2009 Prinz von Hessen Riesling Kabinett trocken

Tämänkertainen viini tuli käsiteltyä jo aiemmin pienehkössä saksalaisten rieslingien vertailussa, mutta uuden yrityksen perusteella viini mielestäni ansaitsee oman postauksen.

Keskiviikkoillan ruuaksi oli valikoitunut hyväksi todetun Mr. Välimäen Ruokaa Ranskasta-kirjan ohjeistusten mukainen choucroute garnie, eli hapankaalia makkaran ja sian savukyljen kera. Veikkaisin, että kyseessä ei ole se suomalaisen keittiön kaikkein suosituin ruoka, mutta itse kovana Saksa-fiilistelijänä olin jo tovin suunnitellut tätä mielessäni. Niin, kovin saksalaiseksi tämä ruoka on pakko mieltää, vaikka ohje olisi missä keittokirjassa tahansa. Siksipä ruokajuomaksikin valikoitui riesling Rheingausta Alsacen sijaan.

Ulkonäön, tuoksun ja maun kuvaileminen toistamiseen olisi turhaan. Sen sijaan on hyvä todeta, että jos viinin hedelmäisyys tuntui pari kuukautta takaperin hieman ylitsepursuavalta, on viini nyt entistä tasapainoisempi ja linjakkaampi. Uutena komponenttina mausta löytyy pientä kukkaisuutta.

Voimakas hapokkuus istuu kokonaisuuteen käsittämättömän hyvin, ja kaikki palaset ovat kohdillaan. Ruoka korostaa viinin pienintäkin makeutta hiukan, mutta kaiken kaikkiaan kombinaatio on ehdottoman toimiva. Viini itsessään maistuu puhtaalta kuin aamukaste ja minkäänlaisia virheitä ei minun makuaistini onnistu löytämään. Alkoon hiljattain tullut Kühnin perustrocken oli mielestäni hyvä, mutta Hessenin Kabinett on vielä parempi runsaamman suutuntumansa ansiosta. (Saattaa tosin olla luokitusjärjestelmän pointtikin…)

Oikea nauttimislämpötila löytyy sieltä jostain 4-6 astetta jääkaappilämpötilan yläpuolelta, ja siinä tilassa tämä viini on mielestäni loistava, ellei täydellinen lajityyppinsä edustaja. Tällaista runsauden, voimakkaan hapokkuuden ja elegantin keveyden yhdistelmää on todella vaikeaa löytää Saksan ulkopuolelta. Itävallasta sitä löytyy joskus, Ranskasta harvoin, ja Euroopan ulkopuolelta tuskin koskaan.

Harmillista, että maahantuoja ei tätä ole päättänyt laittaa tilausvalikoimaan.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s