2010 Astoria Prosecco Cuvée Tenuta Val de Brun Extra Dry

Siinä missä Franciacortan alue on keskittynyt pitkine sakkakypsytyksineen ja samppanjarypäleineen tekemään samppanjan tyylisiä, viinimäisiä kuohuviinejä, on Prosecco jotain ihan muuta. Kepeitä, hedelmäisiä ja helppoja kuohuviinejä, jotka on tarkoitettu nautittaviksi nuorena, mahdollisimman kylmänä. Monesti tämän hienon kuohuviinin makua kunnioittavasti väritetään myös tilkalla Aperolia. Sanomattakin selvä, että en juuri välitä Proseccosta viininä.

Siispä kun Alkon hyllyille saapui ennen kuulumattoman hintainen, yli 17 euroa maksava Prosecco, en juurikaan hyppinyt innosta. 17 grammaa jäännössokeria ja lyhyt sakkakypsytys pakotti esittämään kysymyksen: mikä tässä oikein maksaa? Jonkinlainen ihme tarvittaisiin, että meikäläinen nappaisi tämän vinkun hyllystä. Sellainen kaiketi tapahtui, kun kaksi suomalaisen viiniskenen ääripäätä, blogittaja extraordinaire ja viikottain massiivisia lammaslaumoja liikutteleva Helsingin Sanomat molemmat kehuivat tätä kyseistä Proseccoa. BÄÄ!

Puhdas ja raikas tuoksu avaa pelin tyylikkäästi tarjoamalla sitrushedelmiä, hiivaa, sitruunan kuorta sekä mineraalisuutta.

Suutuntuma on kevyt, raikas ja hapokas. Terävä kuohu on pikainen, mutta miellyttävä. Maussa löytyy sitrusta, omenaa ja mineraaleja. Lopetus on puhdas, kevyt ja saumaton. Jääkaappikylmänä korkeahko jäännössokeri ei nosta päätään, vaan viini on alusta loppuun linjakas ja tiukka paketti, lähes teräksinen jopa. Kokonaisuudessaan viini on erittäin proseccomainen, kuitenkin huokuen laatua ja tyyliä.

Tässä mennään vahvasti hesarin linjoilla, mutta kyseessä on mainio aperitiivi. Uskollisuus oman alueen tai lajin tyylille on aina ihailtavaa, ja Astoria todellakin sijoittuu korkealle tällä saralla, tehden kuitenkin pesäeroa edulliseen perusproseccoon. Vaikka omat preferenssit skumppien suhteen ovat täysin muualla, tarjoaa Astoria omassa tyylilajissaan tiukkaa laatua. Monen ensiajatelmat tämän hintaisesta Proseccosta ovat varmasti samat kuin omani, mutta mikäli Cavasta on valmis maksamaan 15-20 euroa niin mikseipä tästäkin. Drink up, be merry!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s