2009 Laurenz V. Grüner Veltliner Silver Bullet

Sur lie eli sakkakypsytys on prosessi, jossa viiniä kypsytetään hiivasakkojensa päällä. Tämän tarkoituksena on luoda viinille pehmeämpi ja runsaampi rakenne, lisäten joskus myös viinin kompleksisuutta. Tunnetuin sakkakypsytyksen tuote on samppanja paahtoleipäaromeineen, mutta kenties toiseksi yleisin esimerkki on Loiren laakson Muscadet. Kyseisen appellaation Melon de Bourgogne-rypäle tuottaa varsin neutraaleja viinejä, joten sakkakypsytys on hyvin perusteltu.

Itävallan ylpeys Grüner Veltliner taas tuottaa raikkaita, aromaattisia viinejä, jotka yleensä loistavat omena- ja pippuriaromillaan ilman minkäänlaista käpälöintiä. Sakkakypsytykselle tuskin on siis tilausta?

Viini on väriltään vihreänkeltainen ja hiukan samea.

Tuoksu on todella hillitty, mutta tarjoaa kuitenkin sitruunaa, anista sekä pientä hiivaisuutta.

Suutuntuma on täyteläinen ja kermainen, mutta hapokas. Makuprofiilista löytyy lähinnä sitruunaa, keltaluumua ja mausteisuutta, mutta ei kuitenkaan ihan rypäleelle ominaisinta pippuria. Kokonaisuus on raikas ja tasapainoinen ilman minkäänlaisia säröjä tai häiriömakuja.

Kaikki hyvin, home run?

No jaa. Arvostan rodukkuutta viinissä paljon, mutta Silver Bulletia en todennäköisesti sokkotestista Grüneriksi arvaisi. Paha arvailla minkälainen viini on ennen sakkakypsytystä ollut kyseessä, mutta omaan makuuni kyseinen kypsytys ei varmaankaan ole tehnyt viinille palveluksia. Toisaalta taas Muscadet’n ystäville tämä saattaisi olla todella nannaa.

Tuntuu kornilta valittaa ihan hyvästä viinistä. Tähän on näköjään tultu, kun hyvä viini ei enää aiheuta hurraa-huutoja jos se ei maistu siltä, mitä etiketti antaisi odottaa. Nopea googlailu viinin suhteen ohjasi muuten Nobu-sushiravintolaketjun viinilistan äärelle. En epäile lainkaan toimivuutta tässä yhteydessä.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s