2008 Fanti (Tenuta San Filippo) Rosso di Montalcino

Internetissä tällä viikolla vellonut keskustelu Rosso di Montalcinon potentiaalisista rypälekoostumusmuutoksista inspiroi meikäläistäkin korkkaamaan appellaation vinkkua. Itse väittelyyn minulta ei juuri löydy mielipidettä, sillä en ole tottunut pitämään RdM:ää minään sata-, tai edes viiskytvarmana laadun tuottajana. Jokaista ruokaystävällistä ja tasapainoista Rosso di Montalcinoa kohti on löytynyt epäbalanssissa oleva vahvasti alkoholinen pettymys.

Tästä syystä olenkin tottunut hakemaan kyseisistä viineistä nimenomaan alle 14 % alkoholia sisältäviä yksilöitä. Superiore.de oli selkeästi aikeistani perillä ilmoittaessaan sivuillaan tämänkertaisen viinin vahvuudeksi 13,5 %, etiketin näyttäessä kokonaista yhtä prosenttiyksikköä korkeampaa lukemaa. Meh…

Tummanpunainen snadisti rusehtava väri on vasten kaikkia odotuksia huomattavan ohut.

Paras osuus eli tuoksu tarjoaa hapankirsikkaa, luumua, lyijyä sekä nahkaa.

Semituhti suutuntuma sisältää kohtuulliset tanniinit ja hapot. Kuiva maku muodostuu tummasta kirsikasta ja oudosta metallisesta vivahteesta. Maun loppuosa on vahvasti alkoholinen.

Vaikka viinissä on useita hyvän toscanalaisen punkun ominaispiirteitä, on kokonaisuus todella mitäänsanomaton ja hengetön. Ruuan kanssa viini on juotavissa, pelkiltään melko epämiellyttävää. Kirkkaasta hedelmästä tai mineraalisuudesta ei voi puhua vaan makua kuvaa parhaiten sanat tunkkainen ja tahmea.

Jälleen kerran tuli siis turpaan kolikonheitossa nimeltä Rosso di Montalcino. Kun viini on näin kuraa on melkolailla yksi ja sama onko kyseessä 85% vai 100% Sangiovese. Ennemmin voisivat jotenkin alkaa valvoa appellaation viinien tasalaatuisuutta, koska juuri nyt yhden DOC:n sisään mahtuu kovin erilaatuisia ja erilaisia viinejä.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s