaan makuun sopivia ja kypsytyksen kestäviä runsaampia viinejä Suomen oloissa?

Advertisements

2 thoughts on “2008 Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Gobelsburger Steinsetz

    • Joo, tai sit ”Elämää suurempi riesling” ihan puhtaasti kunnianosoituksena rypäleen hienoudelle. Riesling nyt vaan on kultaa kun karppaamistrendi on meilläkin alkanut näkyä ja normipäivällinen on koostunut lähinnä ruokaisista salaateista, kalaruuista ja joskus harvoin rehellisistä pihveistä. Pitäis varmaan vaan tilata superioresta läjä jotain täysin random italovalkkareita, tulispa ainakin vaihtelua. Mielestäni ostan viinejä avoimin mielin, mutta niin sitä vaan tuppaa pysymään samoissa turvallisissa lajikkeissa vaikka maa tai tuottaja vaihtuiskin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s